Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. december 16., péntek

11.315 - "Óriási átverés a palánkon"

* www.nemzetihirhalo.hu *************
"Óriási átverés a palánkon"
2011, december 16 - 14:41 Barikád

Amit a devizahitelesek mellett és látszólag érdekében tesznek, azt kezelhetjük úgyis, mint egy óriási átverést a palánkon - jelentette ki péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője, utalva a kormány tegnap bejelentett megállapodására a Bankszövetséggel.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány és a Bankszövetség megállapodása 5 évre szólna, mely 30-35 százalékkal csökkentené a belépők törlesztőrészletét, tehát összesen 900 milliárd forint terhet venne le a devizahitelesek válláról. A megállapodás alapján 300 milliárd forint terheli majd az államot. Ez 50-60 milliárdos pluszkiadást jelent.

Z. Kárpát Dániel szerint egyáltalán nem mindegy, hogy ez az összeg honnan kerül fedezésre. A képviselő emlékeztetett rá, hogy korábban a Jobbik aláírást gyűjtött a devizahitelesek megmentése érdekében, ezzel kimozdítva a holtpontról a tehetetlen kormányzatot és végre cselekvése késztetve. A Jobbik álláspontja már akkor is az volt, hogy a válságot okozó kereskedelmi bankok fizessék meg az okozott pénzügyi károkat, tehát ahogy Z. Kárpát Dániel fogalmazott: "a szennyező fizet" elve alapján, "fizessenek azok, akik a problémába belehajszolták" Magyarországot.

Ehhez képest a jelenlegi megoldás-csomag, amely költségvetési és banki forrásokat egyaránt felhasznál a könnyítések során, egy nagyon nehéz és nagyon furcsa helyzetet teremt - mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint amikor az állam költségvetési forrásokból segít, akkor valójában adófizetői pénzből teszi ezt, vagyis a magyar állampolgárok fizetnek a bankok helyett. Hozzátette: amikor pedig az állam a bankokat bírná teherviselésre, akkor is láthatóvá válik az, hogy ez a teher ugyancsak áthárítható a lakosságra. Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott, hogy ugyanúgy a magyar állampolgárok "fizetnek, csak egy másik zsebből".

Fennáll a veszélye, hogy a több száz milliárdos mentőcsomag teljes árát a magyar lakosság fizetheti meg - adott hangot aggodalmának az országgyűlési képviselő. Kiemelte: a Jobbik továbbra is azt szeretné, ha azok a kereskedelmi bankok fizetnék meg a károkat, akik részt vettek a pénzügyi machinációkban, illetve egy jól kiépített monitoring rendszerrel, folyamatosan figyelnék, szemléznék, hogy a bankok által vállalt terheket ne lehessen áthárítani a magyar állampolgárokra.

Z. Kárpát Dániel szerint a Jobbik nem vitatja el, hogy a kialakult devizahiteles válságért óriási a felelőssége az előző szocialista kormányzásnak, azonban azt megjegyezte, hogy az első Fidesz kormány alatt, 2001-ben vált lehetővé az egyoldalú szerződések megkötésének lehetősége.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi a Jobbik véleménye az IMF delegáció idő előtti távozásáról, Z. Kárpát Dániel megjegyezte: A Jobbik szerint nem tekinthető végleges szakításnak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja elutazott Budapestről. A képviselő hangsúlyozta: a kormány eddig is, a "gyarmatosító IMF kottájából fújta a megszorításokat"