Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 12., hétfő

12.228 - Új tisztikar az MVSZ svájci országos tanácsának élén

From: MVSZ Sajtószolgálat
Date: 2012. március 12.
Subject: Új tisztikar az MVSZ svájci országos tanácsának élén
To: Kutasi József Antal

Miután a Magyarok Világszövetségének vezető testületeiaz MVSZ Elnökségének 8/2011. (XII.3.) számú határozata alapján, továbbá az Elnökség 63/2010. (V. 28.) számú és a Kárpát-medencén Kívüli Régió 18/2010.(V. 29.) számú határozata alapján elrendelték a pangó életű svájci országos tanács tisztújító közgyűlésének összehívását, február 15-én Bázelben, négy évre megválasztották az új tisztikart. Az örökös tiszteletbeli elnöki tisztségre megválasztott Böröcz Józsefet már bemutattuk. http://mvsz.hu/sajtoszolgalat/20120225_borocz.html Most ismertetjük az elnökség négy tagjának rövid életútját.

 

       Felber Zoltán – Bázel, elnök

Budapesten születtem 1945. február 23-án. Iskolai tanulmányaimat is itt végeztem és matematikusi diplomát szereztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1972-ben emigráltam Svájcba, ahol 32 évet dolgoztam egy bázeli gyógyszergyár alkalmazásában, mint programozó matematikus. 2004 óta önállóként dolgozom Oracle adatkezelő-rendszerek távfelügyeletén. 1965 óta vagyok nős és magyar feleségemmel két gyermekünk van. Lányunk és fiunk nevelésénél Svájcban fontos volt, hogy gyermekeink a magyar anyanyelvet elsajátítsák, és magyar gyökereket kapjanak. Ezért svájci letelepedésünket követően rövid időn belül csatlakoztunk a bázeli magyar közösségekhez (Magyar Iskola, Katolikus Misszió), ahol közmunkát is végeztünk. A svájci állampolgárság 1986-os megszerzése óta rendszeresen utazunk Magyarországra. 2007-ben kerültünk kapcsolatba az MVSZ budapesti szervezetével, ahol hamarosan tagságot is szereztünk feleségemmel együtt. 2008 óta tisztségviselők vagyunk az MVSZ-ben és tagjai a Svájci Országos Tanácsnak. A Svájcban élő magyaroknak szerveztem csíksomlyói, valamint versailles-i utazásokat.

 

 

 

 

 

 

       Bajzát Olivér – Bern, alelnök

1971. február 26-án Bernben születtem, iskoláimat Bernben látogattam és zártam le. 2011 óta önálló vállalkozóként különböző érdekeltségű embereket tanácsolok a nyugdíjkérdést illetően és pénzügyi befektetési kérdésekben. Nős vagyok. 20 éven keresztül a berni Kodály Zoltán cserkészcsapat tagja voltam, több mint 10 éve a zürichi fiú cserkészcsapat tagja vagyok. Tevékenységemet cserkésztiszti vizsgával zártam le Amerikában (Sík Sándor Cserkészpark – Fillmore, NY). 2000. áprilisban megalapítottam a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítványt (www.mfhnalap.org). Svájcban aktívan részt veszek a magyar életben – aktív kapcsolatot tartok különböző magyar szervezetek vezetőivel, 1990 óta rendszeresen részt veszek a berni Magyar Nagykövetség rendezvényein. Nagyon jó kapcsolatom volt és van a mai napig a különböző konzulokkal és a nagykövetekkel. 2006-ban a Politeon Alapítvány (www.politeon.ch) elnöke lettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Borsos Lajos – Zürich, titkár

Születtem: 1935 július 11-én Tormaföldön, Zala megyében.

Földműves családból származom, számomra az volt az első, de talán a legfontosabb iskola. Megtanultam a tisztességet, dolgozni és a kitartást, amire később nagy szükségem lett. Az általános iskolát Tormaföldön és Lovásziban végeztem el. Innen a szombathelyi papnevelde kisszemináriumába küldtek a szüleim. Tanáraim premontrei szerzetesek voltak és a kiszámú csoportnak alapos  oktatást biztosítottak. 1950-ben feloszlatták a szerzetet. 1951-ben a zalaegerszegi gimnázumban kezdtem el tanulni. A többszáz diák közül ketten, Bertha Feri és én nem voltunk DISZ-tagok. A megyei oktatási osztály elé citáltak és közölték velem, hogy el kell hagynom a kollégiumot, mert megrontom a szocialista ifjúságot. … Új iskolába kerültem. Mint bejáró diák, életem legnehezebb szakaszát küzdöttem át. Szombathelyi osztálytársaim a DISZ-igazolvány birtokában beilleszkedtek a szocialista rendszerbe. Egy közülünk, Gombás Lajos lett az év végén a DISZ-titkár. Tőle kaptam egy meghamisított DISZ-igazolványt és ennek segítségével bekerülhettem a Szőlészeti és Kertészeti Főiskolára.

A forradalom után, mint másodéves hallgató 1957 februárjában  kellett az országot elhagynom. Édesanyám három rövid tanáccsal búcsúzott tőlem: ami a tiéd, azt tedd el, másét ne vedd el, ne azt nézd, hogy mit mondanak, hanem azt, hogy ki mondja. Hat hónap láger Jugoszláviában. Mint segédmunkást vett be a svájci delegáció a menekült-kontingensbe.

A Mindszenty Alapítvány lehetővé tette számomra, hogy elvégezzem a Közgazdasági Egyetemet Fribourgban, melyet doktori cím megszerzésével

zártam.  A kémiai iparban találtam munkát, ahol négy munkaadónál 44 évet ledolgoztam.

1966-ban házasodtunk. Született négy gyermekünk és jelenleg van hat unokánk. A Balatonon van egy házunk, ahol a bel- és külhoni család találkozik.

Az MVSZ-nek 1999-től vagyok aktív tagja, Svájcban a magyar szervezeteket kezdettől fogva támogatom.

 

 

 

Hauenstein Mária – Bern, pénztáros

1951. július 25-én születtem Újpesten. Itt végeztem az általános iskolát, majd a Lengyel Gyula Közgazdasági Technikumban érettségiztem. Főiskolai tanulmányaimat a Marx Károly Közgazdasági Egyetem nappali tagozatán kezdtem, majd a Társadalombiztosítási Főiskolán szereztem diplomát. Főelőadó-revizorként dolgoztam a Társadalombiztosítási Főigazgatóságon 1979-ig. Munkámat szerettem, de a politikai nyomás egyre erősödött, mivel nem voltam párttag. Ezért határoztam úgy, hogy a svájci rokonlátogatásból nem térek vissza.  1979 júliusában  Schoffhausenben telepedtem le, itt dolgoztam 1982-ig. Ekkor ismerkedtem meg svájci férjemmel. 1983-ban megesküdtünk és Bernbe költöztem. Itt dolgoztam a kisfiam születéséig, 1986. decemberig. Azóta kisebb megszakításokkal a gyermeknevelés töltötte be életemet. Úgy érzem, sikerült igaz magyar embert faragni belőle, most 25 éves és szilárd elhatározása, hogy  Magyarországon akarja leélni életét! Bár a házasságkötéskor, 1983-tól svájci állampolgár lettem, mégsem jöttem haza látogatóba több mint 11 éven át, csak a rendszerváltozás után. Azóta nagyon sok időt töltök itthon, segítem rokonaimat és az erdélyi magyarokat. Több alapítványnak vagyok rendszeres támogatója, adományozok, ahol szükség van rá. 2009 óta vagyok az MVSZ tagja.


MVSZ Sajtószolgálat

7444/120312