Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 12., hétfő

12.234 - Nemzeti ünnepünk 2012. március 15. Állami ünnepi program Budapest

From: Hirszemle
Date: 2012. március 12. 
Subject: Nemzeti ünnepünk 2012. március 15. Állami ünnepi program Budapest
To: Kutasi József Antal
Nemzeti ünnepünk 2012. március 15. Állami ünnepi programok Budapesten. A március 15-I állami rendezvények több helyszínen lesznek. Kossuth Lajos tér, Nemzeti Múzeum, Budai Vár, Nemzeti Színház, Művészetek Palotája. :

Ünnepi program AZ 1848–49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére

A nap programja

8.00

Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása a Kossuth téren

A ceremóniát követően ünnepi menet indul a Múzeumkertbe.

9.00–14.00

Nyitott Parlament program

Előzetes regisztráció nélkül látogatható AZ Országház.

9.00

Megemlékezés a Nemzeti Múzeumnál

Ünnepi beszédet mond Tarlós István főpolgármester.

10.00

Az ünnepséget követően hagyományőrző huszárok vezetésével ünnepi menet indul a budai Várba.

10.00–18.00

Családi programok a budai Várban

Egész napos színes forgatag, kirakodóvásár és zenés programok kicsiknek és nagyoknak.

Helyszínek: Szent György tér, Dísz tér, Szentháromság tér, Hadik szobor, Kapisztrán tér.

13.30

Díszmenet a Dísz térről a Kossuth térre

14.00

Díszmenet a Nyugati térről a Kossuth térre

15.00

Díszünnepség a Kossuth téren

Közreműködik: a Honvéd Táncegyüttes és Férfikar, Csík János, Bognár Szilvia, Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint.

Köszöntőt mond Szájer József, AZ Európai Néppárt frakciójának alelnöke.

Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

11.00–14.00

„Birodalom, Irodalom, Forradalom”

Irodalmi színpad a kor szellemében a Szent István szobornál.

10.30–18.00

Magyarság Háza

Egész napos programok felnőtteknek és gyermekeknek: rajzverseny, huszárnóták tanítása, toborzó, huszár viselet- és fegyverbemutató, családi társasjátékok.

10.00–18.00

Múzeumi séta a Várban

Az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen látogatható családi programok, tematikus kiállítások.

Budapesti Történeti Múzeum

Hadtörténeti Múzeum és Intézet

Nemzeti Táncszínház

Magyar Országos Levéltár

Országos Széchényi Könyvtár

Nemzeti Galéria


Részletes program

8.00 óra Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása a Kossuth téren

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére március 15-én kora reggel AZ Országház épülete előtt katonai tiszteletadás kíséretében felvonják a nemzeti lobogót. A zászló a nap folyamán a magasban maradva jelzi: történelmünk fontos évfordulójára emlékezünk ezen a napon.

A ceremóniát hagyományosan a Budapest Helyőrség végzi, a zászló felvonására Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke ad engedélyt. Az ünnepségen részt vesz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, valamint AZ állami protokoll és a diplomáciai testületek képviselői.

Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara, és felsorakozik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége. A látványos szemlén felvonulnak továbbá Magyarország történelmi zászlói is AZ Országház előtt. Az ünnepség narrátora Laklóth Aladár színművész.

A zászlófelvonás után ünnepi menet indul a megemlékezések következő helyszínére, a Nemzeti Múzeum elé. A vonulást a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara vezeti. A menetben részt vesznek AZ állami protokoll tagjai és közéleti szereplők. A egykori forradalmi helyszíneket érintő menethez annak teljes útvonalán bárki csatlakozhat.

A menet útvonala: Kossuth tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák tér–Károly körút–Múzeum körút–Múzeum kert 


9.00 óra Megemlékezés a Nemzeti Múzeumnál

A nemzeti lobogó felvonását követően AZ 1848-as forradalmi események egykori legendás színterén folytatódik tovább a március 15-I ünnepségsorozat. A Nemzeti Múzeum immár hagyományos helyszíne a megemlékezéseknek, ahol a korabeli krónikák szerint 1848-ban ezen a napon a lánglelkű költő-forradalmár, Petőfi Sándor több tízezer ember előtt szavalta el a Nemzeti dalt.

A Múzeumkertben fél 9-től a Pénzügyőrség Zenekara térzenével fogadja a megemlékezésre érkezőket. A 9 órakor kezdődő ünnepi műsorban közreműködik a Honvéd Táncegyüttes, amely Palotással lép színpadra, valamint Kiss Gergő és barátai előadásában Katonaénekek csendülnek fel. Az egykori eseményekre emlékezve a múzeum lépcsőjén elhangzik a Nemzeti dal, Habóczki Máté színművész előadásában.

Az eseményen Tarlós István, Budapest város főpolgármestere ünnepi beszédében emlékezik meg a 48-as forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségéről.

A megemlékezésen közreműködik a Pénzügyőrség Zenekara, AZ esemény narrátora Laklóth Aladár színművész.

A műsort követően hagyományőrző huszárok, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet indul a Budai várba. A vonulást kíséri a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara. A menethez bárki csatlakozhat, amely a következő útvonalon halad: Múzeum-kert – Múzeum körút – Astoria – Szabadsajtó út – Erzsébet híd – Döbrentei tér – Attila út – Palota út – Dísz tér.


13.30 Díszmenet a Dísz térről a Kossuth térre

14.00 Díszmenet a Nyugati térről a Kossuth térre

15.00 óra Díszünnepség a Kossuth téren

Közreműködik: a Honvéd Táncegyüttes és Férfikar, Csík János, Bognár Szilvia, Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint.

Köszöntőt mond Szájer József, AZ Európai Néppárt frakciójának alelnöke.

Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.


10.00–18.00 óra

Családi programok a budai Várban

Egész napos színes forgatag, kirakodóvásár és zenés programok kicsiknek és nagyoknak.

9.00–18.00 Sándor Palota
A köztársasági elnök rezidenciája előtt óránkénti díszőrség-váltás.

11.30–12.00 Szent György tér
A Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi zenekarának térzenéje.

12.00–12.30 Barokk kapu
Zenés katona alaki bemutató a kapu előtt.


10.00–18.00 Országos Széchényi Könyvtár

Ünnepeljen velünk a nemzeti könyvtárban!

Az idei március 15-ei ünnepségek egyik kiemelt helyszíne a Budai Vár. Az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozik a várbeli programokhoz, így 10–18 óráig nyitva lesz a nagyközönség számára a Vállalkozás, kultúra, polgárosodás című kiállítás, amely ezen a napon ingyenesen tekinthető meg.

A tárlat Heckenast Gusztávnak, Landerer nyomdásztársának állít emléket, illetve nyomon követi a 19. század második felének ipari, kereskedelmi, technikai, politikai, kulturális és közéleti változásait.

Szakember segítségével megtekinthető és kipróbálható az az eredeti nyomdagép, melyen a Nemzeti dal és a 12 pont készült. A nap folyamán három alkalommal – 12.00, 13.30,16.30 órakor – ingyenes tárlatvezetést tartunk.

Tanárok által vezetett osztályok számára múzeumpedagógiai programmal készülünk.

15 órától ünnepi műsorral várunk minden kedves érdeklődőt.

Program:

A vendégeket köszönti: Dr. Sajó Andrea főigazgató
Előadást tart: Katona Tamás professzor emeritus, a Landerer-Heckenast nyomda 1848. március 15-én játszott szerepéről.

Fellépnek:

Tokody Ilona Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő
Zongorán kísér: Szennai Kálmán
Közreműködik: Muskát András
Szente Vajk, a Madách Színház színművésze
A Csillagszemű – Prima Primissima díjas – táncegyüttes tagjai.
Művészeti vezető: Tímár Böske

A nap folyamán a Dísz téren és ajándékboltunkban is nagy kedvezménnyel vásárolhatnak a nemzeti könyvtár legszebb kiadványaiból.

Az Országos Széchényi Könyvtár programjai a nap folyamán ingyenesen látogathatók.


10.00–18.00 Budapesti Történeti Múzeum
„Hogyan éltek a forradalmárok Budapesten?” Egész napos kort idéző családi programsorozat.


11.00–18.00 Nemzeti Táncszínház

Bemutatkozik a Magyar Mozdulatművészet, valamint Megszőtt vonalak címmel megnyílik a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének kiállítása.

A nemzeti ünnep alkalmából a Nemzeti Táncszínház is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, és egész napos, ingyenes programokkal várja a látogatókat. A táncszínház galériáján a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Megszőtt vonalak című kiállítása tekinthető meg. A program ideje alatt bemutatkozik a Magyar Mozdulatművészeti Társulat valamint a Mozdulatművészeti Stúdió Mozdulatkórusa, amelyek óránként rövid performance előadásokkal szórakoztatják az ide látogatókat.

Magyar Mozdulatművészeti Társulat

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat egyedülálló képviselője a 100 éves magyar tradíciójú modern táncirányzatnak, a mozdulatművészetnek, mely nemzeti hagyományunk. A társulat – amely 1995-ben alakult Még 1 Mozdulatszínház néven, Fenyves Márk és Pálosi István vezetésével – az egyetlen olyan együttes, amely következetesen törekszik e tradíciók elsajátítására, továbbvitelére. Művészeti alkotó munkájuk hátterében komoly elméleti és kutatói munka is áll, mivel szervezetük – az Orkesztika Alapítvány – egyben Dienes Valéria hagyatékának, mozdulattudományi és művészeti munkásságának gondozója.

Az orkesztika (mozdulatrendszer, Dr. Dienes Valéria 1912-ben nevezte el így mozdulatrendszerét és iskoláját) a mozdulatok művészetét és tudományát jelenti: az emberi test természetes felépítésén és mozgásán alapuló, a szellem szabad működése által vezérelt, általános és nyitott mozdulat- és viselkedésrendszert.

Fenyves Márk és Pálosi István olyan idős mesterektől sajátították el tudásukat (Berczik Sára, E. Kovács Éva, dr. Dienes Gedeon, Szöllősi Ágnes, Kármán Judit), akik aktív szereplői voltak a modern táncművészet magyarországi hajnalának, és még mozdulatművészeti oklevéllel rendelkeztek. Vállalt feladatuk része a mozdulatművészet új generációjának nevelése, közönségének megkeresése. Ennek érdekében ismeretterjesztő előadásokat tartanak és tanfolyamokat szerveznek az Orkesztika Alapítvány – Mozdulatművészeti Stúdióban és egyéb intézményekben. Fő céljuk a tradicionális modern tánc (a magyar mozdulatművészet) hagyományainak megőrzése, korunknak megfelelő továbbvitele és tanítása.

A tánc több „a technikánál”, ennek értelmében céljuk, hogy ne pusztán kész technikát tanítsanak, hanem a tanárok személyes módszerének megfelelő táncot és technikát. Gondolkodásukat az az általános mozdulatművészeti alapelv határozza meg, hogy a tanár a saját személyiségén keresztül segítse megtalálni a tanítvány saját egyéniségét és nyelvét a színpadon, a táncban.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat az „összművészet” jegyében, a táncos és képzőművészeti képiség, valamint a zeneiség szerves egységére, sajátos, harmónián alapuló formanyelv kialakítására törekszik. Szabadstílusú színház, amelynek tagjai folyamatosan alakítják annak arculatát. Egy színház a mozdulatért a kifejezés tükrében, és nem valamely mozdulattechnika stílusában. A társulat a klasszikus és kortárs terület között és mellett, a magyar moderntánc hagyományokból építkező, de kortárs szellemiségű egyedi stílusával, sajátosan új mozdulatművészeti stílust, és a “klasszikus-modern” tánc műfaját képviseli.

A társulat repertoárja több részből áll: klasszikus mozdulatművészeti művek rekonstrukciói; saját „kortárs” stílust kialakító mozdulatművészeti művei; kortárs vendégkoreográfusok művei és gyermek és ifjúsági előadások alkotják.

A társulat az elmúlt évek alatt több szakmai elismerésben részesült: az Alternatív Színházi Szemlén több alkalommal kapta meg a „Legjobb Táncelőadás” közönségdíjat, 2000-ben pedig a „Legjobb Táncszínházi előadás” címet, 2006-ban pedig a „Legjobb Duó” előadói díjat is elnyerte. 2007-ben Oroszországban a Nemzetközi Színházi Fesztiválról a „Red Prize”, azaz a legkifejezőbb előadásért járó előadói díjjal térhetett haza. A Társulat vezetői, Fenyves Márk és Pálosi István 2006-ban a „Táncművészetért” díjban részesültek.

Mozdulatművészeti Stúdió Mozdulatkórusa

2012. február elején alakult Fenyves Márk vezetésével. A háború előtt Magyarországon is oly divatos orkesztika kórusműfaját éleszti fel ezzel az alapítvány. A mozdulatkórus eredetileg a görög színház mozgó embercsoportját jelentette. A 20. század eleji európai modern tánc, a mozdulatművészet önálló színpadi táncformát hozott létre belőle.


10.00–18.00 Dísz tér

Mesterségek bemutatása a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közös szervezésben.

10.00–18.00 Dísz tér – Tárnok utca – Országház utca – Kapisztrán tér

Kirakodóvásár.


10.00–14.00 Hadik szobor

10.00–14.00 Fellép a Tűz Lángja zenekar. Közreműködik: Maruzsenszki Andor, Éri Márton és tánccsoportjuk. A forradalom korabeli nemzetiségek zenéjét elevenítik fel, táncos koreográfiájukkal.

10.00–10.45 Népzenei utazás Erdélyben. Táncműsor és tánctanítás a téren, Kalotaszeg, Mezőség, Küküllő-mente és Székelyföld népzenei világának bemutatkozása.

11.45–12.00 Palotás tánc-bemutató és -tanítás

11:00-11:45 Népzenei bemutató a mai Magyarország és a Felvidék területéről. A szabadságharcot felidéző népdalok és táncok.

12:00-12:45 Csángó népzene a Tűz Lángja zenekarral

12.45-13.00 Palotás tánc-bemutató és -tanítás

13:10-14:00 Tánctanítás és mulatság. Erdély, Moldva, és a mai Magyarország területének népzenéje.


10.00–18.00 Szentháromság tér

11-00–14.00 „Birodalom, Irodalom, Forradalom” Irodalmi színpad a kor szellemében a Szent István szobornál.

Tisztelt s Nagyérdemű Publikum!

Márczius tizenötödikén délelőtt 11 órakor kezdetét veszi egy háromszor egy órás, zenés irodalmi kirándulás, mely elkalauzolja az érdeklődő hallgatóságot 1848-ba Pestnek városába.

Közreműködő, játszó és zenélő személyek:

- Kubik Anna, Benkő Péter, Tóth Tamás, Kautzky Armand és Habóczki Máté, ezen ünnepre összeállott alkalmi társulat színművészei

- L. Kecskés András és a Kecskés Együttes, kik a talpalávalót szolgáltatják

- Filippinyi Éva és Liptay Katalin azon irodalmat értő úri hölgyek, kik elcsevegnek a megjelent nagyérdeművel, gardírozzák a társulatot s a meglepetés vendégeket is szóra bírják.

Előadatnak Petőfinek, Vörösmartynak s még számos magyar és külhoni költőknek versei!

Mit írott Jókai és Mikszáth 48-ról, a forradalom történéseiről s az abban részt vevő személyekről.

Itt hallható továbbá, mely hirdetmények és humoros újságczikkek jelentek meg azokban a napokban a lapokban!

Jókedvet és mosolyokat csalnak bizton az orcákra nevezetes Szigeti József, Dobsa Lajos és Obernyik Károly uraknak fergeteges vígjátékai, mellyekből részletek adatnak elő neves művészeink tolmácsolásában.

Jöjjenek, csak jöjjenek! Honleányok, Honfiak, gyermekek s kisdedek!

A belépés ingyenes!

Közreműködnek Kubik Anna, Benkő Péter, Tóth Tamás, Kautzky Armand és Habóczki Máté, ezen ünnepre összeállott alkalmi társulat színművészei. A színpad háziasszonyai Filippinyi Éva és Liptai Katalin, műértő-műsorszerkesztő hölgyek. A talpalávalóról és a jó hangulatról L. Kecskés András, valamint a Kecskés Együttes gondoskodik.


10.00–18.00 „Újra van Budán kutyavásár” - magyar vizslák a várban. Régi hagyományt elevenítve fajtiszta kölyökvizslák keresik gondos gazdájukat. Örökbefogadásuk azonosító papírok felmutatásával a helyszínen lehetséges.


10.30–18.00 Magyarság Háza

Egész napos programok felnőtteknek és gyermekeknek: rajzverseny, huszárnóták tanítása, toborzó, huszárviselet- és fegyverbemutató, továbbá családi társasjátékok a Magyarság Háza előtt és az aulában.

48-AS HUSZÁR HAGYOMÁNYAINK

10.30 – 10.45 A Magyarság Háza előtt:

Huszár Toborzó
Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett
Hagyományőrző huszárok

10.45 – 11.15 Aula:

Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett

Huszárnóták

11.30 – 14.30 Aula:
Huszárviselet és fegyverbemutató

Kis magyar párbajtörténet - vetített képes előadás
„Kardcsörte” - a szablyavívás alapjai. Gyerekeknek gyerekekkel
Előadók és a bemutató résztvevői:
Bakonyi Poroszkáló Hagyományőrző és Sportegyesület tagjai,
valamint a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont diákjai

A Magyarság Háza előtt:

(Esőhelyszín: az épületben a földszinti Sisi terem):
 „Székely activity”
„Ismerd meg Magyarországot!”

14.00 – 14.30

Huszár toborzó és rézfúvós huszárnóták
Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett
Hagyományőrző huszárok

14.30 – 17.00 Aula:

Huszárélet Magyarországon

Korabeli fegyverek és viseletek bemutatója - vetített képes előadás
Huszárnóták tanítása - közös énekléssel

Rajzverseny egész nap.
Huszárviseletek, csákók, díszítések

A belépés díjtalan.


10.00–18.00 Kapisztrán tér

11.00–14.00 Maszk Bábszínház: Furfangos csudadoktorok c. előadás
11.45–14.00 Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett „Nemzeti Lobogó alatt” - térzene
12.15-12.30 Gólyalábas vonulás a Szentháromság tér és a Kapisztrán tér között
12.30–13.00 Gólyalábas előadás a játéktérben
13.00–13.40 Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett - térzene
14.00–14.30 A Bab társulat gólyalábas előadás a játéktérben
11.00–14.00 „Öltözz forradalmárnak!” kézműves foglalkozás gyermekek számára


10.00–18.00 Hadtörténeti Múzeum és Intézet

„Forradalmi forgatag” színes programok gyermekeknek és felnőtteknek: ágyúszerelés, kisdobos képzés, fegyverbemutató, szablyavívás, korabeli öltözékben fotókészítés, játszóház, kokárda- és huszárcsákó készítés.

Helyszínek: Szent György tér, Dísz tér, Szentháromság tér, Hadik szobor, Kapisztrán tér.


9.00–14.00

Nyitott Parlament program

Előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház.

Lassan már hagyomány, hogy az Ország Háza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Hasonlóképp történik ez idén március 15-én is. A zászlófelvonást követően az idelátogatók 9 órától léphetnek be a törvényhozás épületébe, ahol a program keretében megtekinthető a Díszlépcsőház, valamint a Parlament Kupolaterme.

A Kupolaterem az Országház egyik legimpozánsabb oszlopcsarnoka, amely az állami ünnepségek kiemelt helyszíneként is szolgál. Méltóságát tovább emeli, hogy 2000. január 1. óta a Honvéd Koronaőrök itt őrzik a Szent Koronát a jogarral és az országalmával együtt. A koronázási ékszerek ekkor kerültek át a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe, a koronázási palást – az állagának megóvását igénylő speciális körülmények végett – továbbra is a múzeumban található.

A Parlamentbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet (északi oldal), amelyet a programra érkezők a Kossuth szobor felől tudnak megközelíteni. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.


Magyar Országos Levéltár

Útlevéllel a csatába!
Korabeli kiállítás és családi szerepjáték

A hivatalos állami ünnepségek keretein belül családi időutazásra invitál 2012. március 15-én 10 és 18 óra között minden kedves érdeklődőt a Magyar Országos Levéltár. Vegyen részt az időutazáson, készíttessen velünk saját "útlevelet" és járja be az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb és legérdekesebb helyszíneit! Mindezt a Budai Várban, a Bécsi kapu téri levéltári palotában.

Az ünnep alkalmából a Magyar Országos Levéltár családi-történelmi szerepjátékra invitálja a Várba érkezőket. A játékban résztvevők az eredeti levéltári dokumentumok felhasználásával ismerkedhetnek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel. Az izgalmas szerepjáték során a gyermekek számára korabeli útlevelet állítanak ki, amellyel „Pozsonyba”, majd „Bécsbe” utazhatnak, ahonnan az újonnan alakult kormány névsorával térnek vissza Budára, ahol további kalandok várják őket. A honvédtoborzást követően a gyermekek igazolásokat szerezhetnek arról, hogy mely csatákban jeleskedtek, és a legügyesebb, legbátrabb vitézek a játék végén elnyerik méltó jutalmukat.

A program ideje alatt a Magyar Országos Levéltár folyosóin a szabadságharc hadtörténetét feldolgozó időszaki kiállítás, illetve 1848-as nyomtatványokat bemutató prezentáció tekinthető meg.

A levéltár március 15-én 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható.


Egész napos családi programok március 15-én

Kossuth tér, Nemzeti Múzeum, Budai Vár – ezek a március 15-i nemzeti ünnep fő helyszínei, ahová kordonok nélküli, családi, zenei, kulturális programokkal teli nemzeti ünnepre hív minden korosztályt a kormány. A helyszíneket ünnepi menetek kapcsolják össze: az első menet a Kossuth térről indul a reggeli zászlófelvonást követően a Nemzeti Múzeumhoz katonazenekarral, lovasokkal. A második menet a Nemzeti Múzeumnál tartott program után, 10 órakor indul a Budai Várba az Astorián és az Erzsébet hídon át. A Várban egész nap családi programok lesznek és ingyenes múzeumlátogatás, majd a Kossuth téri miniszterelnöki beszédre szintén menet indul délután fél 2-kor a Dísz térről a Lánchídon át. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond ünnepi beszédet a Parlament előtt.

Az ünnepi programok március 15-én csütörtökön reggel 8 órától kezdődnek a Kossuth téri zászlófelvonással. Ezt követően indul az ünnepi menet katonazenekar és a Nemzeti Lovas díszegység kíséretével a Magyar Nemzeti Múzeumhoz az Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Deák tér - Károly körút - Múzeum körút útvonalon. A Nemzeti Múzeumnál Tarlós István Budapest főpolgármestere tart ünnepi beszédet 9 órakor.

A Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepséget követően, 10 órakor a Budai Várba indul ünnepi menet a Múzeum körút – Astoria – Szabadsajtó út- Erzsébet híd – Attila út – Palota út – Dísz tér útvonalon. A Budai Várban egész nap, 11 órától 18 óráig családi és kulturális programok várják a látogatókat. A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható több múzeum: a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház.

A Várban a Dísz tér és a Kapisztrán tér között kirakodóvásár és kulturális programok lesznek. A Hadik szobornál népzenei programok lesznek, fellép például a Tűz Lángja népzenei együttes. A Mátyás-templom előtt, a Szentháromság térnél irodalmi színpad lesz. A Szentháromság tér és a Kapisztrán tér között gólyalábasok szórakoztatják a Várba látogatókat.

A Magyarság Háza előtt huszár és párbajvívás bemutató lesz, a bátrabbak kipróbálhatják a „Székely Ektivitit” és az „Ismerd meg Magyarországot” című társasjátékot.

A Hadtörténeti Múzeum közelében, a Kapisztrán téren a Maszka Bábszínház előadása várja a kicsiket és a nagyokat, valamint a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett „Nemzeti lobogó alatt” című térzenéje.

A Budai Várból 13 óra 30 perckor indul ünnepi menet a Kossuth Lajos térre, amelyhez menet közben csatlakozik a civil szervezésű Békemenet, amelynek januári rendezvényén több mint 400 ezer békés demonstráló vett részt. A menet a Dísz térről indul és a Hunyadi úton keresztül, a Lánchídon át érkezik a Kossuth térre.

A Parlament lépcsőjén 15 órakor kezdődik az ünnepi műsor. Szájer József, az Európai Parlament Néppárti képviselőcsoportjának alelnöke mond köszöntőt, majd felcsendül a Nemzeti Dal újrahangszerelt változata Tóth Gabi, Dolhai Attila, Kökény Attila előadásában, Bársony Bálint vezetésével. Ezt követően kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde.

A kormányfő beszéde után körülbelül 16 óra 30 perctől ünnepi koncert lesz a téren, a folk rockot játszó Bohemian Betyars lép fel.

A korábbi ünnepekhez hasonlóan nyílt nap lesz a Parlamentben 9 órától 14 óráig. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

A programok szervezője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely már hetekkel korábban megállapodott az ünnepi rendezvények fővárosi közterület használatáról Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalával és az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselőivel, akik a megállapodás értelmében Szabadsajtó úton tartják meg délután a demonstrációjukat.

Sajtó Főosztály - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Időpont, nyitva tartás
2012. március 15. /csütörtök/ 8:00 - 18:00