Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 20., szerda

16.668 - Irodalmi Jelen: Alternatív József Attila-díjat alapítanának fiatal írók


Feladó: IJ hirlevel
Dátum: 2013. március 20. 6:58
Tárgy: Alternatív József Attila-díjat alapítanának fiatal írók
Címzett: "jozsef@kutasi.eu" <jozsef@kutasi.eu>

Az olvasóbarát kritikus és a kiismerhetetlen prózaíró

Fekete J. József írót, kritikust, irodalomtörténészt, újságírót kérdeztük József Attila-díja apropóján a benne lakozó alkotó személyiségekről, a kritikaírás feladatáról, regionalitásról, a fiatal nemzedékről és a díjakhoz való viszonyáról.

 Origamidarvakat hajtogatni

Az Írók Boltjában Károlyi Csaba, a JAKkendő-díj tavalyi kitüntetettje beszélgetett Szil Ágnessel, aki idén kapta meg ezt az elismerést Tangram című kötetéért.

Olvasópróba 3.

Új videosorozatunkban az olvasót tesszük próbára. Kiderül, mit olvasott mostanában, és milyen könyvet ajánl. Ezúttal a szegedi vasútállomáson forgattunk.

Hudy Árpád: Nagyapámék rádiója

Nem emlékszem már, mikor vették, de valamikor a harmincas évek közepe táján vagy a vége felé lehetett. Nagy dolog volt ez akkoriban egy munkáscsaládban, főként pedig manapság elképzelhetetlen örömet és izgalmat jelentett az akkor még a helyi magyarság körében is szép számú fiatalságnak, vagyis apáméknak.

Alternatív József Attila-díjat alapítanának fiatal írók

Idén számos fontos változást történt a József Attila-díjjal kapcsolatban. A tavalyi és a mostani döntési folyamatok után a szakmai szervezetek a tiltakozás további formáin gondolkodnak.

Hősnők és írók

A filmekben látott „szerepcserés” csodák nélkül miként tud egy férfiíró hitelesen megformálni egy női szereplőt? Scherter Judit interjúkötete ennek eredt nyomába, az Írók Boltjában pedig Bódis Kriszta beszélgetett a szerzővel és interjúalanyaival.

Aranyhomok, regényen átszitálva

BIG – irodalmi körökben ez a három betű nem csupán az angol „nagy” szót juttatja sokak eszébe, hanem Benedek István Gábor írót is. A Szépírók Társasága és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös beszélgetéssorozatában Havas Judit és Radó Gyula rendező társalogtak vele.

Márciusi „laza fiak” – tavaszköszöntés Apokrif módon

Téli március

VÉRES KOMOLYTALANSÁGOK

KASSÁK LAJOS: SZÁMTALAN VERS

JÁSZ ATTILA: TARKOVSZKIVÁGÁSOK – A hónap költőjének versei

Nagyon laza haza

A Slam Poetry Erdély egy bátor Nemzeti dal-feldolgozással készült az ünnepre. Most ezt tekinthetik meg.

AZ ISTEN VELÜNK VAGYON – Lőw Lipót pápai rabbi tábori beszéde – 1848

Rögtönzött antológia az idei József Attila-díjasok életművéből

A 2013-ban József Attila-díjjal kitüntetett alkotóktól válogattunk egy-egy interneten fellelhető szemelvényt, amelyet néhány mondatos pályaképpel egészítettünk ki.

Petőfi ARCpoétikája

ARCpoetica – Petőfi Sándor életében készült képmásai címmel jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódó új kiadvány, melyet Róka Enikő művészettörténész és Vaderna Gábor irodalomtörténész mutatott be a múzeumban.

Gömöri György szerepverse: Lermontov búcsúja Pétervártól

Nem csak a vak tyúk talál Arany-szemet

Néhány héttel ezelőtt Árpás Károly A Voinovich-füzet című kötetéről jelentettünk meg egy jegyzetet Az Arany János-átverés? címen. A szerző egy riportban reagált a felvetett kérdésekre.

SORSUNK DÉLIBÁBJA – Böszörményi Zoltán versei

A képtelenség képírója

Árkossy István hetvenedik születésnapja alkalmából festményeinek és grafikai műveinek kiállítása tekinthető meg a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A válogatás betekintés az impozáns, öntörvényű életműbe.

A férfi gyorsvonat, a nő költő

Varga Melinda kolozsvári költő nőnappal egybekötött irodalmi estjére jöttünk össze a Márton Áron Szakkollégiumban. Az est házigazdája – mint mindig – Noszlopi Botond volt, a kérdező pedig Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író.

„Isten-tudó vagyok”

Vesztergom Andrea: ZÁRÓRA – versek, novellák

Sanyi bá Budapesten