Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 25., hétfő

16.722 - Gazdatanácsok Szövetsége: Halálraítéltek földfoglalása Bábonymegyeren!

Feladó: Gazdatanácsok Szövetsége
Dátum: 2013. március 24. 21:23
Tárgy: Halálraítéltek földfoglalása Bábonymegyeren!
Címzett: Kutasi József Antal 

Elég volt az NFA családi gazdálkodás ellenes tevékenységéből

Tisztelt Honfitársak!
Tisztelt Szerkesztőség!

Az ATV 2013. március 24.-i  beszámolója a képre kattintva megtekinthető

M
a, 2013. március 24-én Bábonymegyer határában, a hajdani Darány-pusztai vasútállomás mellett a Gazdatanácsok Szövetsége által a törvényesség helyreállítása érdekében szervezett sajtótájékoztatóval egybekötött határszemléjére és a Bábonymegyer-Som Feles Gazdatanács földfoglalására a hideg és a havazás ellenére is érkeztek együtt érző gazdák Komárom-Esztergom, Baranya, Fejér, Pest és természetesen Somogy megyéből is.

Elfogadva meghívásunkat két független országgyűlési képviselő, Szabó Rebeka és Lengyel Szilvia is nyilatkozatot tett kiállva a falu és a vidék családi gazdálkodói és a helyi önrendelkezés mellett. Szabó Rebeka a sajtótájékoztató keretében számolt be arról, amit a gazdákkal közösen az elmúlt héten Kaposvárott, a Somogy megyei Nemzeti Földalapkezelőnél a január 5.-e óta titkolt (?!) helyi pályázatok ügyében eljárva teljes megdöbbenésükre velük - nem a nagy nyilvánossággal - tudattak.
A Gazdatanácsok Szövetsége titkára, Dr. Boór Ferenc jelentette be a Bábonymegyer-Som Feles Gazdatanács döntését, amely szerint nem fogadják el az NFA máig nyilvánosságra nem hozott, de kitudódott döntését, hogy helyiek érvényes pályázatai ellenére ún. kényszerhasznosítással 800 ha-nál is több területtel ajándékozták meg Ágh János önkormányzati képviselő családját és az 1000 ha-ból hiányzó részt pedig a Lajoskomáromi Tejfeldolgozó üzemnek ítélték úgy, hogy még az a 8 ha terület sem maradt a helyi családi gazdálkodóké, amelyen évek óta gazdálkodva biztosították állatállományuk takarmányozását.

Tamási Béláné, a Gazdatanácsok Szövetsége jogi képviseltében eljáró Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület Elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán Bábonymegyer és Som térségében, nem is csupán az elhíresült Vál völgyében, Kajászón, hanem Lepsényben, Segesden, Nagyatádon, Csornán, Csákvárott, Borsodi Mezőségben és számtalan helyen semmizték ki, avagy ítélték megsemmisülésre a helyi kis és közepes gazdaságokat döntéseikkel az NFA pályázatokat elbírálók. Gazdatanácsok nélkül már nincs a vidéknek, a gazdáknak képviselete. Bejelentette, hogy mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium nem érvénytelenítette az agrártársadalom szinte teljes egésze által elfogadhatatlan agrárkamarai "választást", a Gazdatanácsok Szövetsége a március 2.-i küldöttgyűlésének döntése értelmében e napon megkezdi a "Családi, kis és közepes gazdálkodók Agrár Kamarájának - CSAK" szervezését (Aláírások1, Aláírások2). A Szövetség ennek nyomatékosítása érdekében a jelenlévők között el is kezdte az országos akcióként elindítani szándékozott aláírásgyűjtést. Az esemény első felének zárásaként Boór Ferenc ismertette a gazdák követeléseit, amelyet a holnapi napon postáznak az NFA elnökének, a Vidékfejlesztési Miniszternek és a Kormányhivatalnak (Követelések1, Követelések2, Követelések3)

A helyi Gazdatanács az esemény "Határszemle" címen meghirdetett második részében az NFA által teljesen szabálytalanul kényszerhasznosításba adott területet közbirtokosságba vette és a jelenlévő két Gazdatanács tag az általuk megpályázott területeket - a kormányprogram és a jogalkotók szándékának értelmében, mint helyi pályázók - művelésbe is vette. Azaz tettleg is tették volna, ha lehetséges lett volna. Hangsúlyozták, nem a törvénytelen eljárást folytató Nemzeti Földaalapkezelő, hanem a föld engedélyére, az időjárás szavára várnak csupán, de üzenik az illetékeseknek, a helyiek túlélése érdekében a falu érdekében, a falu közösségének hasznára megalapított közbirtokosság a törvény számukra.

Helyi gyermekek helyi előadásban elevenítették meg azt, ahogy a falu gazdái megélik és képzelik (valóban csak képzelik?) az NFA keretében folyó már látszólag sem törvényes pályázati elbírálási gyakorlatot. a jelenet főszereplői az NFA elnöke, két kisgazda és "Döbrögi uram" voltak. Sírva kacagtató jelenet volt a falu gyermekeinek előadása, a taps, amit a keserűségben arattak. Felhangzott a kiáltás is: "Lúdas Matyi, hol vagy?

Arra a két tagra, amelynek megművelésére most még nem kerülhetett sor, jelképesen elhelyezték a közbirtokosság tábláját és akasztófát állítottak. A helyi gazdákat, a falvakat halálra ítélők akasztófáját annak egyértelmű, félreérthetetlen kifejezésére, hogy az NFA jelenlegi gyakorlata mire ítélte a falvakat, a falvak helyi gazdáit. Erre a két tagra birtokvédelmet is kérnek a jegyzőtől, nem bújkálnak, mint Ágh János, aki az esemény alatt többször elhaladt mellettük gépjárművéből kamerázva a határszemlén felsorakozókat.



A Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat
(a címfotó a Sonline hírének címképe)