Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. december 3., kedd

18.182 - Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet: EZ VOLT NOVEMBER FOLYAMÁN > EZ LESZ DECEMBER FOLYAMÁN

Feladó: Mekk
Dátum: 2013. december 3. 9:34

Tárgy: Hírlevelek (bővített)
Címzett: jozsef@kutasi.eu

- Megjelent az EGYÜTT irodalom-művészet-kultúra 2013/6. száma,
a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának folyóirata. In:

- Bővebb infó a KMMI-honlapján:

Kellemes adventi ünnepeket kívánunk igaz szeretettel,

Dupka György és Zubánics László

KMMI
​​

Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet
ЗОБО «Центр підтримки угорської культури»

KMMI Hírlevél V. évfolyam, 22. (133.) szám.  2013. december 1.
------------------------------------------------------------------
​​
EZ VOLT november FOLYAMÁN
Elismerések

*A Vitézi Rend Horthy Emlékéremmel tüntette ki Kárpátalján v. Dalmay Árpádot, v. Dupka Györgyöt, v. Zubánics Lászlót a magyar hazáért és nemzetért, valamint a Vitézi Rendért végzett áldozatos munkásságuk elismeréséül.
*A kárpátaljai elhurcoltak napja alkalmából rendezett parlamenti megemlékezésen Kövér László házelnök kitüntetésben részesítette Gulácsi Lajos túlélőt, nyugalmazott református püspököt.
* Az Ukrajnai Diplomaták Egyesülete Bacskai József ungvári magyar főkonzult második fokozatú kitüntetésben részesítette.

2013. november 5. A Kárpátaljai Népi Építészeti és Iparművészeti Múzeumban kárpátaljai szobrászok, fafaragók és népi iparművészek kiállítására került sor Vaszil Szvida Sevcsenko-díjas népművész születésének 100. évfordulója alkalmából.
2013. november 5. Ungváron a Kárpátaljai Megyei Filharmóniában jubileumi koncertet rendeztek a Munkácsi Kórusiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából.
2013. november 9. Beregszász alapításának 950. és visszatérésének 75. évfordulója alkalmából a Beregszászért Alapítvány (kuratóriumi elnök: Dalmay Árpád) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében emlékkonferenciára került sor, amelyen előadást tartott: dr. Takács Péter történész (Debrecen): Lampert herceg. Rege vagy valóság Beregszász megnépesüléséről, Zubánics László történész (Beregszász): Beregszász települési jogállásának változásai a 13–21. században, dr. Bene János történész, múzeumigazgató (Nyíregyháza): Visszatérés az anyaországhoz. Beregszász, 1938. dr. Lisztóczky László irodalomtörténész (Eger): A Felvidék hazatérésének visszhangja költészetünkben című előadását Dalmay Árpád olvasta, mivel a szerző betegsége miatt nem tudott megjelenni. A konferenciát követően emléktábla avatására került sor.
2013. november 14. Emléktúra és rendezvénysorozatra került sor a „malenykij robot" áldozatainak emlékére. Megemlékezés volt Lembergben/Lvivben (a Lemberg környéki I. világháborús katonatemetőkben és a II. világháborús magyar hadisíroknál). Főhajtásra és koszorúzásra került sor Samborban (Sztarij Szambor/Staryj Sambor ) a 4. Ukrán Front által 1944 novemberében létesített átmeneti-elosztó láger temetőjében. Az emlékút szervezője a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Pécsi Német Kör. Szakmai kísérők voltak: Szarvas Gábor, a Lembergi Kulturális Szövetség elnöke, Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság felelős titkára.
2013. november 14. Vasarely-kiállítás nyílt Ungváron az Ilko Galériában.
*Révész Imre kiállítást rendeztek Ungváron. Kiállítók voltak Magyar László, Kopriva Attila, Erfán Ferenc, Réti János, Klisza János, Kalitics Erika és mások.
2013. november 15.  Nemzetközi konferenciát rendeztek a beregszászi Európa–Magyar Házban a „malenykij robotra" elhurcolt és a lágerekben odaveszett magyar állampolgárok emlékére. Témája: A sztálini rezsim által a Kárpát-medencében végrehajtott magyar és német népirtás 70. évfordulója elé. „Egyetlen bűnünk a származásunk volt…" A Kárpát-medencei magyarok és németek internálási és deportálási folyamata 1944-1955 között.  A rendezvényt Zubánics László történész, a KMMI elnöke és  dr. Tóth Mihály, a szolyvai Emlékparkbizottság elnöke nyitotta meg. Pocsai Vince református lelkész a mártírokra emlékezett és megáldotta a konferencia résztvevőit. Alkalomhoz illő lágerverset olvasott fel Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly költő. Előadást tartott: Matkovits Kretz Eleonóra (Pécs, Német Kör elnöke), Máthé Áron (történész, szociológus), Dr. Bognár Zalán  (történész, egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem), Bíró Bence (Budapest, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történész hallgatója), Walterné Müller Judit (Baranya Megyei Múzeumok megbízott igazgatója), Molnár József, Dupka György kutató, Alekszej Korszun kutató, Zubánics László történész és mások. Id. Pocsay Vince a 94 éves túlélő az elhurcolt sorstársaira emlékezett. Zárszavában Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára összefoglalta az elmúlt év eredményeit, hangsúlyozta azonban, hogy szükség van még továbblépésre. Kiemelte: „Tiszteljük, hogy a magyar kormány fontosnak tartja a zsidó holokausztra való megemlékezést, ám meg kéne érteniük, hogy ugyanennyire fontos a „malenykij robot" áldozatairól való emlékezés, amelynek ráadásul szintén épp jövőre lesz a hetvenedik évfordulója." Dupka György indítványára a konferencia résztvevői felhívást fogadtak el, amelyben arra kérik a magyar kormányt, hasson oda, hogy a „malenykij robot" jövőre esedékes 70. évfordulójára méltóképpen emlékezzenek meg szerte a Kárpát-medencében.
A rendezvény után a résztvevők elzarándokoltak a beregszászi emlékműhöz és bekapcsolódtak a koszorúzási emlékünnepségbe, amelyet a beregszászi polgármesteri hivatal szervezett.
2013. november 16.  A sztálinizmus áldozataira és a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonákra a Szolyvai Emlékparkban ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek. Megnyitó beszédet tartott dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke. A rendezvény fő szónoka volt Gajdos István parlamenti képviselő, az UMDSZ elnöke volt. A megemlékezés során került felavatásra a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség és a Kárpátaljai Panoráma Kulturális Alapítvány által állított Gyermekáldozatokért-emléktábla. Délután Poschingon/Pósaházán (Munkácsi járás) koszorúzásra került sor az elhurcoltak emlékművénél a Kárpátaljai Németek Wiedergeburt/Újjászületés Szövetsége szervezésében.
2013. november 16. A  Héttorony Fesztivál "Ugocsában itthon vagyunk" címmel emlékezett Kiss Ferenc irodalomtörténészre születésének 85. évfordulóján a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolában. Az emlékkonferenciát Vári Fábián László költő nyitotta meg. Bemutatásra került a  Kiss Ferenc Emlékkönyv (szerzői: Ágh István, Bakos István, Bíró Zoltán, Borbély Ida, Für Lajos, ifj. Kiss Ferenc, Kiss Gy. Csaba, Kovács István, Lator László, Lezsák Sándor, Nagy András, Papp Endre, Petrik Béla, R. Takács Olga, Vári Fábián László, Zelnik József). Versek hangzottak el Kiss Ferenchez a beregszászi szavalók előadásában. Az Emlékkönyvből tiszteletpéldányokat adtak át a kárpátaljai könyvtárak, oktatási intézmények számára. Ezt követően Kiss Ferenc kedves dalai hangzottak el, majd közös éneklésre került sor ifj. Kiss Ferenc és Szabó Zoltán közreműködésével.
Az ünnepség keretében felavatták Kiss Ferenc domborműves emléktábláját a főiskola előterében. Rieger Tibor szobrászművész alkotását Lezsák Sándor leplezte le.
Ugyanitt megnyílt a Makovecz Imre írásai, rajzai című kiállítás a főiskola Gross Arnold teremben. A kiállítást megnyitotta Csernyus Lőrinc építész.
A rendezvény végén Zsoltáros vigalom címmel az Etnofon Zenei Társulás adott koncertet a főiskola Esztergom termében, majd magyar-ruszin táncházra került sor, amelyen Pál István "Szalonna" és Bandája, valamint a Técsői Banda húzta a talpalávalót.
2013. november 16.  Kiss Ferenc irodalomtörténészre emlékeztek születésének 85. évfordulóján Tiszapéterfalván, amely keretében a résztvevők ellátogattak a Péterfalvai Képtárba (hajdani György Endre-kastély), majd megkoszorúzták Kiss Ferenc emléktábláját a Kölcsey Ferenc Középiskolánál.
2013. november 16.  A „malenykij robot" áldozataira emlékeztek a munkácsi Szent Márton római katolikus székesegyházban tartott szentmisén, majd a megemlékezésre került sor az elhurcoltak munkácsi emlékművénél a KMKSZ és a Kárpátaljai Németek Wiedergeburt/Újjászületés Szövetség szervezésében.
2013. november 19.  Tiszabökényben felavatták és felszentelték a helyi római katolikus közösség által Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére és a Mártírok emlékére állított emlékkeresztet.
2013. november 22-23. Pécsett megrendezték a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját a helyi Német Kör szervezésében. A programsorozatban kiállítás nyílt meg a „malenykij robot" áldozatairól, író-olvasó találkozóra, könyvbemutatóra, filmvetítésre került sor, illetve a konferencia résztvevői találkoztak a túlélőkkel is. Sor került mások mellett Dupka GyörgyA mi Golgotánk" és a „Hova tűnt a sok virág…" Időutazás az Urálba magyar és német rabok (1941-1955) nyomában című könyveinek bemutatójára is.
2013. november 24. Iró-olvasó találkozó keretében emlékeztek a „malenykij robot" áldozataira Sajószentpéteren a helyi német kör szervezésében. A megemlékezésen Dupka György Gulág-kutató tartott filmvetítéssel egybekötött előadást.
*Felavatták Csáky Krisztina mellszobrát az ungvári várban. Alkotója: Győrfi Lajos szobrászművész.
*Királyházán Komjáthy Benedek emléktáblát helyeztek el a királyházi Nyalábvárban lévő római katolikus kápolna falán.
2013. november 24.  Budapesten is megemlékeztek a sztálinizmus áldozatairól a Budapesti X. kerületi kisebbségi önkormányzatok (lengyel, örmény, német, roma, ruszin) közös szervezésében, a Lengyel Házban ökumenikus szertartásra, megemlékezésre került sor.  
* A magyar lakta településeken megemlékezéseket szerveztek a „malenykij robot" évfordulóján, egyéb kulturális rendezvények zajlottak le.

Összeállította: Dupka György és Zubánics László

Folyamatos rendezvények, tennivalók:
Közgyűjteményi állománygyarapítás, ukrajnai magyar nyomtatott hungarikumok, hanganyagok gyűjtése, feldolgozása. Közművelődési rendezvények szervezése, koordinálása, szakmai tanácsadás, adatbázis gondozás. Kisebbségkutatási programok koordinálása, a KMMI-füzetek kiadása. Képzőművészeti kiállítás. Fotókiállítás, könyv- és sajtókiállítás. Együtt c. irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat kiadása. Kárpátaljai Magyar Krónika kiadása. Honlap (www.kmmi.org.ua) gondozás, frissítés, adatfeltöltés. Ön a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége hírlevelét olvassa. A hírlevél irodalmi, művészeti híreket, információkat tartalmaz.
A levelezési lista nyilvános, ahhoz bárki csatlakozhat, s bármely tag felvetetheti mások címét.


Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet
ЗОБО «Центр підтримки угорської культури»

KMMI Hírlevél V. évfolyam, 23. (134.) szám.  2013. december 1.
------------------------------------------------------------------
​​
EZ lesz DECEMBER FOLYAMÁN

Fontosabb események, rendezvények
2013. december 1. I. Buzánszky Jenő Kárpátaljai Teremlabdarúgó Torna a „GENIUS" Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Rádió és a Tisza TV magyar szerkesztősége szervezésében. Ugyanitt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat kiválósága részvételével közönségtalálkozóra is sor kerül. Helyszín: Ungvári Dayka Gábor Középiskola (Ungvár, Pravoszláv part). Kezdete: 14.00 óra.
2013. december 1.  "A nagy kapituláció" színházi előadás. Helyszín: Ungvár, Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenés-Dráma Színház (Ungvár, Tolsztoj u. 12.). Kezdés: 17.00 óra.
2013. december 16. "Én vagyok" – fotókiállítás Odri Matoljak munkáiból. Helyszín: Ungvár, a Kárpátaljai Népi Építészeti és Iparművészeti Múzeum. Ungvár, Káptalan u. 33.
2013. december 1–30. Képzőművészeti kiállítás Ljubov Szencsuk és Ljubomir Martinyuk festményeiből. Helyszín: Nagyszőlős, Impaszto kiállítóterem, Sevcsenko út.
2013. december 4.  A Cantus kamarakórus koncertje Márton István zeneszerző születésének 90. évfordulója alkalmából. Helyszín: Kárpátaljai Megyei Filharmónia (Ungvár, Színház tér 10.). Kezdés: 17.00 óra
2013. december 4. Tina Karol koncert. Helyszín: Ungvár,  Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenés-Dráma színház (Ungvár, Tolsztoj u. 12.). Kezdés:
2013. december 5. Mézeskalács készítés a Nagyberegi Tájházban. Helyszin: Nagyberegi Tájház. Kezdete: 14.00 óra.
2013. december 5. Az új eszenyi óvoda alapkövének elhelyezése. Kezdés: ….. óra.
2013. december 5. „Megújuló épített örökségünk – értékmentés a Kárpát-medencében" – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Teleki László Alapítvány közös kiállítása. A kiállítás a Kárpát-medencében 1999–2012 között a Magyar Kormány támogatásával megújult magyar vonatkozású építészeti örökséget mutatja be.  A kiállítást megnyitja: Ft. Majnek Antal OFM munkácsi megyéspüspök (Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye).  A kiállítást bemutatja: dr. Diószegi László igazgató (Teleki László Alapítvány). Helyszín: Munkács, Vármúzeum. Kezdés: 10.00 óra.
2013. december 5–13.  Docudays UA Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Helyszín: Bavka Kárpátaljai Megyei Bábszínház (Ungvár, Színház tér 8.).
2013. december 6. Nemzeti megtartó értékeink a Kárpát-medencében. "A fejedelem nem álmodhat olyan álmot, amilyet akar, csak olyat, amilyet lehet, sőt, amilyet kell." Bethlen Gábor, az európai reálpolitikus. Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulójára. Előadás-sorozat a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége szervezésében. Helyszín: Beregszászi Magyar Gimnázium (Beregszász, Szőlőhegy u. 25.). Kezdés: 11.00 óra.
2013. december  6. Találkozás Szent Miklós püspökkel a beregszászi római katolikus templomban. Kezdés: 15.00 óra.
2013. december 6.  Santa Claus K2 @ TEKK. Mikulás-party a dédai K2 Diszkóban. Hiszel, vagy nem hiszel a Mikulásban? Most döntened kell! Most pénteken gyere el a K2 Club-ba és győződj meg róla, hogy a Mikulás létezik és Ő tényleg egy jó srác. Pénteken itt lesz a Mikulás, hoz sok ajándékot. Kár lenne kihagyni, mert ez az a buli az, amely mutatja az irányt szilveszterig.  Kezdés: 21.00 óra
2013. december 7. Tanárok, pedagógusok lelki napja a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban. Harmadik alkalommal kerül megszervezésre a pedagógusok, tanárok, katekéták és nevelők lelki napja. Szeretettel várnak minden olyan érdeklődőt, aki a "szakmában" munkálkodik, hogy közösen gondolkodva felismerjék hivatásuk értékeit és megerősödjenek mindennapi munkájukban! A lelki nap témája: "Velünk az Isten!" (Izajás éneke). A lelki nap vezetője: Ft. Dr. Vincze Krisztián teológiai tanár. Részvételi díj: 30 hrivnya.Helyszín: Karácsfalva, Béke út 54/a. Kezdés: 9.00 óra.
2013. december 7. A második adventi gyertya meggyújtása a beregszászi római katolikus templomban a szentmise keretében. Kezdés: 17.00 óra.
2013. december 7. "Pénz és Sárm! – Mikulás-party a nagybégányi Flame diszkóban. Vendég Dj: Wallas Dj és vele Mc Dizzy. Az est sztárvendége a népszerű magyar tv-sorozat szereplője: Szőke Zoltán ("Barátok közt". Rezidensek: Junior Maffia & Michael Rich. Kezdés: 21.00 óra.
2013. december 7. Mikulás-party a nagydobronyi Sting Szabadidőközpontban. Irigy Honaljmirigy Show, rezidensek: DJ SIPOS & ANDREY FRENZY. Kezdés: 21.00 óra.
2013. devember 8. Kettőskereszt-állítás Beregszászban. A keresztállítás célja, hogy a kiüresedett, a fogyasztói társadalom reklámhadjáratai által befolyásolt ünnepünkön a vásárlási láz helyett a valódi értékek kapjanak hangsúlyt, úgy mint a szeretet, az összetartozás és as keresztényi hit. A kereszt tehát egy felkiáltójel szerepét kívánja betölteni, amely egy pillanatra megállítja és elgondolkodtatja az embereket, akik ennek hatására talán egészen másképp élik meg advent üzenetét: nyitott szívvel várják Jézus Krisztus születésének napját.
Advent üzenetét közvetítik a történelmi egyházak képviselői. Köszöntő beszédet mond: Kovács Béla, az Európai Parlament képviselője. Közreműködnek: Csákány Dóra és Marcsák Gergely, valamint a 4. számú Bendász István cserkészcsapat. Szervező: Kovács Béla, az Európai Parlament Képviselőjének Beregszászi Fogadóirodája. Helyszín: Beregszász, Kossuth tér (a városi művelődési központ mellett). Kezdés: 11.30 óra.
2013. december 9.  Nemzeti megtartó értékeink a Kárpát-medencében. Nagyasszony, anya, várvédő. Zrínyi Ilona alakja a magyar történelemben.  Zrínyi Ilona születésének 370., halálának 310. évfordulójára. Előadás-sorozat a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége szervezésében. Helyszín: Munkácsi Állami Egyetem Humán-pedagógiai Koledzs (Munkács, Komenszkij u.). Kezdés: 11.00 óra.
2013. december 9–11. Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke tart adventi triduumot a beregszászi római katolikus templomban! Kezdés: 16.30 óra.
Megkezdődött a Karitasz hagyományos karácsonyi élelmiszergyűjtési akciója. A szervezők tartós élelmiszert (pl. tészta, cukor, olaj, só, lekvár stb.) gyűjtenek a templom oltáránál elhelyezett ládába! Kérnek mindenkit, hogy nézzen körül, hogy miből van feleslege, amit szegényeknek oda tud adni.
2013. december 9. „O Sole Mio"  az olasz vokálzene estéje. Helyszín: Kárpátaljai Megyei Filharmónia, Ungvár, Színház tér 10. Kezdés: 17.00 óra.
2013. december 11. Miroszlav Szkorik jubileumi koncert. Helyszín: Kárpátaljai Megyei Filharmónia, Ungvár, Megyei Filharmónia, Színház tér 10.
2013. december 12. Az Együtt című folyóirat idei 6. számának bemutatója. Helyszín: Beregszász, Európa-Magyar Ház (Széchenyi u. 59 B.). Kezdés: 13.00. óra
2013. december 12. Az éltető víz című nemzetközi vándorkiállítás megnyitója a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és  a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében. Helyszín: Beregszász, Európa-Magyar Ház (Széchenyi u. 59 B.). Kezdés: 14.00. óra. A kiállítás 2014. március 10-ig munkanapokon látogatható.
2015. december 15. Adventi kézműves nap a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat szervezésében. Gyere el és készíts karácsonyi ajándékot szeretteidnek! Készíthetsz mézeskalácsot, nyakkendőgyűrűt, ajándékbatyut, nemezből készült ajándékokat, csuhé- és textilangyalkát, gyertyát, dióbabát. A végén közösen feldíszítjük a fenyőfát a saját készítésű díszeinkkel. Helyszín: a Beregszászi 4. Sz. Kissuth Lajos Középiskola tornaterme (Beregszász, B. Hmelnickij út…). Kezdés: 11.00 óra. Belépő: 10 hrivnya.
2013. december 19. Szergej Babkin koncertje. Ungvár.
2013. december 22. Karácsonyi koncert az eszenyi kultúrházban. A felújított óvoda megnyitója.
2013. december folyamán egyéb rendezvények:
  • Mikulás-napi rendezvények
  • Adventi programok.
  • író-olvasó találkozók, egyéb kulturális rendezvények.
  • Karácsony előtti ünnepi rendezvények
  • Óévbúcsúztató rendezvények.
A Padijun Ifjúsági Központ decemberi programjai (Ungvár, Diák rakpart):
December 15. A Blitz modern táncok stúdiójának koncertje. Kezdés: 14.00 óra.
December 17. Fotómágia kiállítás. Kezdés: 15.00 óra.
December 19. A karácsony a barátok nyelvén. Kezdés: 14.00 óra.
December 19. „Karácsonyi színek" kiállítás. Kezdés: 15.00 óra. 
December 20.  „Karácsonyi csengőszó" népi és klasszikus dallamok. Kezdés: 16.00 óra.
December 21. „Karácsonyi történet" – mesék a fenyőfa alatt.
December 22. Újévi koncert. Kezdés: 15.00 óra
December 26. A művészgimnasztika szekció növendékeinek bemutatkozása. Kezdés: 10.00 óra.
December 27. A sportgimnasztika szekció növendékeinek bemutatkozása. Kezdés: 15.30 óra.

Vendégségben:
2013. december 7. A Magyar Írószövetség választó-beszámoló közgyűlése.
2013. december 6-7. Az MVSZ évi zárórendezvénye.

PROGRAMAJÁNLÓ, KIÁLLÍTÁSOK, ELŐADÁSOK
Állandó kiállítások:
  • Koczka Antal festőművész emlék- és múzeumháza. Ungvár, Vinnyicsna út 20. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.00–16.00 óra között, Tel: (03122) 3-06-91. A kiállítás tárgyai: festmények, dokumentumok, levelek.
  • „Uzshorod" Galéria.  Ungvár, Szvoboda sugárút 7/26. Nyitva tartás: kedd – vasárnap (hétfő szabadnap) 10.00–17.00 óra között, Tel: (0312) 61-25-49. A galéria állandó kiállításokat szervez ukrajnai és a szomszédos országok művészeinek alkotásaiból.
  • Manajló Tivadar festőművész emlék- és múzeumháza. Ungvár, Drugeth út 74. Nyitva tartás: kedd-szombat 8.00–16.00 óra között, Tel: (03122) 3-25-95. A festményeken kívül dokumentumok, kéziratok és levelek fénymásolatai is helyet kaptak a kiállításon.
  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Ungvár, Káptalan u. 33 a. Nyitva tartás: hétfő-vasárnap (kedd szabadnap) 8.00–15.30 óra között Tel: (03122) 3-73-92.
  • Kárpátaljai Honismeretei Múzeum. Ungvár, Káptalan u. 33. Nyitva tartás: hétfő-vasárnap (kedd szabadnap) 08.00–15.30 óra között. Tel: (03122) 3-44-42
Az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karán három alkotó kiállítása tekinthető meg: 
  • Molnár Zsolt Magyarlakta települések címerei és pecsétjei.
  • Klisza János  Kárpátalja az építész szemével című  pasztellkiállítás.
  • Matl Péter  pasztellkiállítása.
  • Zicherman Sándor festményeinek kiállítása. Helyszín: Péterfalvai Képtár.
  • Horváth Anna szobrász- és keramikusművész életét és munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában.
  • A Péterfalvai Képtárban  megtekinthetők a Munkácsy Mihály Alkotótábor  tagjainak munkái, amelyek a képtár állományát gyarapítják: Asztalos Éva (Ungvár), Bálint Lívia (Nagydobrony),  Bartosh József, Bartosh Tatjana (Beregszentmiklós),  Bilák Marina (Rahó),  Fuchs Andrea (Ungvár), Darabán János (Rahó), Homoki Gábor (Péterfalva), Kalitics Erika (Munkács),  Kutasi Xénia (Bene), Klisza János (Ungvár), Klisza Krisztina (Ungvár), Lőrincz István, Lőrincz Katalin (Ungvár), Matl Péter, Matl Szilárd (Munkács),  Nigriny Edit (Ungvár), Prófusz Marianna (Beregszász), Réti János (Ungvár), Soltész Péter (Ungvár).
  • Kárpátalja kortárs képzőművészeinek, népművészeinek, fotóművészeinek állandó kiállítása a Péterfalvai Képtárban (Péterfalva, György Endre kastély). Tárlatvezető: Borbély Ida igazgató. A képtár eddig közel kétszáz képzőművészeti alkotással gyarapodott, a kárpátaljai jeles alkotók válogatott munkáiból állandó kiállítás nyílt: Balla Pál, Habda László, Herc Jurij, Harangozó Miklós, Kassai Antal, Kontratovics Ernő, Kosztrub Georgij, Medveczkyné Luták Edit, Medveczky Miklós, Mikita Volodimir, Mitrik Mihajló, Prihogyko Vjacseszláv, Sütő János, Szkakandij Vaszil, Szaller Olekszandr, Zvenigorodszkij Vitalij és mások, akiknek alkotásaival a tárlat reprezentálja Kárpátalja korábbi évtizedeinek festészetét. (Ungvár), Soltész Gabriella (Ungvár), Picur Zoltán, Szajkó Tibor (Beregszász).
  • Az ugocsai népművészek alkotásainak, Tiszahát népének életvitelével kapcsolatos tárgyak  állandó kiállítása a Tiszaháti Tájmúzeumban (Fogarasy-kúria, Tiszabökény-Farkasfalva).
  • Lőrincz István fotográfus (Ungvár) III. Kárpátaljai kaleidoszkóp című fotókiállítása az UNE Humán-Természettudományi Magyar Karán.
  • Garanyi József és Horváth Anna valamint más beregvidéki képzőművész állandó emlékkiállítása a Beregvidéki Múzeumban.
  • Bartosh Tatjana, Bartosh József és más kárpátaljai kortárs alkotók kiállítása a beregszentmiklósi várkastélyban.
  • Soltész Péter  kiállítása az ungvári Váralatti Múzeum-kávézóban és Magyarország Ungvári Főkonzulátusán
  • Klisza János és Réti János kiállítása a beregszászi Európa-Magyar Házban.
  • ArtTisza tagjainak kiállítása a beregszászi Európa-Magyar Házban.
  • Munkácsy Mihály Alkotótábor kiállítása a Péterfalvai Képtárban.

Összeállította: Dupka György és Zubánics László

Folyamatos rendezvények, tennivalók:
Közgyűjteményi állománygyarapítás, ukrajnai magyar nyomtatott hungarikumok, hanganyagok gyűjtése, feldolgozása. Közművelődési rendezvények szervezése, koordinálása, szakmai tanácsadás, adatbázis gondozás. Kisebbségkutatási programok koordinálása, a KMMI-füzetek kiadása. Képzőművészeti kiállítás. Fotókiállítás, könyv- és sajtókiállítás. Együtt c. irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat kiadása. Kárpátaljai Magyar Krónika kiadása. Honlap (www.kmmi.org.ua) gondozás, frissítés, adatfeltöltés. Ön a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége hírlevelét olvassa. A hírlevél irodalmi, művészeti híreket, információkat tartalmaz.
A levelezési lista nyilvános, ahhoz bárki csatlakozhat, s bármely tag felvetetheti mások címét.