Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. december 8., hétfő

19.673 - Amerikai Magyar Hírújság > Kollár Erzsébet: Kézi irányítással működik a magyarországi adóhatóság?



fbfejléc

SZÖVETSÉGES ORSZÁGNAK SZÓLÓ ÜZENET?

Vida_NAV

Kézi irányítással működik a magyarországi adóhatóság?

Az átmenetileg még hivatalban lévő szabadságharcos miniszterelnökünk a jogi végzettségéhez képest meglepő bejelentést tett az Országgyűlésben:
Orbán Viktor azt mondta hétfőn a parlamentben, elvárja Vida Ildikó NAV-elnöktől, hogy perelje be André Goodfriend amerikai ügyvivőt, aki egy csütörtökön megjelent lapinterjúban azt állította: Vida korrupciós ügy részese.

Ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke nem pereli be André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, Orbán Viktor miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről. A kormányfő ezt az Országgyűlésben közölte, felszólítva egyúttal az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé.

Miután az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvezetője a kormánya döntését közölte a magyarországi illetékesekkel – többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével – kérdés, hogy Vida Ildikó mire alapozná az André Goodfriend ellen teendő feljelentést? – Az ügy kapcsán felvetődik az a kérdés is, hogy Orbán fenyegetése után még mindig függetlennek nebezhető-e
a NAV, vagy az adóhatóságot közvetlenül a kormányfő irányítja?

Orbán Viktort az MSZP-s Bárándy Gergely kérdezte hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában az amerikai beutazási tilalom ügyében. A miniszterelnök válaszában azt mondta, "itt a lehetőség, hogy a bizonyítékok nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzük át".

Az amerikai ügyvivő azt állítja, a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót – mondta Orbán, utalva a Heti Válaszban megjelent interjúra. "Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni, és ezért pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani" – közölte Orbán Viktor, aki egyben felszólította az amerikai ügyvivőt, ne bújjon el a diplomáciai mentessége mögé, hanem "álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít".

A magyar miniszterelnök "legyen férfi, és vállalja, amit állít" kijelentése mindamellett, hogy meglehetősen infantilis, az arányérzékelés teljes hiányát mutatja… Az Egyesült Államok bizonyára megfelelő választ ad majd Magyarország kormányfőjének, aki a naponta a hangulatának éppen megfelelő változó üzeneteket küld a világ egyik legerősebb államának és folyamatosan provokálja a budapesti amerikai diplomácia vezetőjét.

Kollár Erzsébet