Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. március 1., vasárnap

20.035 - Kína Oroszország pártját fogja Ukrajnával kapcsolatban – Hallgat a magyar sajtó > ​Peking-Budapest, 2015. március 1. vasárnap (MSZF)


Feladó: Endre Simó
Dátum: 2015. március 1. 11:40
Tárgy: Kína Oroszország pártját fogja Ukrajnával kapcsolatban – Hallgat a magyar sajtó
Címzett:
​Kutasi József Antal​


​​
Kína Oroszország pártját fogja Ukrajnával kapcsolatban – Hallgat a magyar sajtó

​​
Peking-Budapest, 2015. március 1. vasárnap (MSZF)

 

     A nyugati hatalmaknak figyelembe kell venniük Oroszország valós biztonsági érdekeit Ukrajnával kapcsolatban, és fel kell hagyniuk a sehová sem vezető mentalitással – adott hangot Peking véleményének Qu Xing, Kína brüsszeli nagykövete csütörtökön.

     Az Új Kína hírügynökség Reuters által idézett jelentése szerint, melyről a magyar sajtó máig nem adott hírt, Qu Xing bírálta az Egyesült Államok beavatkozását az ukrán válságba, és azt mondta, hogy Washington külpolitikája nyugtalanságot okoz.

     A kínai diplomata – a Reuters szerint – így fogalmazott: „Az Egyesült Államok nem akarja belátni, hogy gyengül a jelenléte a világ minden részében, pedig forrásai korlátozottak, és igen nehéznek ígérkezik, hogy fenntartsa befolyását a külső ügyekben".

     Qu Xing nagykövet arra a Zbigniew Brzezinski által sokat emlegetett „geopolitikai játszmára" vezette vissza az ukrán válságot, amely Oroszország és a Nyugat között folyik, és nem ért véget a Szovjetunió összeomlásával. „Moszkva természetesen mindaddig fenyegetve fogja magát érezni, amíg a nyugati hatalmak nem fognak konstruktívabb magatartást tanúsítani" – mondta.

     „A kínai diplomata kijelentései élesen szemben állnak azzal a szűnni nem akaró nyugati retorikával, amely Oroszországot okolja a válságért és tünteti fel agresszorként" – kommentálta a Reuters, hozzátéve, hogy Qu Xing Brüsszelben, a NATO és az EU székhelyén képviseli Kínát, és beszéde akkor hangzott el, amikor az USA és európai szövetségesei az Oroszország elleni szankciók fokozását fontolgatják.

     A Reuters szerint Kína eddig óvatos volt Oroszország és a Nyugat Ukrajna jövőjével kapcsolatos harcában, mert nem akarta, hogy egyik kulcsfontosságú szövetségese (USA) elhidegüljön tőle. Most viszont a kínai diplomata szokatlanul őszintén és nyíltan biztosította országának támogatásáról Moszkva válsággal kapcsolatos álláspontját.

     A Peking geopolitikai megnyilatkozásáról hírt adó Magyar Szociális Fórum feltette a kérdést a magyar sajtónak: miért „felejtett el" ilyen horderejű tényről beszámolni. +++

 

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu