Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. június 16., kedd

20.276 - Kilátót adtak át Piliscsabán > 2015. június 12. 12:53


Feladó: Magyarország Kormánya
Dátum: 2015. június 12. 22:15
Tárgy: Magyarország Kormányának Hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



Magyarország Kormányának Hírlevele 2015-06-12
Minden lehetőséget számba kell venni a bevándorlók kérdésében

A kormány jövő szerdán hallgatja meg a belügyminiszter által javasolt megoldásokat és hozza meg döntését a bevándorlással kapcsolatban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Szlovénia fontos szerepet játszik a magyar külgazdasági teljesítmény növekedésének fenntartásában

Szlovénia kiemelkedően fontos szerepet játszik a magyar külgazdasági teljesítmény növekedési pályájának fenntartásában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Hazatértek az első fiatalok

Magyarország hazavárja a gazdasági válság idején külföldön munkát kereső fiatalokat – mondta Varga Mihály miniszter. A [http://www.gyerehazafiatal.hu//]Gyere haza, fiatal![/]-program segítségével az elsők között hazatért Sie Gábor több mint 2 londoni év után döntött úgy, hogy a támogatást elfogadva itthon alapozza meg jövőjét.

Kilátót adtak át Piliscsabán

2015. június 12. 12:53

A népszerű építőjátékot, a Jengát idézi meg az új kilátó, amelyet pénteken adtak át Piliscsaba mellett, a Nagy-Kopasz hegyen. A Dévényi Antal erdész nevét viselő, 11 és fél méter magas új építmény páratlan kilátást nyújt a 447 méter magas hegy tetejéről.

A természetjárók, diákok, turistaszervezetek és erdészek jelenlétében zajló ünnepélyes átadáson Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte: a létesítmény újabb állomás azon az úton, „hogy otthonosabban érezzük magunkat a természetben, miközben meg is őrizzük azt". 
A beruházás nettó negyven millió forintból valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját és pályázati forrásból finanszírozott.

Kép letöltése
Fotó: Francz Ilona/FM



A tárcavezető felidézte: az évtizedeken át tartó pusztulás, bezárt turistaházak, leromlott turistautak után újra a fókuszba került a természetjárás: a néhány éve indult Bejárható Magyarország Program az átjárható, bejárható Magyarországot célozta meg, s 2013-tól kezdődően mintegy 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók. 

Hozzátette: az elmúlt években 24 ezer hektáron történtek az erdőkben a természetjárókat és a környezetvédelmet szolgáló fejlesztések. A névadó Dévényi Antalt méltatva kiemelte: 55 éves munkájának köszönhető, hogy a kopárokból egyre inkább őshonos, lombos erdő válik.

Kép letöltése
Fotó: Francz Ilona/FM



Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a kilátó különleges formájára utalva úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedekben a természetjárásból „sorra vették ki az elemeket, mint az építő-logikai játékból, ma már azonban +fordított+ Jenga-játék történik" a fejlesztéseknek köszönhetően. Szólt arról is, hogy fontos cél a harminc kilométerenkénti olcsó, hozzáférhető szállás biztosítása a turistáknak. 

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: a Pilisi Parkerdő az elmúlt két esztendőben turistautak és turistaházak felújításával, illetve kapacitásuk jelentős bővítésével, számos erdei pihenő- és tűzrakóhely létesítésével és nem utolsósorban ökoturisztikai fejlesztésekkel, kilátók megépítésével járult hozzá a Bejárható Magyarország Program megvalósításához. Kiemelte: a parkerdő mintegy ötvenéves fennállása során nemcsak "szűk" szakmai tevékenységet végzett, hanem a természetkezelés szélesebb értelmezésében aktív természetvédelmi és turisztikai kiszolgáló volt a kezelésében lévő 65 ezer hektárnyi erdőterületen.

Kép letöltése
Fotó: Francz Ilona/FM

Az Ybl-díjas Koller József által tervezett kilátó 11,5 méter magas, a közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület 4X4 méter alapterületű hasábja tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épült fel, melyhez 132 köbméter gerendát használtak fel. Az építészeti forma népszerű a világban, számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikus stílusban.     

A főváros közelében található új kilátó több úton és több irányból is megközelíthető, így Piliscsaba mellett Pilisszántó és Piliscsév felől is. 

A parkerdő egykori munkatársához, Dévényi Antalhoz (1910-1994) köthető az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállomány, melyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.    

Az eseményen részt vett Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár is.

(MTI)