Rengetegen szeretik a kenyeret, főleg frissen ropogósan! A boltokban vásárolt kenyerek sokszor elég rossz minőségűek és nem is tudjuk, hogy mi van benne…rengeteg adalékanyag, és tartósítószer. Itt egy recept, amit mi magunk készíthetünk el nagyon olcsón és még isteni finom is. Öreg tésztás házi kenyér: Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,3-3,5 dl víz. Ezeket a hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van, akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen. Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,2-3 evőkanál olaj,2 teáskanál só,25dkg öreg tészta,3 dl víz. A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész letakarjuk, és 30 percig kelesztjük. Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen. Kibéleljük a formát, vagy tepsit sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit. Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel. Hűlés közben szépen becserepesedik. Nincs benne felesleges adalékanyag!! Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/ |