Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. május 24., csütörtök

23.056 - Bertha Szilvia: Nincs elég kétkezi munkás > ​Nemzeti Hírhaló > ​ 2018. május 22. 19:47



Feladó:
​​
Nemzeti Hírhaló
 
Dátum:
​​
2018. május 22. 19:47
Tárgy: Bertha Szilvia: Nincs elég kétkezi munkás 
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>



Kósa Lajos anyjának cége jó tempóban ment rá az állami pénzekre
2018.01.05. index

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter 82 éves édesanyjának cége két évvel ezelőtt pont jó időzítéssel vette át a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet, ugyanis a cég így még el tudott indulni egy olyan állami pályázaton, ahol végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el - írja a Népszava.

Kósa Lajos édesanyja nem közszereplő, gazdasági ügyei nem tartoznak senkire, ugyanakkor érdekes, hogy a korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó asszony jelentős összeggel szállt be egy sertéstenyésztéssel foglalkozó mátészalkai cégbe.

Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vette meg a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft. 50 százalékát. A Kósáék rokonságának tulajdonában álló Szalka-Pig Kft.-nek ekkora olyan adósságai halmozódtak fel, hogy a nyíregyházi bíróság elrendelte a felszámolását. Kósa Lajosné Bacskó Katalin beszállása után a Méker Kft.-be friss pénz érkezett, így úgy tudta a cég átvenni a Szalka-Pigtől a sertéstelepet, hogy ki tudott egyezni a hitelezőkkel.
A cég azóta elég sikeres, 2016-ban harmincmilliós tiszta profitot ért el. Ebben a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy a Méker 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította. Ez viszonylag nagy összegnek számít: a megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek.

December közepén jelentek meg arról hírek, hogy Kósa Lajos nem közszereplő felesége jutott hozzá igen méltányos áron egy céghez, nemrég pedig arról írt a Népszava, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja is jelentős tőkével szállt be a Méker Kft-be két éve.

Kapcsolódó:
Eladott egy céget Kósa feleségének, aztán Kósa benyújtott egy módosítót, aminek örülhetettEladott egy céget Kósa feleségének, aztán Kósa benyújtott egy módosítót, aminek örülhetett (index.hu)
Szövetkezetbe tömörített nyugdíjasokkal oldaná a munkaerőhiányt Kósa Lajos és Harrach Péter javaslata. Kósa Lajos szerint felesége nem közszereplő, így nem tartozik senkire, hogyan és miből vett céget idén tavasszal - derül ki a tárca nélküli miniszter Hír TV-nek adott válaszából. Az ügy előzménye, ami miatt Kósa a kérdést kapta, hogy felesége, Porkoláb Gyöngyike 2017 márciusában olcsón megvásárolta a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft-t Fiák Istvántól, aki munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó cégek vezetőjeként érdekelt volt annak a nyugdíjasszövetkezetek létesítését lehetővé tevő törvénymódosításban, amit Kósa Lajos nyújtott be a parlamentnek. Erről először az LMP-s Hadházy Ákos beszélt nyilvánosan legutóbbi korrupcióügyi sajtótájékoztatóján.
Újabb cég került Kósa Lajos rokonáhozÚjabb cég került Kósa Lajos rokonához (hvg.hu)
Egy mátészalkai sertéstelep megmentéséről ír a szerdai Népszava. A cég helyzete azután rendeződött gyorsan, hogy a tulajdonostársak között megjelent Kósa Lajos édesanyja. Nem tudni, milyen forrásból, de egyre nő Kósa Lajos rokonainak vállalkozásbirodalma - állítja a Népszava. A lap szerdai számában azt írják, hogy a tárca nélküli miniszter egészségügyi nyugdíjas édesanyja tavalyelőtt egy mátészalkai sertéstelep felét vette meg.
Nem kell félni a devizahitelektőlBankszövetség: Nem kell félni a devizahitelektől (origo.hu)
A Magyar Bankszövetség szerint ugyanis az euró árfolyama két éven belül várhatóan nem közelíti meg a 270-275 forintot, ahol a devizahitelek kamatelőnye megszűnik a fornthitelekéhez képest. Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú hitel, a néhány napos nagyobb árfolyamingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg. Nem kell tehát attól félni, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik.
Nem kell félni a devizahitelektőlCsányi: nem kell félni a devizahitelektől (mfor.hu)
Csányi Sándor szerint túlzóak az állami aggodalmak a devizaalapú, és különösen a jen alapú hitelezés kockázataival kapcsolatban. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a jen korábbi árfolyammozgását figyelembe véve egyáltalán nem nevezhető kockázatosabbnak, mint például svájci frank. Ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy korábban lobbizott azért, hogy a deviza alapú lakáshitelekre ne legyen állami támogatás, ami tovább ösztönzi a hitelfelvételt. Az OTP a jen alapú hitelek kihelyezésénél az ügyfelek és a saját kockázatának csökkentésére szigorúbb feltételeket alkalmaz - például a hitelképesség és a fedezet esetén magasabb összegű feltételeket szab.
A KILAKOLTATÁSOKNAK FOLYNIUK KELL. ORBÁN TARTJA A SZAVÁT!A kilakoltatásoknak folyniuk kell. Orbán tartja a szavát!
(civilkontroll.com)
Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára rendkívül elégedett a jelenlegi Magyar kormány tevékenységével. Elégedettségének hangot is adott egy interjú formájában, amely a Portfolio internetes portálon jelent meg. Kovács úr elmondta, hogy a téli kilakoltatási moratórium feloldása szerinte szükséges és elkerülhetetlen, és ez teszi lehetővé, hogy a bankok a CSOK programban aktívan részt tudjanak venni. Láthatjuk, hogy a kormány tartja a szavát (mármint a bankoknak adott szavát) és valóban megszűnt a kilakoltatási moratórium, így a kilakoltató hiénák előtt megnyílt a lehetőség, hogy a bankok érdekében elvégezzék áldásosnak éppen nem nevezhető tevékenységüket.
Egy bennfentes kitálalt: elmondta, hogyan csurgatják vissza a nagy pénzeketEgy bennfentes kitálalt: elmondta, hogyan csurgatják vissza a nagy pénzeket (pestibulvar.hu)
Történt, hogy a Diósgyőr szurkolói meghívták egy beszélgetésre a klub tulajdonosát, a milliárdos kormányközeli vállalkozót, Leisztinger Tamást. Arra azonban senki sem számított, hogy a beszélgetésen olyan dolgok is elhangozhatnak, ami túlmutat a focirajongókon, és mélyebb betekintést enged egy ezermilliárdos bizniszbe - a magyar fociba. Az esetről a szurkolók saját honlapjukon számoltak be. A beszélgetésen elhangzott, hogy Leisztinger 1,8 milliárd tőkét fektetett be saját vagyonából a klubba, melyhez elmondása szerint érzelmi szálak is fűzik, de cáfolta a klub eladásáról szóló pletykákat is. Hozzátette, eddig senki nem is kereste meg ez ügyben. A szurkolók kíváncsiak voltak arra, hogy a befektetett pénzek nagysága ellenére, miért mennek úgy a Diósgyőrnél a dolgok, ahogy, és miért kellett elküldeni a szurkolók körében egyébként népszerű trénert, Bódog Tamást.
Még 775 millió közpénz abba a dunaújvárosi stadionba amiből már Tiborcz is 190 milliót akasztott le!Még 775 millió közpénz abba a dunaújvárosi stadionba amiből már Tiborcz is 190 milliót akasztott le! (olkt.hu)
Új fejépületet kap a dunaújvárosi stadion, javítják a környék közlekedését, a tűzoltóknak pedig felvonulási utat építenek. Ezért újabb 775 millió forintot költenek el az adófizetők a stadionra - írja a Hír Tv. A beruházásra kiírt közbeszerzési eljárást az a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. nyerte egy másik céggel közösen. Ez a vállalkozás a stadionépítések egyik nagy nyertese. A fejlesztés elő ütemére korábban már 170 millió forintot költöttek, akkor a pályafűtést is kialakították. Ezután, 2014-ben kiderült, hogy a stadion felújítására egy kormánydöntés értelmében bruttó 600 millió forint áll rendelkezésre. Az összeg egy jelentős részét fordították a televíziós közvetítéshez szükséges villanyvilágítás kiépítésére, egyetlen érvényes és eredményes közbeszerzési pályázat érkezett: az Elios Zrt.
KITERVELTE A KORMÁNY A VALASZTAS.HU ÖSSZEOMLÁSÁT?Kitervelte a kormány a valasztas.hu összeomlását? (web.dkp.hu)
Kitervelte a kormány a valasztas.hu összeomlását? Másfél hónappal a választás előtt kezdődtek a valasztas.hu oldalt kiszolgáló rendszer terheléses tesztjei. A tesztek rendszeresen lesújtó eredménnyel záródtak, amelyekről a teszteket végző cég tájékoztatta az NVI kapcsolattartóját. A Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy hiába tudott az NVI a milliárdokból fejlesztett rendszer hibáiról hónapokkal a választás előtt, mégsem oldotta meg azokat idejében. A DK írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor Belügyminiszterhez, hogy megtudjuk: hanyagság, esetleg szándékosság áll-e az ügy hátterében. A kormány tervei között szerepelt-e a valasztas.hu oldal összeomlása, hogy ezzel káoszt okozzon az amúgy sem tiszta választás körül? Tudni akarjuk, hogy kik az eset felelősei!
Mészáros Lőrinc vagyonának 83 százaléka EU-s pénzből származikMészáros Lőrinc vagyonának 83 százaléka EU-s pénzből származik (sztarklikk.hu)
Egyetlen év alatt 160 milliárd forintot keresett Mészáros Lőrinc, bőven megduplázva vagyonát a Napi.hu becslése szerint. Orbán Viktor barátja nem tagadja, hogy a miniszterelnökkel kötött barátsága része a sikerének. Korábban az Átlátszó számolta össze, hogy 2010-től 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el a Mészáros Lőrinc és rokonsága érdekeltségébe tartozó cégek. Ennek 83 százaléka európai uniós forrás volt. "Úgy lett az ország - most már szerintem azért közép-európai szinten jegyzett - egyik leggazdagabb emberévé, hogy a 2010-es elsöprő Fidesz-győzelemnél még épphogy falusi jómódúnak számított".
Saját édesanyját kell majd kilakoltatni.Szomorú történet! A rendőrnek az édesanyját, saját bajtársai fogják kilakoltatni az utcára! (facebook.com)
Válassz! Család, vagy hivatás. A bankok, itt is az adós bebuktatására játszhattak. Kérjük osszátok meg ezt a videót, amerre csak tudjátok. Had lássa mindenki hogy hova süllyedtünk, hol tartunk 2018-ban Magyarországon!
Hatvanmilliárd helyett 250 milliárd állítólag már elég lesz a Városliget megújításáraHatvanmilliárd helyett 250 milliárd állítólag már elég lesz a Városliget megújítására (168ora.hu)
A Városliget Zrt. vezetője azt ígéri, hogy 250 milliárd forint már elég lesz a Városliget teljes felújítására a tervezett 60 milliárd helyett. Gyorgyevics Benedek interjút adott a Népszavának, amiben azt is elmondta, hogy az eddigi drágulás oka a tervek és az építőipari árak változása, illetve és a munkaerőhiány változása volt. A Városligetben egyébként egységes átadó ünnepség, folyamatosan adják majd át az egyes helyszíneket. A 100 hektáros területen 2021 végére elkészülnek a közintézmények épületei, de egyes parkelemek csak 2022-ben nyerik el végső formájukat.
Kidobták az Indexet a Kisvárda meccsérőlKidobták az Indexet a Kisvárda meccséről (varosikurir.hu)
Az Index csapata több mint 300 kilométert utazott a szabolcsi városba, hogy láthassa a meccset, de sem akkreditált újságíróként, sem jeggyel nem nézhették meg a mérkőzést, amelyen a Kisvárda feljutott az NB I-be. A stadionban ott volt ugyanis Seszták Miklós.

Bertha Szilvia: Nincs elég kétkezi munkás. "No oszt, vajon mé'?!"

Mert 2012-től (új Munka Törvénykönyve) már minden munkaadó legálisan bánhatott cudarul a dolgozóival. Innentől még a korábbi minimális jelentősége sem lett annak, hogy be van-e jelentve valaki.
Mindezt olyan bérekért, amiből nem lehetett európai, 21. századi életet élni: nem volt elég a lakhatásra, a gyereknevelésre, a minőségi élelmiszerre sem - pedig ez még csak az alap lenne. És akkor még a devizahitelekről nem is beszéltünk...
Ilyen körülmények közt, és ennyi pénzért pedig közel sem szakmunkát, hanem betanított kuli munkát kell végezni. Nincs sikerélmény, nincs valódi teljesítményélmény, nincs alkotási élmény, nincs fontossági élmény, nincs semmi. Biorobot.
Mindezt olyan emberektől várták el, akiket az elmúlt 30 év kitartóan és gyorsan romló oktatási rendszere termelt ki. A vizsgálat szempontjából most egy dolog fontos: az önfegyelem hiánya. Mert a tudatlanság, a képzetlenség, az analfabétizmus akár még kedvezhetne is ennek a munkakínálati közegnek. De önfegyelem nélkül bizony még ez sem megy! Márpedig, ha egy iskolarendszer önfegyelemre nevel, ott következésképp teljesítmény és szellemi igény is lesz a diákokban, a belőlük kialakuló munkaerő pedig csak szükségmegoldásként tűri ezt a színvonaltalan munkakört.
Tehát, ebből az oktatási rendszerből kikerülő diákok vagy totálisan semmire nem alkalmasak, vagy nagyon is, de akkor semmiképp sem ilyen munkakört fognak betölteni. Köztes réteg, aki használható szakmunkás, vagy használható betanított munkás lehetne, gyakorlatilag nincs.

Mindez a gazdaságban azért alakulhatott a mai helyzetté, mert az elmúlt 8 (28) évben a szabályozások alakításánál nem vettek figyelembe alapvető dolgokat.
1. Az emberek nem parancsszóra cselekednek, minden jogszabály és jogalkotói szándék kijátszható. Ha mással nem, hát az jogi közeg (jelen esetben az ország) elhagyásával.
2. Mindig a legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb jót keresik az emberek, és a legnagyobb jóhoz a többségnek a szülőföld és a magyar közeg nem feltétel!
3. Különösen a kifejezetten individualista karakterisztikával bíró magyaroknak feltétel azonban az emberi méltóságuk, amely - úgy tűnik - a többségnek jobban sérül itthon, mint külföldön másodrendűként. Lehet ezért utálni az országot elhagyókat, de ez akkor is egy olyan faktor, amivel számolni kell az intézkedésekkor.
4. Egy másik széles körnek pedig még az sem feltétel a legnagyobb jóhoz, hogy minden nap legyen rendes étel az asztalon, és tiszta ruha a szekrényben. Ők ugyan nem mennek el Magyarországról, de sajnos nem is hajlandóak dolgozni.
Eredmény?
A mai magyar munkaügyi valóság, a még ennél is gyászosabb jövőképpel. Majd, ennek tarsadalmi, nemzeti következményei: az értelmes magyar munkás elmegy, jön helyette vendégmunkás. Itthon marad a kormányhoz, vagy magyarságához betegesen hű, szűk értelmiség, és a legalja népek. Ja, igen, és az idősek. A gazdasági szerkezet és oktatás lényege pedig marad a mostani, hisz az adatok javulnak, hülye is láthatja, hogy visszaigazolják a kormány intézkedéseit (most még). Csakhogy, a GDP-nek mindegy, ki termeli. Úgy tűnik, a kormánynak is mindegy. Így haladunk afelé, hogy a magyar jövő a nemzeti mázas makroadatok alatt szépen meghal.
Az oktatás és a gazdasági szerkezet alapokig történő átalakítása, és egy valóban érdemi béremelés nélkül.
Bertha Szilvia
ÉRTÜNK ÉRTETEK.
Kapcsolódó:
NINCS KÉTKEZI MUNKAERŐ AZ IPARBANNincs kétkezi munkaerő az iparban (magyaridok.hu)
Az utóbbi időben több cég is elvitte egyes termelési egységeit Magyarországról, emellett már a tervezett bővítések egy része is elmaradt a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor a jelenség egyelőre nem mondható általánosnak - tudta meg a Magyar Idők. Elsősorban az alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő termelési egységeket érinti már olyan súlyosan a bevonható dolgozók hiánya, hogy a vállalatok közül néhányan inkább Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki ezeket a gyártási fázisokat. Eddig két-háromezer dolgozó vesztette el ­emiatt az állását. A robotizáció ugyan folyamatban van, ám a munkaerő-problémákra gyorsabb megoldásokra van szükség.
Korózs Lajos egy gyanús, több millió dolláros(!) ügyletre derített fénytKorózs Lajos egy gyanús, több millió dolláros(!) ügyletre derített fényt (pestibulvar.hu)
10 000 000 $ önerő a szociális ágazatban és nem tűnik fel senkinek? Azt mondja az egyik újságíró ismerősöm, hogy értelek én Lajos, valamit ígérni kell a szociális ágazat dolgozóinak, de miből lesz erre pénz? Most csak két dolgot említek meg ahol több, mint alapos a gyanú, hogy ellopták a pénzt. Az egyik esetben tízmillió dolláros (10 000 000 $ akkori áron kb. 2,9 milliárd forint) részvénypakettet nyújtottak be kvázi önerőként (megint ezek a fránya dollárok). És ez senkinek nem tűnt fel. Mint ahogy az sem, a korábban 50 ezer Ft-os árbevételű szövetkezet 150 pályázó közül egyedül nyerte meg a rövid határidővel kiírt uniós pályázatot. Szociális foglalkoztatóként arra nyertek el 2,9 milliárd forint uniós támogatást, hogy halmozottan hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalóit öt éven át foglalkoztassanak az észak-alföldi régióban.
Kilakoltatás: magyarázkodnak a végrehajtókKilakoltatás: magyarázkodnak a végrehajtók (napi.hu)
Április utolsó napján lejárt a téli kilakoltatási moratórium, a hazai végrehajtók így már intézkedhetnek a lakások kiürítéséről. Sajátos hangulatkeltés zajlik a kilakoltatások ügyé­ben, amivel a legtöbbet a nehéz helyzetben lévő adósoknak ártanak a különféle politikai és más megszólalók - védte a mundér becsületét Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a kormánypárti Magyar Időkben. A lakáskiürítések száma három-négyezer körül mozog évente, az ügyforgalmi adatok alapján szerinte 2018 kevesebb kiürítést hoz az eddigieknél. Az utóbbi időben ugyanis érezhetően javult az adósok anyagi helyzete és ezzel a fizetési hajlandóság.

Ultra-durva: az USA tervet dolgozott ki az iráni kormány megdöntésére
Lovas István 2018. május 20. THE WASHINGTON FREE BEACON - lovasistvan.hu
Megjegyzés: a washingtoni neokon portál ma küldte szét e-mailen a többi friss cikkével ezt az írást is, noha az május 10-i keltezésű. De ismertetni kell, mert elképesztő üzenetet hordoz. A portál nagyon jól értesült írásokat közöl arról, hogy mi történik a Fehér Házban és környékén.


Cikkének ezt a farizeus címet volt képe adni:
"A Fehér Ház tervet dolgoz ki, hogy segítse az iráni népet szembeszállni rezsimjével".

/Mint közismert, "rezsim" a neokonok és követőinek az általuk utált kormányok neve (iráni, orosz, magyar, lengyel, venezuelai, stb., de véletlenül sem a szaúdi tömeggyilkos bűnbanda)./

A cikk azzal indul, hogy "A Trump-kormány új tervet vizsgál meg, amellyel segíteni akarja az iráni "keményvonalas rezsimet" azt követően, hogy Amerika kiszállt az Iránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodásból és bevezeti a szigorú gazdasági szankciókat, amelyek megbuktathatják a tiltakozások miatt és az összeomló félben lévő gazdaság által már ostromlott rezsimet, mint ahogyan azt a tervnek a Washington Free Bacon által megszerzett példánya mutatja."
A három oldal terjedelmű dokumentum - amelyet a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának tagjai kapták meg - olyan stratégiát kínál, amely útmutató ahhoz, hogy "a Trump-kormány miként tud aktívan dolgozni" a teheráni rezsim ellenfeleinek megsegítésére. Olyan "demokratizálódási stratégiáról van szó, amely révén mélyebb ék verhető az iráni nép és az uralkodó rezsim közé".
/Nos, ez a mocskos, tömeggyilkos, rothadt, velejéig korrupt USA-rezsim keresi az orosz "beavatkozás" bizonyítékait Trumpli megválasztásába./

Kapcsolódó:
Chen Ben Elijahu izraeli újságíró szerint atombombát kell dobni Németországra és IránraChen Ben Elijahu izraeli újságíró szerint atombombát kell dobni Németországra és Iránra (harcunk.info)
Chen Ben Elijahu újságíró az Israel National News elnevezésű hírportálon nem kevesebbet javasolt, mint hogy Izrael atomfegyverekkel törölje el a Föld színéről Iránt és Németországot. A cikk szerzője szerint csakis Irán és Németország nukleáris fegyverekkel történő megsemmisítésével lehetne megmenteni Izrael államot a pusztulástól. Elijahu úgy gondolja, hogy 20-30 atombombát kellene mindkét országra ledobni, és azzal meg is lennének oldva a bajok. "Ha Izrael nem Isten Bibliájában leírtak szerint cselekszik - fejtegeti a héber nyelvű cikkében - akkor büntetése a majdnem teljes megsemmisülés lesz, és csak kevesen fognak életben maradni." Elijahu a továbbiakban arról elmélkedik, hogy Izraelnek emlékeznie kell a bibliai amálekiták "bűneire", akiket a zsidók Saul király idejében kegyetlenül kiirtottak.
Házat épít. Izrael elpusztítja. Gyereket nevel. Izrael megöli"Házat épít. Izrael elpusztítja. Gyereket nevel. Izrael megöli" (lovasistvan.hu)
Paul Craig Roberts professzor, Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára, a Wall Street Journal volt társszerkesztője, megfélemlíthetetlen publicista azzal kezdi cikkét, hogy Chris Hedges, az Egyesült Államok azon újságírója, akit nem propagandisták bérelnek fel hazugságok írására, elgondolkodtat bennünket, hogy az izraeliek Isten választott népe, vagy pedig a Sátán népirtó rasszista pszichopatái? "Nincs sok kétely a tekintetben, hogy Izrael a leggonoszabb kormány, amely valaha is létezett Földünkön." De ez nem azt jelenti, hogy minden zsidót gyűlölni kell. Ugyanis a Hedges által leírt, mától látható filmet ("Gázát megölni") két zsidó készítette.
TRUMP NEM HALLGAT A TANÁCSADÓKRA, LEHALLGATHATJÁK A TELEFONJAITTrump nem hallgat a tanácsadókra, lehallgathatják a telefonjait (alfahir.hu)
Donald Trump amerikai elnök két mobiltelefont használ, de egyiket sem látták el biztonsági berendezéssel, illetve szoftverrel - állította hétfőn a Politico című lap. Az újság névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az elnököt sem a munkatársainak, sem a Fehér Ház számítógépes biztonsággal foglalkozó szakembereinek nem sikerült meggyőzniük a nem biztonságos telefonok használatának veszélyeiről. Donald Trump két okostelefonjának egyikéről csakis hívásokat lehet indítani, a másikon pedig csak Twitter-applikáció és néhány előre telepített hírportál található. A két okostelefont a Fehér Ház informatikai, valamint kommunikációs hivatalai bocsátották Trump rendelkezésére. A kommunikációs hivatal ellenőrzi a Fehér Ház teljes hírforgalmát.
Törvényt fogadtak el Moszkvában a barátságtalan lépéseket tevő országokkal szembeni ellenszankciókrólTörvényt fogadtak el Moszkvában a barátságtalan lépéseket tevő országokkal szembeni (oroszhirek.hu)
Harmadik, végleges olvasatában is elfogadta kedden az orosz parlament azt a törvényt, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthassa az Egyesült Államokat és más országokat, amelyek "barátságtalan" lépéseket tesznek Moszkva ellen. A törvény értelmében az orosz elnök a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben "barátságtalan magatartást tanúsító" országok, a közvetlenül vagy közvetve azok joghatósága alá tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen.