Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. január 9., szerda

62 - Nem kellenek pártok Magyarországon - Forrás: Nemzeti Hírháló

ELGONDOLKODTATÁSUL:

 

Forrás: Nemzeti Hírháló/ Péteri Attila Árpád – pa01@interware.hu 2008. Január 8.

*************


NEM KELLENEK PÁRTOK MAGYARORSZÁGON
Néhány gondolat mindehhez Kelemen József korábbi írásaiból...

KIÁLTVÁNY A NEMZETHEZ
című írásomban írtam 1990. február 24-én:

"Nem a hatalomban való részvétellel vagy osztozkodással, hanem tudásunkkal, okos érveinkkel, őszinte helyzetfeltáró és az erőket egyesítő szándékú magatartásunkkal kell előbbre vinni az ország ügyeit. Ehhez sem pénzre, sem funkciókra, sem pártházakra nincs szükségünk! Az együttműködni szándékozóknak csupán tudásukat és tisztességüket kell adniuk.
A megoldást egyetlen út jelentheti: a belső nemzeti erő, a még meglévő hazai vagyon hasznosítása, az erkölcsileg és szakmailag még le nem épült, vezetésre alkalmas - ma még kevésbé ismert - személyek bevonása az irányításba."

És 2004 márciusában....
Gondolatok az ajánlási szelvények gyűjtésének félidejében
című, 1994. március 23-án kelt írásomból idézek:

"Az országban jelenleg a törvény és a törvénytelenség együtt van jelen. A korrupció, a gazdasági és politikai összefonódások oly mértékűek, hogy a gazdaságilag, egészségileg, szociálisan, morálisan meggyengült ország egyre nehezebben viseli el a 'rendszerváltást'.
A pártoknak egyetlen érdekük van: a hatalom megszerzése és megtartása. Ezért folyik a versengés, amelyet a költségvetés mindannyiunk pénzéből finanszíroz.

Mit írt Alekszander Szolzsenyicin a "Hogyan mentsük meg Oroszországot?" című, 1990-ben megjelent könyvében a Pártok-ról?:

"A pártérdekek elhomályosítják a nemzeti értékeket. Az első szempont: mi kell saját pártjuknak a következő választások sikeréhez?.... A pártok érdeke, de még a létezésük sem azonos a választók érdekeivel.... A pártharcoknak semmi közük az igazság kereséshez - ezek a párt presztizsének érdekében és a végrehajtó hatalom egy-egy részének megmaradásáért folynak. A politikai pártok felső rétege óhatatlanul az oligarchia részesévé válik. Kinek kötelesek számot adni a pártok saját központi bizottságát kivéve? - Erre nincs utalás egyetlen alkotmányban sem. A pártok versengése eltorzítja a népakaratot. Az állam sorsának egyetlen kérdése sem oldható meg a pártokkal, és nem adható a pártok kezébe. Ha a pártok szabadon garázdálkodhatnak, végképp befellegzik a vidéknek, elbutítják a falut. Nem szabad hagyni, hogy a "hivatásos politikusok" helyettesítsék a nép hangját.....

Megengedhetetlen azonban, hogy a pártok beavatkozzanak a termelésbe, a hivatalok munkájába, az oktatásba: ez mind kívül esik a politikán....

Az állami választásokon a pártoknak, más független csoportok mellett, joguk van jelölteket állítani, agitálni mellettük, de nem állíthatnak listát: ne pártokra kelljen szavazni, hanem egyes személyekre. A megválasztott jelöltnek azonban mandátuma egész időtartamára ki kell lépnie a pártból, ha tagja valamelyiknek, és a választó tömegek iránti személyes felelősséggel kell cselekednie. A hatalom 'szent szolgálat', nem lehet a pártvetélkedések tárgya."
.....
Tehát vagy lesz rendszerváltás vagy tovább mélyül a válság, amely a nemzet megmaradását veszélyezteti. Az 1994. évi választásoknak ez a tétje."
Eddig az idézet írásomból.

 
És a másik,

RENDSZERVÁLTÁS BEKÖTÖTT SZEMMEL
Pártállam? Pártok állama? Polgárok állama! címmel rendezvénysorozatot (I.- VI. FÓRUM + Záró konferencia) kezdeményeztem és szerveztem 1995. szeptember 23. és december 16. között Budapesten, a Magyarok Házában.

Gróf Széchenyi Istvánt idéztük a rendezvény díszletén:

 
"Itt van az ideje egy új rendszernek megvetni alapját. Puszta szembenállással (tagadással) nem boldogulunk.
Itt alkotni, teremteni kell!"


Idézet a MEGHÍVÓ bevezetőjéből:

"Súlyosbítja a helyzetet, hogy az 1988/90-ben bekövetkezett változások óta eltelt időszak - a pártok közötti harcoknak és a hatalommal visszaélő bürokráciának köszönhetően! - nem a társadalomépítés, az országépítés évei voltak, hanem a politikai pártok és személyiségek jelentős bizalomvesztésének időszaka. A parlamenti pártok közötti együttműködés hiánya és a döntéshozók eltávolodása a társadalomtól, tovább mélyítette a válságot."

Jó reggelt Magyarország!

ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ!

*************