Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 6., péntek

3.821 - Kállai Eszter Etelka > Széchenyi - év ---Magyar nyelven MAGYARUL és " MAGYARÁN" Röviden igazat, fontosat jó akarattal!

Von: Mozgalom Szépen emberül
Gesendet: péntek, 2009. november 6. 09:39
An: Kutasi József

Betreff: Széchenyi - év ---Magyar nyelven MAGYARUL és " MAGYARÁN" Röviden igazat, fontosat jó akarattal!

 

A Széchenyi Tudományos Társaság - TTT - Elnökségének!
                          Szunai Miklós ügyvezető Elnök Úrnak!
                       2010 - Széchenyi-év felkért díszelnökeinek!
                               Széchenyi István híveinek!
 
     A Széchenyi Tudományos Társaság munkáját, mióta szerencsém van tudni róluk, nagy elismeréssel figyelem.
Kiváló embererek gyülekezete; zseniálisnak mondható kapcsolatrendszer kiépítése; nagy, nemes hazai és nemzetközi témát érintő ügyek intézése; a drága értékes kultúra, különösen a könyvkiadás területén, támogatása  -
szinte egyedülállóvá teszi a Társaságot.
2009. október 12-én a Széchenyi Fürdő dísztermében megrendezett ünnepi esten részt vehetni megtiszteltetésnek vettem.
 Hogy az ünnepség végén  mintegy az "utolsó szó jogán" a lelkiismeretemre hivatkozva szót kértem, s a  kapott két percet az utolsó másodpercig kihasználtam   -késleltetve ezzel az ünnepséget befejező fogadás elkezdését - bocsáttassék meg nekem!
 Miről szóltam? Széchenyi Istvánnak a magyar nyelvért, a magyar nyelv által a magyar emberért, elsősorban a magyar fiatalságért,  annak  magyar nyelven magyar emberként való szellemi fejlődéséért  való munkálkodásáról.
"A következő nemzedéknek a fényhez egy lépéssel közelebb kell jutnia - erre akarok vállalkozni"  fogalmazta meg élete alapvető célját... Nyilvánvalóan élete egyik szellemi tanítója, Berzsenyi Dániel hatására, aki azt írta: "Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs..."

Természetesen fontos a lóverseny, a híd, a hajózás --- minden fontos, de mind ezekhez is mi az életszükséglet? A NYELV,  az anyanyelv!  Azonban  nem lehet eléggé hangsúlyozni ő TISZTA ERKÖLCSŰ magyar embereket akart általa. Nem véletlen, hogy leírta: " A magyar szó még nem magyar érzés. Az ember, mert magyar még nem erényes ember, s a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi,s hány ily  külmázas dolgozik a haza elpusztításán!"

1
981-ben a a Magvető Kiadó Szigethy Gábor előszavával megjelentette  A Magyar Akadémia körül címmel Széchenyi Istvánnak 1842-ben a már működő Akadémián felolvasott előadását. Azt gondolom, ha valóban Széchenyi szellemében akarjuk végigmunkálkodni a 2010. évet, akkor ezt az írását nem lehet figyelmen kívül hagyni.... Örömmel közölhetem, hogy a Széchenyi T.T.-nak biztosan rendelkezésére áll!.  Szunai Gábornak  IS birtokában van a könyv!  Ő szándéka, igyekezete és tehetsége  alapján  - a jelek szerint  -  nem lesz apja méltatlan utóda /már most is hasznos segítsége/.  Biztos vagyok benne,  szívesen áll rendelkezésre az ismertetéssel...    
              Úgy legyen!  A Vízöntő kor hajnalán kezdjenek el sokasodni a  fény felé törekvő ISTENTUDATÚ felelős felnőtt emberek, köztük az
  igazságosság, kölcsönösség, méltányosság, kötelességtudattal rendelkező  felelős felnőtt magyarok. Közép-európa legyen a példa arra, hogy a különböző nemzetbéliek hogyan  építik testvériségben a boldog anyák, a boldog családok hazáját.
  "Szólj, s ki vagy, elmondom"  Kazinczy Ferenc mondása "Tőlünk függ minden, csak akarjunk!" - ez pedig újra Széchenyi Istvántól.
 
  A nyelvészek a 80-as évek elején megjelentettek egy könyvet "Szépen magyarul - szépen emberül" címmel. A nevet, a könyvben lévő gondolatiságot vállalva Bessenyei, Kazinczy, Kölcsey, Széchenyi szellemében indult el a "Szépen magyarul - szépen emberül" mozgalom, amelynek célja  a fiatalokban igényt ébreszteni az egyénileg boldog, a közösség számára hasznos életre. Tudatosan készüljenek arra, hogy felnőttként hazájuk jó polgára, nemzetük jó gyermeke, családjuk jó tagja, önmaguk jó gazdájaként bizonyítsák emberségüket. Széchenyi István  szellemében. Haza- és nemzetszeretetük bizonyítását pedig kezdjék Kölcsey Ferenccel:  "...haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog, s ki az utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatra készen lenni nehezen fog.!" 144 iskola fiatalsága vállalta akkor.
 Most azok gyermekeit kell megkeresni, hogy vállalják Unokáinkért, 1956 - 2006/08 - 2012 - 2026 - 2048 - 2056 A MÉLTÓ SZÁZADIKÉRT a munkálkodást. Várunk minden jószándékú embert, közösséget, szervezetet. 
                                            

"Szépen, emberül" Alapítvány 1243 Budapest Pf.: 698. 06-1-787-42-09.
                                                  Adószám:18013980-1-42. Szsz: HU42 /// 11991102 02123963
                                           Gc.: szepenemberul@gmail.com  Kállai Eszter Etelka 06-70-27-33-872.
                                     TISZTA SZÓVAL A TISZTA ÉGÉRT, VÍZÉRT, A TISZTA LELKIISMERETÉRT!