Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 11., szerda

3.852 - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület: Érmindszenti zarándoklat huszadik alkalommal

Von: Muzsnay Arpad
Gesendet: szerda, 2009. november 11. 12:16
An: Kutasi József

Betreff: XX. Érmindszenti zarándoklat
Wichtigkeit: Hoch

 

Érmindszenti zarándoklat huszadik alkalommal

 

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére jövő hét végén huszadik alkalommal kerül megrendezésre Szatmár megye  Érmindszenti zarándoklat néven ismertté vált Kárpát-medencei kisugárzású Ady-megemlékezése.

A rendezvénysorozat november 20-án, pénteken (kelet-európai idő szerint) délelőtt 10 órakor a Szatmár Megyei Múzeum központi épülete (B-dul Lucaciu sétány 21 ) II. emeleti dísztermében Ady Endre öröksége és az irodalom felelőssége című irodalmi tanácskozással veszi kezdetét. Az ebédszünetet követően 16 órakor folytatódó tanácskozás előadói között található Kozma Dezső kolozsvári egyetemi tanár, Mezey Katalin, költő, irodalomtörténész, a Tokaji Írótábor kuratóriumi elnöke, a politikusként jól ismert Duray Miklós pozsonyi művelődéstörténész, Nagy Éva nyíregyházi, Oláh János és Bertha Zoltán budapesti, valamint Márkus Béla debreceni irodalomtörténészek és Balla Lóránt nagykárolyi tanár, helytörténész. Az Ady-örökséget és az irodalom felelősségét taglaló megbeszélés zárását követően  (ugyancsak a vendéglátó intézmény, a Megyei Múzeum dísztermében ) az Ifjú szívekben élek Ady-pódiumvetélkedőre jelentkező fiatalok  mutatják be a költő születésnapjára emlékező műsorukat.

Az elmúlt két évtized hagyományaihoz híven az idei Ady-megemlékezés is a költő szülőfalujában ér véget. November 21-én, szombaton  (helyi idő szerint) délelőtt 11 órakor az adyfalvi Emlékmúzeum  kertjében megrendezésre kerülő ünnepségen Muzsnay Árpád EMKE alelnök és Csomay Antal, Kávás község RMDSZ-elnökének köszöntőjét követően Mezey Katalin budapesti költő, Cseke Attila nagyváradi RMDSZ-szenátor, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja szól a jelenlevőkhöz, a verskedvelő fiatalok szavalatai mellett  pedig András Gyula, Czintos József és Marcel Mirea, a Szatmári Északi Színház  színművészei idézik Ady örökérvényű alkotásait.

A huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Ady-ünnepség a Szatmár Megyei Tanács révén a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központ idei  kiemelt rendezvényeinek egyike, s az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan magáénak tekinti azt a Communitas Alapítvány és az Anyanyelvi Konferencia., társszervezőként pedig a szülőfalu és Tasnád városának RMDSZ-szervezetei is részesei a megemlékezésnek. Médiatámogatók  a City Rádió, a Szatmári Friss Újság, a Szatmári Magyar Hírlap és  a www.szatmar.ro honlap.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------