Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 12., csütörtök

3.870 - Kisalföld napilap > kisalfold.hu napi hírlevél > Vegye fel a harcot az influenzával!

Von: Czeglédi János
Gesendet: csütörtök, 2009. november 12. 18:44
Cc: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff:
Vegye fel a harcot az influenzával!

Kisalföld napilap

Vegye fel a harcot az influenzával!

Megelőzhetők és kezelhetők a megbetegedések. A népi gyógymódok kora lejárt, azonban számos új lehetőség adott. Lássuk, mit tehetünk egészségünkért!

A Győrben háziorvosként praktizáló Dr. Németh Ildikó, belgyógyász, kardiológus szerint influenza időszakában legfontosabb a megelőzés.

- Mivel a kórokozók cseppfertőzéssel terjednek, fontos köhögéskor a zsebkendő használata, s a kéz száj elé emelése. A védekezés terén nagy a szerepe a rendszeres kézmosásnak, jelentős a megfelelő táplálkozás, optimális vitaminbevitel. A fertőzés esélye csökkenthető egészséges életmóddal, fokozott higiéniával, s ha kerüljük a tömeget.

Ha mégis megbetegedtünk, és azt nem kezeltetjük megfelelően, esetleg idő előtt visszatérünk mindennapi teendőinkhez, megfertőzhetünk másokat, s magunkat is veszélyeztetjük. Ilyenkor könnyebben alakul ki szövődmény, és fennáll a felülfertőzés lehetősége.

A láz a szervezet természetes védekező reakciója, ám a tüneteket kezelni kell.  Javasolt hűtőfürdő, s lázcsillapító alkalmazása. Érdemes torokfertőtlenítőt használni, vitaminokat, antioxidánsokat mézes-citromos teát, sok folyadékot fogyasztani. Ha jó az immunrendszer, pihenéssel s egy felszerelt házi patikával átvészelhető az influenza, meghűlés, bakteriális megbetegedés is. A téli hónapokban kerülendők a rendelők, mert a betegek egymást is fertőzhetik. Huzamosabb rosszullét, több napos láz, homlok- és arcfájdalom, tüdő fájlalása esetén azonban mindenképp fel kell keresni a háziorvost.

Érkeznek olyanok is, akik influenza ellen akarják beoltatni magukat. Aki éppen beteg, nem kaphatja meg az injekciót. Krónikus problémák esetén, szívelégtelenséggel élők, anyagcserezavarral küzdők számára azonban fontos az oltóanyag. A H1N1 ellen nagyjából hatvan embert oltottunk be, egy személy jelzett utána enyhe hőemelkedést.  Ez a vakcina együtt adható a szokványos influenza elleni injekcióval. Sokan fordulnak hozzánk tájékoztatásért ez ügyben. Minden tudnivalót elmondunk, de a paciens helyett nem dönthetünk, s nem befolyásolhatjuk- mondta a doktornő.

Az influenza gyógyszerrel egy hét alatt gyógyul, a nélkül hét nap alatt- szokták mondani. Bár antibiotikum nem szükséges, fontos kezelni a tüneteket, s támogatni immunrendszerünket.

Dr. Papy Zsuzsanna szakgyógyszerész úgy véli, hogy a z OTC, azaz végy nélkül kapható gyógyszerek felváltották a népi gyógymódokat.

- Manapság az asszonyok nem készítenek otthon tinktúrákat, főzeteket.  Mégis mondhatni, hogy az emberek próbálják mellőzni az erős szintetikus gyógyszereket. Egyre többen használnak homeopátiás, növényi hatóanyagú szereket. A piacon azonban a gyógyszernek minősülő OTC termékek vezetnek. Az ezek iránti kereslet aránya 80 százalék, megelőzve a homeopatikus árukat, gyógyhatású készítményeket. A legkeresettebb a náthára, lázra, torok- és fejfájásra, orrdugulásra, gyulladáscsökkentésre ajánlott OTC termékek. Ezek kétség kívül hatékonyak, ám minden esetben konzultálni kell a gyógyszerésszel. A szakember tájékoztatást ad az összetevőkről, s hogy mely készítmények szedhetők egy időben. Így elkerülhető az allergiás reakció és túladagolás- hívta fel a figyelmet Zsuzsanna.

A gyógyszerésztől megtudtuk: az új influenza elleni oltás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, 60-80 darab fogy naponta az adyvárosi gyógyszertárban.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------