Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 16., csütörtök

9.888 - I. Magyar Világtalálkozó - Új infók


 
jelenleg Tiszta 20°C Tiszta Részletek

2011 június 16. csütörtök

Ma Jusztin, Jusztina, Auréliusz napja van,

I. Magyar Világtalálkozó - Új infók

    I. Magyar Világtalálkozó - Új infók

A rendezvény sikeres lebonyolításában számos társadalmi és civilszervezet részt vesz, több országgyűlési képviselő, és a minisztériumok vezető személyiségei vállaltak védnökséget egy-egy fontos rendezvény felett. Így például a Hungarikumok a nagyvilágban konferencia fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az '56-os konferencia fővédnöke a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Amerikai Egyesült Államokból hazatelepült prof. dr. Horváth János, védnöki szerepkörét négy jelentős civilszervezet - az '56-os Történelmi Alapítvány, az '56-os Szabadságharcos Lovagrend, a Közép-Európai Club Pannónia Egyesület, s a Magyarságszolgálati Alapítvány - vállalta.

A Magyar-Lengyel Barátság Nap fővédnöke Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a Tudományos Tanácskozások fővédnöke Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, az Egészségnap fővédnöke dr. Kardeván Endre, Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár. Védnöki tisztséget vállalt Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, dr. Surján László Európa Parlamenti Képviselő.

                                                                                                                                    Szőcs Géza (Fotó: Nagy Márton)

Jelezte részvételi szándékát, többek között, a Felvidékről Duray Miklós, Kárpátaljáról Kovács Miklós, valamint Beregszász polgármestere Gajdos István, Erdélyből Tőkés László, Délvidékről Ágoston András. A Református Tanácskozó Zsinaton hazai és külhoni püspökök, egyházi vezetők is megjelennek, így például Erdélyi Géza ny. püspök, az MRETZS lelkészi elnöke (Felvidék), Szabó Sándor püspök, az MRETZS ügyvezető elnöke (USA, Kalifornia), Steinbach József püspök (Magyarország, Dunántúl), Szabó Dániel, a Presbiteri Szövetség elnöke (Magyarország), Kovács Zoltán főgondnok, az MRETZS világi elnöke (Királyhágómellék), Horkay László ny. püspök (Kárpátalja).

A különféle konferenciák előadói között lesznek -többek között- dr. Várdy Béla történész-professzor az Amerikai Egyesült Államokból, Golenya Ágnes író Peruból, Papp Zsuzsa filmproducer, a Rákóczi Alapítvány elnöke Kanadából, Sínai Varga Gizella festőművész Iránból, Bokor Balázs, Kalifornia magyar nagykövete, Szentirmay Klára,Új-Zéland tiszteletbeli konzulja, Gyuricza Gábor Brazília magyar nagykövetségéről, Simon István, az ausztráliai '56-os szabadságharcosok képviseletében, Stefan Rada Ausztriából, Dobai Sándor atya Belgiumból, Horváth László György író Svédországból... Magyarországról is említsünk néhány előadót: dr. Zétényi Zsolt jogász, dr. Kósza Ida professzor, dr. Raffay Ernő történész, Galgóczy Árpád író, Pap Gábor művészettörténész - a tudományos konferencia szereplői közül többen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

      A Kormorán
A Kormorán együttes

De a kulturális-művészeti élet jeles képviselői is ott lesznek a Magyar Világtalálkozón. A fellépők között lesz: Demjén Ferenc, Pataki Attila, Tamás Gábor, a Kormorán együttes, a Bojtorján együttes, Szikora Robi, Galambos Lajos, Keresztes Ildikó, Kefir, Poór Péter, Király Viktor, Komáromi Pisti és zenekara...

A folklór-színpadon fellépő több tucat együttes, előadó nevét is hosszan lehetne sorolni a kalotaszegiektől a venezuelai tánccsoporton át a matyóföldiekig - a résztvevők száma több száz! Nem csak a színpadokon lehet velük majd találkozni, hanem a jurta sátrak mellett elhelyezkedő lócákon, szalmabálákon is énekelni, táncolni fognak...Térzenét ad Balatonlelle utcáin a Pénzügyőr zenekar, az Obsitos zenekar, a Váci Ifjúsági Fúvószenekar. Délben Jó ebédhez szól a nóta műsor lesz, este pedig az egyik színpadon táncházzal, a másikon tóparti diszkóval zárul a nap.

Forrás: balatonlelle.hu / Esti Hírlap