Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 20., hétfő

9.942 - Apák napja > Kutasi József írja: Ez a válaszom > A Tudatlanoknak!

Kutasi József írja: Ez a válaszom > A Tudatlanoknak!

Apák napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.) A 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Története [szerkesztés]
USA
[szerkesztés]

Amerikában a Crestonban Washingtonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét. A hölgynek az adta meg a kellő önbizalmat, mikor Anna Jarvis megalapította az anyák napját. Az apák napjának eredeti tervezett dátuma június 5., édesapja halálának évfordulója lett volna, de nem volt elég idő megbeszélni a részleteket a szervezőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották, és tartják ma is. Az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. Az apák napját 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is megtartotta családjával, majd Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy nyilvánítsák nemzeti szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

Az utóbbi években a kereskedők alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik. Iskolák, és egyéb gyermekintézetek az ünnep előtt mindig ajándékokat készítenek.

Katolikus hagyományok [szerkesztés]
A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.

Dátumok [szerkesztés]

Érdekességek [szerkesztés]

  • Ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést (olyan telefonhívás, melynek költségeit a hívott fél viseli)
  • Az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját
  • Tréfásan a fizetésnapot is szokás több országban „apák napja"-ként emlegetni.

Lásd még [szerkesztés]


2011. június 20. 0:35 Judit E Aldobolyi írta,
<e.judit_aldobolyi@rogers.com>
:
Kedves Ballan Maria es kedves Kutasi Jozsef Antal ur

Nagyon koszonom a kuldemenyeit uram, s igenyt tartok rajuk a tovabbiakban is, am ez az elso amivel nem ertek egyet.

Az ANYAK napjat azert unneplik, mert az ANYA a sajat testebol epiti fel az uj embert kilenc honap alatt es kemeny fajdalommal hozza a vilagra.
Ezt koszonik meg az eletben levok az Szuloanyjuknak !

Sokra becsulom az apakat akik segitenek felnevelni is, - bar ez nem 100%-os biztositek, - am 100%, hogy akit vilagra hozott az anyja, az akarki akarmit mond, elotte ki is hordta 9 honapig ! ! Ha megfeszul se tudott kiterni elole !
Nem hozhato egy nevezore a ket ember alaphozzajarulasa  az elethez !
 
Ezert nem unnepeltek normalis nemzetek az apat kulon magaert  a puszta letert, mert apa nelkul vilagra lehet jonni, anya nelkul soha, de meg  a mai "modern" vilagban sem !

Ez durva csokkentese az anyatiszteletnek, kozos nevezore hozva az apak unneplesevel.  Csokentve jelentoseget az egyetlen unnepnek, ahol a puszta eletukert hajtottak fejet az Anyjuk elott az emberek. A Szuloanyjukat koszontve, amiert igen is minden foldi halando amig el halaval tartozik ! - vagy azonnal akassza fel magat !

A not, az anyat semmiben vevo vilagpolgarok vezettek be kulon az apa unnepleset is erdemtelenul.
A vilagpolgarok noket semmibe vevo eletfilozofiaja miatt toroltek az okereszteny vallasokban meg nagy tiszteletnek orvendo Anyat es Anyatiszteletet a kereszteny vallasokbol.  A szentkonyvnek tartott Bibliaban mar csak Apa, Fiu es a Szentlelek szerepel ! Az elet folyamatossagank fenntartasahoz ket ember szukseges. Az ANYA es az APA. A Szentleleknek ehhez semmi koze, - ha csak nem akarjak komolyan venni vegre, hogy Jezust letelepitettek ide mas planetarol, s nem itt hozta vilagra az ANYJA ! ! 
DE AKKOR IS KELLETT  LEGYEN ANYJA ha nem is itt ! S ha Mariat tartjak annak, akkor is volt anyja ! Gilgamesnek is volt meg, ha nem is itt, de volt anyja. Benne van az eposzban, ahogyan urhajoval megy meglatogatni ! Leirasra kerult mit lat, ahogy tavolodik a Foldtol. Megdobbento leiras. 

Ezert az ANYA-t a noket lebecsulok mar be se vettek az akkoriban irt a Bibliaba. Az Anya unnepet, nagyon lehet ezen az alapon csonkitjak, hogy mar a Bibliaban sem kerul az Anya meg csak megemlitesre sem ? !

A kovetkezo lepes az lesz, hogy a Foldon az Apa egyedul felelos az emberiseg fennmaradasaert ? ? Vagy hogy  megy ez ? ? ?

Akkor mivel ugy a Szentlelek mint az Apa erre a feldatra elkepzelhetetlen, nem inkabb a golyat kellene megunnepelni ? S az ertelmetlen, kulon Apa unnepelgetes elleni tiltakozas altalanos  mellozesevel - ha mar arra adtak a fejuket, - inkabb a golya unnepet terjeszteni ?
S mi az, hogy csak a vilag legjobb edesapait unneplik ? Ki szelektal es milyen alapon ? A rossza apanak nem kellett az sejtje ahhoz, hogy valaki vilagra jojjon, ha nem is tett tobbet az ugyert mint  teszem azt felora fizikai munkat ? S az anyak kozul is ilyen alapon csak a jo Anyakat kell unnepelni ?  A rossz anyak nem hordtak ki a gyerekiket ?

Lam, ugye, hogy santit a kutya.
~~~~~~~
MIROL  BESZELNEK EGYALTALAN ? ? ? - majmoljak az idetlen,  nyugaton elterjesztett hulyeseget ? ? ?

Az arra erdemes apakat eddig is unnepelte a csalad a megfelelo helyen es idoben, - am nagy felresiklas allami unnepet krealni csak azert mert egyetlen sejtjet igenybe vette a leendo elethez valaki ?  

Fel kellene hagyni ezzel az Anyak, Istentol kapott ajandeka altal kierdemelt valodi nagysagat megalazo, kulon apa unnep esztelenseggel, - nem pedig terjeszteni !
Fejre allt a vilag es a normalisnak velt emberek is kovetik. Nem ut ez szoget senkinek a fejeben ?

Szivelyes udvozlettel
Aldobolyi E. Judit

feladóMária Ballán fontosleveleim@gmail.com
címzettJudit E Aldobolyi <e.judit_aldobolyi@rogers.com>
másolatot
kap
jozsef@kutasi.eu;
dátum 2011. június 20. 7:28
tárgyRe: 9.927 - Ballán Mária: A VILÁG LEGJOBB ÉDESAPÁINAK BOLDOG APÁK NAPJÁT KÍVÁNOK ŐSZINTE SZERETETTEL: Marika
hitelesítőgmail.com

)

Kedves Judit és Jóska!

Nagyon sajnálom, hogy ártatlan köszöntőm ilyen elkeseredett levelet eredményezett.
Kedves Judit, én vagyok az a Ballán Mária aki a másik levelezőmből szoktam küldeni
Önnek a Világ-Panoráma adásait.
A bibliáról és a vallásról alkotott nézeteit én is így látom, de inkább élni kell ezzel a
kialakult kereszténység hittel, mint a semmivel....A hitetlenség, ateizmus nem vezet jóra.

Sok  módja van az Isten keresésnek, mindegy, hogy ki milyen úton jut el Hozzá! Az én utam az, amit kaptam a szüleimtől, a keresztény út! A magyar ősvallás is keresztény, tisztább kereszténység, mint a mai úgynevezett judeo-kereszténység! De mégiscsak a hagyományos szertartásokon kapja meg az ember azt, amire vágyik! Az ősvallás más, mint amit pl. Kovács táltos tanít az iskolájában, ezt rengetegszer hangsúlyozta Szántai Lajos is az előadásaiban. Ezt én megítélni nem tudom, de sejtem, hogy a keresztény ősvallás sokkal pozitívabb és egyszerűbb  volt, mint a zsidók által összezavart, a babiloni fogság idején ellopott és átírt sumír  ószövetséggel kombinált mai keresztény hit. Valóban nehéz ezeket a dolgokat fejben helyre tenni.
 Ószövetség ugyan eredetileg a sumíroké volt, de a babiloni fogság alatt a zsidók átírták a saját kényükre-kedvükre, saját szájízük szerint és megváltoztatták az eredeti értelmét. Gyűlöletet szító írás lett belőle, ez nem az eredeti keresztény vallás! A másik, hogy az újszövetségi írásokat is az egyház válogatta össze saját ízlése szerint, kimaradt rengeteg tanítás, pl. Tamás evangéliuma stb. Ezeket érdemes olvasgatni. Érdekesek Edmond Bordeaux Székely írásai is az esszénusokról, az esszénus evangéliumról. Sokak szerint Jézus az esszénusoknál tanult, sőt apja nem ács volt, hanem tanító, ugyanis az arámi nyelven a tanító és ács összekeverhető (csak a mássalhangzókat tekintve). Hát nagyon sok a ködös terület, de a lényeg a lényeg: Jézus szavait kell csak nézni az evangéliumból. Azt eléggé egyformán írták le az evangélisták.Amit Máriából csináltak, az nekem is nagyon fáj! A Szentlélek csak Mária jelenléte mellett
képzelhető el és szerintem sem az Atya és Jézus közös lelke! Kettejük lelke mit sem ér Mária lelke nélkül! De hát mit tehetünk, ha nem tudjuk megváltoztatni ezt az egész világot és nem akarunk gyűlöletben élni?????

Kedves Judit, rengeteg olyan anyáról tudok, aki nem méltó az anyai szerepre és rengeteg olyan apáról,
aki viszont példás jó férj és apa. Miért ne lehetne őket is köszönteni? Olyan barátunk is volt, aki egyedül nevelte felesége halála után két gyermekét, soha meg nem nősült, példásan helyt állt. Az ilyen embert miért ne lehetne köszönteni????? Azt az anyát, aki iszik, megcsalja a férjét és nem foglalkozik a gyermekeivel, azokat lehet? Én boldog vagyok, hogy két lányom felköszönti a férjemet Apák Napja alkalmából, mert igenis jó apa, jó férj és neki is jól esik a törődés.
Ilyen jó apa Kutasi József is, Isten adjon minden jó apának és anyának erőt és örömöt az életben.

Önnek meg szép napot és minden jót kívánok szeretettel az alábbi videóval: Ballán Mária

http://www.youtube.com/watch?v=dEKVIjSZMCo&feature=related