Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. december 6., kedd

11.216 - Orbán: Az államadósságot vissza kell fizetni

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán: Az államadósságot vissza kell fizetni
2011. december 5., 16:44 fidesz.hu-MTI
   
Azt a német álláspontot miszerint, ha államadósságot halmoztunk fel, azt vissza kell fizetni, erkölcsileg helyesnek, gazdaságilag kivitelezhetőnek tartjuk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Wolfgang Schauble német pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn. Wolfgang Schauble ugyanitt elmondta, hogy tárgyaltak az állam-és kormányfők pénteki találkozóján megvitatandó fontos kérdésekről, és ismertette a német kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseit, támogatást kérve a magyar kormányfőtől. Tekintse meg képgalériánkat!

Európa döntő fontosságú hét előtt ál. Mindenki azt várja az európai vezetőktől, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek hosszú évekre stabilizálhatják Európát is el is dönthetik a kontinens sorsát akár egy évtizedre - kezdte beszédét Orbán Viktor.

Németország és Magyarország között európai kérdésekben mindig is stratégiai partnerség állt fenn; ez a viszony azóta is kiegyensúlyozott és jó - húzta alá a kormányfő.

Elmondta, a németekre példaként lehet tekinteni, mert legyen bármilyen bonyolult is a helyzet, ragaszkodnak az alapigazságokhoz. Ezzel összefüggésben felidézte Angela Merkel német kancellár egy nemrég elhangzott beszédét, amelyben a politikus arról beszélt, azt a pénzt, amit egy állam elkölt, előbb, vagy utóbb meg is kell keresni.

Ha államadósságot halmoztunk fel, azt vissza kell fizetni - folytatta a miniszterelnök hozzátéve, azt a német álláspontot, miszerint minden ország fizesse vissza a saját adósságát, erkölcsileg helyes, gazdaságilag kivitelezhető álláspontnak tartják, ezért áll a magyar gazdaságpolitika középpontjában az államadósság csökkentése.


Orbán Viktor a hétfő délutáni, Wolfgans Schauble német pénzügyminiszterrel folytatott találkozóról szólva felidézte, azt kérte a politikustól, Németország továbbra is támogatással és jóindulattal figyelje Magyarország szerkezeti reformjainak alakulását. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy jó döntéseket fognak hozni a csütörtök este és pénteken esedékes miniszterelnöki csúcstalálkozón.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter elmondta, hogy tárgyaltak az állam-és kormányfők pénteki találkozóján megvitatandó fontos kérdésekről, és ismertette a német kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseit, támogatást kérve a magyar kormányfőtől.

Aláhúzta, a német szövetségi kormány szerint rövid időn belül olyan döntésre van szükség, amely lehetővé teszi hogy egy közös fiskális unió mellett a valutaunión belül határokat is meghatározzanak a tagállamok pénzpolitikája számára, amely arról gondoskodik, hogy kötelezettségeiket kötelező érvénnyel be kelljen tartaniuk. A német kormány szerint ennek érdekében Schauble szavai szerint "korlátozott szerződésmódosítás" szükséges, az állam- és kormányfők a tervek szerint ezt pénteken útjára indítják - hangsúlyozta.

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország 2010-ben gyenge ország volt, a problémákat nem lehetett szokványos módszerekkel leküzdeni, konfliktusokat kellett vállalni, válságadót, bankadót kellett bevezetnie a kormánynak, át kellett alakítani a nyugdíjrendszert.

A kormányfő elmondta, hazánknak konkrét reálgazdasági tervekre, így iparfejlesztési, mezőgazdasági, és szolgáltatásfejlesztési programokra van szüksége, hogy ne essen recesszióba a kedvezőtlen európai gazdasági helyzet miatt.

Kitért rá, Európa több államában van már bankadó, és kifejtette: Magyarország az elsők között vezette be ezt a típusú adót, amelyet mára már 14 államban működtetnek. Ami akkor innovatívnak tűnt, az már lassan általánossá válik az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, a kormány intézkedései révén három év alatt a bankadóból és a különadókból több mint 1000 forinthoz jut a költségvetés; ezt a pénzt nem lehetett volna beszedni sem a nyugdíjasoktól, sem a bérből és fizetésből élőktől, sem a szociális ellátásban részesülőktől - hangsúlyozta a miniszterelnök. Emlékeztetett: ezeket az adókat három évre vállalták, három év után kivezetik.

Wolfgang Schauble elmondta, a szerződésmódosítások során szoros kapcsolatot szeretnének az Európai Unió huszonhét tagállama között, és a reformok megalkotása során nem szeretnének 17-10-es megosztást, vagyis nem szeretnék kizárni az eurózónához még nem csatlakozott 10 tagállamot. Minden tagállam számára fontos, hogy az euró számára visszanyerjék a piacok bizalmát - hangsúlyozta a politikus, akinek meggyőződése szerint Európa megerősödve kerülhet ki a válságból.

A magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban Schauble aláhúzta: ahogyan Magyarország sikerei ismertté válnak, az azokat övező európai viták is elcsitulnak.

Európa azon az elven alapul, hogy a vállalt kötelezettségeket be kell tartani, az összetartozást pedig nem lehet állandóan megkérdőjelezni - mutatott rá a német pénzügyminiszter.

kapcsolódó
   Orbán: Újabb spekulációs támadás várható Magyarország ellen + hang
   Orbán: Előbb-utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása + képek
   Orbán: Öntudat nélkül semmilyen közösség nem lehet sikeres + képek