Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 6., hétfő

11.944 - Felhívás a kormányhoz és Magyarországhoz

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Felhívás a kormányhoz és Magyarországhoz 
2012. február 6., hétfő 01:26 

    Budapest, 2012. február 6., hétfő (OS) - Egymást követő kormányok sorban mulasztották el a Malév helyzetének rendezését. A Malév elvesztése azonban olyan ár, amelyet a magyar társadalomnak nem szabad megfizetnie. Nem engedhetjük meg maguknak, hogy annyi leépített és elkótyavetyélt iparágunk és vállalatunk után légiközlekedésünk is a tehetetlenség áldozatává váljon. Felhívjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítsa vissza a Malév működését, vagy azonnal alapítson új nemzeti légitársaságot a Malév személyzeti állományával és eszközeivel, amíg piaci pozíciónk el nem vész. 
     
Felhívás a kormányhoz és Magyarországhoz 

Az Élőlánc Magyarországért megdöbbenéssel értesült a Malév leállításáról és felszámolásának szándékáról. Ez a lépés pótolhatatlan veszteséget jelentene a magyar gazdaság és az egész ország számára. Felhívjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítsa vissza a Malév működését, vagy azonnal alapítson új nemzeti légitársaságot a Malév személyzeti állományával és eszközeivel, amíg piaci pozíciónk el nem vész. 

A Malév stratégiai fontosságú vállalat gazdasági és politikai szempontból egyaránt. A légiközlekedésben világszerte éles verseny folyik a leszállási jogokért és útvonalakért. Nem véletlen, hogy a különböző légitársaságok máris jelentkeztek igényeikkel a Malév útvonalai és személyzete iránt. Amennyiben nekik megéri ezt a tevékenységet folytatni, a Malévnak is megéri, csak szilárd pénzügyi háttérre és politikai környezetre van szüksége. 

Egymást követő kormányok sorban mulasztották el a Malév helyzetének rendezését. A Malév elvesztése azonban olyan ár, amelyet a magyar társadalomnak nem szabad megfizetnie. Nem engedhetjük meg maguknak, hogy annyi leépített és elkótyvetyélt iparágunk és vállalatunk után légiközlekedésünk is a tehetetlenség áldozatává váljon. 

A Malév azonnali leállítását a Európai Unió azon döntésével indokolják, hogy a vállalatnak vissza kell térítenie az eddigi állami segítséget és nem kaphat továbbit. Az EU-ban azonban gyakori az állami segítségnyújtás kiemelt fontosságú vállalatoknak. A francia autóipar 2009-ben 6 milliárd euró állami segítséget kapott. A pénzügyi válság során az EU országai a teljes EU GDP 13%-ának megfelelő összegű állami segítséget biztosítottak bankjaiknak. A Malévnak mint stratégiai jelentőségű infrastrukturális szerepet ellátó vállalatnak nyújtott állami segítség nem egyedi és nem rendkívüli. A Malév megtartása és működtetése nemzeti érdek, amit nem szabad alárendelni egy nem megválasztott nemzetek feletti bürokrácia döntéseinek, különösen a mai helyzetben, amikor az EU-t alapjaiban rengette meg a pénzügyi és velejáró politikai válság. 

Az EU-nak visszafizetendő állami támogatás kezelésére és a közvetlen állami segítség pótlására többféle megoldás lehetséges: kölcsönnyújtás, az EU döntés megfellebbezése, a visszafizetés átütemezése, költségvetési pénzek átcsoportosítása, és a magyarországi magántőke támogatása. Itt az ideje, hogy Széchenyi nyomdokaiba lépve a hazai magántőke építő szerepet vállaljon a nemzetgazdaság finanszírozásában. A Malév vagy utódjának elindítása elképzelhető hazai szervezetek és magánemberek tőkejegyzésével is. Mi, magyar polgárok, elszegényedtünk, de hajlandóak vagyunk áldozatot hozni, ha magunknak építünk és alapítunk vállalatot. 

Szeretnénk kinyilvánítani a Malév minden dolgozójának elismerésünket és köszönetünket munkájukért, valamint együttérzésünket és bátorításunkat. Bízunk benne, hogy hamarosan újra felszállnak és munkába állnak a piros-fehér-zöld felségjel alatt. 

2012. február 6. 
Élőlánc Magyarországért