Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. április 23., hétfő

14.654 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium > Az állam közelebb kerül polgáraihoz

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2012. április 23. 14:51
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A KIM heti hírlevele 2012-04-23
A magyar nemzetpolitika a stratégiai keret elfogadása után a konkrét programok kidolgozásának fázisába érkezett – jelentette ki Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A KIM heti hírlevelében arról is olvashatnak, hogy több mint egymilliárd forintos pályázatot hirdettek roma szakkollégiumok támogatására és hogy a Kormány közreműködésével megszületett a magyarországi zsidó vallási közösségek között az örökjáradékok 2012-es kifizetéséről szóló megállapodás.
Gombold újra! - már falfestményen is

250 négyzetméteres falfestményen örökítették meg a „Gombold újra! Divat a magyar" pályázat egyik nyertes darabját. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót hétfőn Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere Budapesten.

Kovács Zoltán: szembe kell nézni a múlttal

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a magyarországi holokauszt áldozatainak emléknapján úgy fogalmazott: fontos a szembenézés a múlttal, és két éve új korszak kezdődött, már határozottan "nevén lehet nevezni a dolgokat", beszélni lehet arról, amiről sokáig nem lehetett.

Megújítja a tárgyalásokat a kormány a dunai vízlépcső ügyében

Megújítja a tárgyalásokat a magyar kormány a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására – mondta el az MTI-nek a vízlépcsőért felelős miniszteri biztos hétfőn.

Az állam közelebb kerül polgáraihoz

A Megyei Államigazgatási Kollégium szerdai, miskolci ülését követően Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Demeter Ervin kormánymegbízott tájékoztatott a járási rendszer kialakításáról.

E-CODEX – Elektronikus igazságszolgáltatás határokon átnyúlóan

A 2010 decemberében indult három éves úgynevezett e-CODEX (internetes adatcserén alapuló e-igazságügyi kommunikáció) projekt célja a határokon átnyúló igazságügyi együttműködés elősegítése. A projekt 14 tagállam és Törökország részvételével indult, és a kezdetektől részt vesznek benne az európai közjegyzőket és ügyvédeket képviselő szervezetek, az Európai Ügyvédi Irodák Szövetsége (CCBE) és az Európai Közjegyzőségek Tanácsa (CNUE). Hazánk képviseletében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium aktív megfigyelőként vesz részt.

Navracsics Tibor részt vesz az ET emberi jogi bíróságának megújítását célzó konferencián

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter részt vesz a 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács igazságügyminisztereinek az Emberi Jogok Európai Bírósága megújítására szervezett brightoni tanácskozásán csütörtökön.

Kiépült a bizalom az egyházak és az állam között

Történelmi feladat az egyház és az állam együttműködésének megteremtése – mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tatabányai sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem

Wetzel Tamás egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint a tegnapi nap során beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem, és eddig mintegy 157 ezren tették már le a magyar állampolgársági esküt. A legtöbb kérelmet Csíkszeredában, Szabadkán és Kolozsváron adták be – áll a Nemzetpolitikai Államtitkárság közleményében.

Elhárult az akadály a clevelandi magyar Szent Imre templom újranyitása elől

A Vatikán Klérus Kongregációja felülbírálta Richard Lennon clevelandi püspök döntését, mely alapján az egyházmegye 174 plébániájából 50-et bezáratott egy nagyobb, 2009 márciusában bejelentett reform keretében. A döntést követően és a kánonjog értelmében számos egyházközségi tag fellebbezett a Klérus Kongregációhoz a bezárások ellen.

Konferencia az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformjáról

Az ügyhátralék, valamint a bíróságok finanszírozási problémájának megoldásáról értekezett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Brightonban, az Európa Tanács emberi jogi bíróságának megújítását célzó konferencián. A tárcavezető személyes megbeszélést folytatott az ET főtitkárával, Thorbjørn Jaglanddal.

Több mint egymilliárd forint roma szakkollégiumok támogatására

Roma szakkollégiumok támogatására 1,15 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot a mai napon a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A Kormány jóváhagyta a a magyarországi zsidó vallási közösségek között az örökjáradékok 2012-es kifizetéséről született megállapodást

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a január 31-én aláírt megállapodást jóváhagyás céljából a MAZSIHISZ közgyűlése és Magyarország Kormánya elé terjesztik. A MAZSIHISZ közgyűlése és a Kormány jóváhagyásával a megállapodás hatályba lép. A megállapodás megszületésével, majd annak mindkét fél általi jóváhagyásával több hónapos tárgyalássorozat zárult le.

Répás Zsuzsanna: a magyar nemzetpolitika a konkrét programok kidolgozásának fázisába érkezett

A magyar nemzetpolitika a stratégiai keret elfogadása után a konkrét programok kidolgozásának fázisába érkezett – jelentette ki Szovátán, a Magyar Ifjúsági Konferencia tanácskozásán Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.