Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 4., szerda

15.165 - Így készülne a Fidesz a kanadai romák hazatérésére

www.nemzetihirhalo.hu *************

Így készülne a Fidesz a kanadai romák hazatérésére
2012. július 03. kedd 12:08 Híradó.hu

Azonnal indítható, komplex programokkal kell felkészülni a Kanadából hazatérő romák megsegítésére - mondta Járóka Lívia fideszes EP-képviselő.

Néhány héten belül végleges döntés születhet a Kanadában menekültstátusért folyamodók hazaküldése ügyében. Mint ismeretes, Kanada szigorította a menekültügyi törvényét, és ennek lényege, hogy a kérelmeket az eddigi ezer nap helyett 45 nap alatt elbírálják. Ennek megfelelően magyar állampolgárok ezreit küldhetik vissza Kanadából. Statisztikák szerint még mindig tőlünk kérik a legtöbben a menedékjogot Kanadába.


Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő elmondta: nincs tudomása róla, hogy mikorra várható a roma magyar állampolgárok hazatérése Kanadából. A feladat most az, hogy tudassák velük, európai és hazai szinten is elindítják azokat a programokat, amelyek a hazatérésük utáni beilleszkedést segítik. A kormánynak olyan kezdeményezéseket kell tennie, amelyek biztosítják az egyenlő és jó minőségű iskoláztatást a gyerekeknek, munkahelyeket kell teremteni, lakhatási segítséget kell adni.

Hangsúlyozta: a kormánynak, a civil szervezeteknek, az egyházaknak és a gazdasági szereplőknek elő kell segíteniük a szemléletváltást. Ennek célja, hogy magyarok megértsék: a legszegényebbeknek meg kell találniuk a helyüket a társadalomban. Az EP-képviselő szerint azonnal indítható, komplex programokkal kell felkészülni, amelyek biztosítják, hogy a Kanadából visszatérőknek legyen mire hazajönniük, életperspektíva legyen a szemük előtt.

A helyi közösségek, az önkormányzatok, a polgármesterek tudják, hogy kik azok az emberek, akik visszavárhatók, s a települések vezetőinek fel kell venniük a kapcsolatot a kormánnyal. Járóka Lívia utalt rá, Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter határozottan állította, a kormány készen áll, hogy a hazatérőknek megfelelő reményt és segítséget adjon az induláshoz.

Az európai romastratégiával kapcsolatban Járóka Lívia elmondta, Magyarországon, uniós forrásokból, már zajlanak azok a programok, amelyek segítségével megindul a cigánytelepek felszámolása. Hangsúlyozta: lényeges, hogy ezek komplex programok legyenek, öleljék fel az oktatást, a munkahelyteremtést, a képzést, az egészségügyi mutatók javítását. Ha most nem élünk ezzel a lehetőséggel, az óriási elszalasztott alkalom lesz, hiszen most a legszegényebb negyvenmillió európainak van egy működő, financiális, ellenőrző rendszerrel, európai irányítással rendelkező, kormányok által elfogadott szegénységfelszámoló terve - adott hangot véleményének a politikus.
Olvasó: Azokról a Kanadába "menekült" cigányokról van szó, akik eladták az itteni lakásukat, rasszista, fasiszta, cigánygyűlölő és üldöző országnak állítva Magyaroországot, majd kint bűnszövetkezeteket alkotva, rabszolgákat tartva, szépen éldegéltek a kinti segélyekből(eddig).

Napi 50 retkes kér menedékjogot Kanadában (2011-11-06) http://www.youtube.com/watch?v=KMaUUIIKc1M