Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 6., péntek

15.170 - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium



From: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Sent: Thursday, July 05, 2012 2:52 PM
To: jozsef@kutasi.eu
Subject: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
2012-07-05
Magyarország számára kedvező döntést hozott a Világbank mellett működő vitarendezési fórum, az ICSID* az AES Summit és az AES Tisza által indított beruházásvédelmi jogvitában 2012. június 29-én. Az érvénytelenítési eljárás lezárásaként az eljáró bizottság megerősítette az ICSID választottbíróság 2010. szeptemberi ítéletét, amely szerint Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetésével.
Az előírások szerint július első szombatjától lép életbe és augusztus végéig tart a nehéz tehergépjárművek meghosszabbított forgalomkorlátozása. A nyári kamionstop az általános szabály alapján szombaton este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A hőségriasztás miatt azonban a szakminiszterek a következő hétvégére felfüggesztették a korlátozást.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatodik alkalommal hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat, a biciklizést bátorító helyi és munkahelyi kezdeményezések hagyományos megmérettetését. A kiírásokon a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismerik el. A közlekedésért felelős tárca a rendszerszerű fejlesztések jutalmazása mellett a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására, tapasztalataik feldolgozására és megosztására törekszik.
Medgyesy Balázs, a Duna Régió Stratégia kormánybiztosa, Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, valamint Johannes Hahn, az Európai Unió regionális fejlesztési biztosa közös sajtótájékoztatót tartott 2012. június 28-án a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen.
Tréninget szerveznek a városi közlekedés alternatíváiról, ezúttal Egerben, 2012. június 29-én. A mobilitási terv tréning olyan stratégiákat ismertet meg, amelyekkel a munkahelyek alkalmazottaik és ügyfeleik környezettudatos, egészséges közlekedését segítik. A részvétel ingyenes, az érdeklődök gyakorlati foglalkozásokon is kipróbálhatják, begyakorolhatják a terv elkészítésének legfontosabb eszközeit.
A városi közlekedők gyorsabb és egyszerűbb utazása, az utak zsúfoltsága, a dugók és a környezeti károk mérséklése érdekében a kormányzat egyik legfontosabb feladata a közlekedési rendszerek összehangolt fejlesztése. Az élhetőbb városokért 2012. június 28-án, Budapesten nemzetközi konferenciát tartottak, amelynek második munkanapját Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP) által szervezett hagyományos, éves eseményt a „Követendő példák megvalósítása – a fenntartható közlekedés és területfejlesztés tapasztalatai európai városokban" címmel rendezték meg.