Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. március 7., csütörtök

16.589 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: Járási hivataloknál lehet benyújtani az állampolgársági kérelmeket

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2013. március 4. 18:08
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A KIM heti hírlevele 2013-03-04
Dr. Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár közölte: egységes arculattal, kedvező nyitva tartással működnek majd az év végéig megnyíló kormányablakok szerte az országban, több mint 300 helyszínen. Heti hírlevelünkben olvashatnak a KIM és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében megvalósuló korrupció-megelőzési projektről, valamint a Gyermekbarát igazságszolgáltatás program keretében létesült újabb gyermekbarát meghallgatószoba átadásáról.
Gyorsabbá válnak egyes útügyi és okmányirodai eljárások

A Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala lesz első fokon az eljáró hatóság az útügyi engedélyezési eljárásokban, kivéve összeférhetetlenség esetén. Ilyenkor a Fővárosi Kormányhivatal megkeresésére bármely másik kormányhivatal kijelölheti valamelyik járási hivatalát az adott eljárás lefolytatására. Ezen módosítást és több más, a működtetést racionalizáló, technikai jellegű módosítást tartalmaz a Kormány által elfogadott rendelet a járási hivatalok működésének tapasztalatai alapján, amely tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben.

Nemzetközi tapasztalatcsere az egyablakos ügyintézésért

Azt várjuk a mai konferenciától, hogy minden olyan hasznos tudást és tapasztalatot begyűjtsünk vendégeinktől, amely még jobbá, még célszerűbbé, még hatékonyabbá tudja tenni az ügyfélbarát ügyintézést Magyarországon - mondta Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) képviselői által tartott, az egyablakos ügyintézés legjobb gyakorlatairól, nemzetközi tapasztalatairól szóló kétnapos konferencia megnyitóján.

Gyermekbarát igazságszolgáltatás - Miskolcon is meghallgatószobát avattak

A Gyermekbarát igazságszolgáltatás program részeként újabb rendőrségi meghallgatószoba kapott tanúsítványt szerdán a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, a miskolci a tizedik a sorban.

Az új Ptk. a szabadságjogok kiterjesztését eredményezi

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) a szabadságjogok kiterjesztését, a felelős állampolgári magatartást, a privát autonómiát, az önrendelkezést erősíti - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára Budapesten, a Mathias Corvinus Collegiumban tartott szerdai konferencián.

A nemzeti elkötelezettséget erősítheti a Határtalanul! program

Döntő fontosságúnak nevezte a jövő generációjának nemzeti elkötelezettsége szempontjából a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Határtalanul! nyílt napok csütörtöki rendezvényén, a fővárosi Magyarság Házában.

Egységes arculattal, kedvező nyitva tartással működnek majd a kormányablakok

Egységes arculattal, kedvező nyitva tartással működnek majd az év végéig megnyíló kormányablakok szerte az országban, több mint 300 helyszínen - közölte a területi közigazgatásért felelős államtitkár csütörtökön, amikor látogatást tett a XII. kerületi, Krisztina körúti, nemrég átadott okmányirodában, amelyet az év végéig ugyancsak kormányablakká alakítanak.

Balatoni Mónika a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős új államtitkára

Ma megkezdte munkáját Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új államtitkára, aki tegnap vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől. Közlemény.

Elkezdődött a kormányablak ügyintézők képzése

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében a megyeszékhelyeken és a fővárosban megkezdődött a leendő kormányablak ügyintézők képzése, melynek keretében öt modulban széleskörű tudásra tesznek szert. Közlemény.

Járási hivataloknál lehet benyújtani az állampolgársági kérelmeket

2013. március 1-jétől nem a települési anyakönyvvezetőknél, hanem a járási hivataloknál lehet benyújtani az állampolgársági kérelmek formanyomtatványait. Közlemény.

Korrupció-megelőzési projektet és honlapot indított a KIM és az NKE

A korrupció elleni kormányzati szándékhoz kapcsolódóan kiemelt projekt indul a közigazgatás korrupció megelőzési törekvéseinek támogatására. A projekt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésében valósul meg. Közlemény.