Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 27., szombat

16.892 - Külügyminisztérium > Németh Zsolt: az erős Közép-Európa építését segíti a külképviselet-bővítés


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. április 26. 15:21
Tárgy: Magyarország Kormányának Hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-04-26
Martonyi János: a magyar közvélemény nem támogatja a drávai erőműveket

Magyarország tartózkodó a Dráván létesítendő horvát vízerőmű kérdésében – mondta Martonyi János külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapban2013. április 26-án közölt interjúban.

Martonyi János: Horvátország uniós csatlakozása új lehetőségeket teremt

Horvátország európai uniós csatlakozása új lehetőségeket ad a magyar-horvát és a közép-európai együttműködés erősítésének, illetve annak, hogy a közép-európai gondolkodás, értékrend és kultúra az eddiginél nagyobb szerepet kapjon az unióban - mondta Martonyi János magyar külügyminiszter április 25-én Zágrábban, miután megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Vesna Pusiccsal.

Újra van magyar nagykövet Bagdadban

Szatmári Tibor bagdadi magyar nagykövet 2013. április 24-én átadta megbízólevelét Khudayr Musa Jafar Abbas al-Khuzainak, az Iraki Köztársaság alelnökének. Ezzel 22 év után Magyarország ismét nagyköveti szinten képviselteti magát Irakban, miután a Szaddám-rendszerhez, Kuvait lerohanása után nem kívántunk nagykövetet akkreditálni. Közlemény.

Konferencia: jót tett Magyarországnak az afganisztáni szerepvállalás

Külpolitikai, diplomáciai, biztonságpolitikai és katonai szempontból egyaránt jót tett Magyarországnak az afganisztáni szerepvállalás - állapították meg azon a budapesti konferencián, amelyen Sztáray Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára április 25-én közösen értékelte az afganisztáni magyar szerepvállalás hozadékait.

Bába Iván közigazgatási államtitkár és a norvég külügyminisztérium közigazgatási államtitkárának találkozója

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára április 25-én fogadta a Budapestre látogató Bente Angell-Hansent, a norvég külügyminisztérium közigazgatási államtitkárát. Közlemény.

Németh Zsolt: az erős Közép-Európa építését segíti a külképviselet-bővítés

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az erős Közép-Európa építéséhez megfelelő infrastruktúra szükséges, és a közlekedési, távközlési vagy energetikai hálózatok mellett hasonlóan fontos a diplomáciai hálózat erősítése is.

Martonyi János: nemzetpolitikai döntés a külképviselet-bővítés

Nemzetpolitikai szempontok vezérelték a kormánynak azt a döntését, hogy hat új külképviseletet nyit a közeljövőben - mondta Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, 2013. április 24-én.

Martonyi: jó hangulatú volt a NATO-orosz külügyminiszteri találkozó

Nagyon jó hangulatban zajlott le április 23-án Brüsszelben a NATO-orosz külügyminiszteri találkozó, és ez is jelzi, hogy javulóban vannak az atlanti szövetség és Moszkva kapcsolatai - közölte azt MTI-vel Martonyi János magyar külügyminiszter.

Napirenden marad a jogállamiság-mechanizmus kérdése

A négy uniós külügyminiszter által javasolt, a jogállamiság és az alapvető értékek megvédését szolgálni hivatott új mechanizmus ügye napirenden marad uniós szinten, az uniós tagállamok többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést – tudatta Martonyi János külügyminiszter 2013. április 22-én, miután tanácskozott uniós kollégáival.

Martonyi János üdvözölte a szerb–koszovói megállapodást

Martonyi János külügyminiszter üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte a szerb–koszovói megállapodást és megerősítette Szerbia és Koszovó európai integrációs törekvéseinek magyar támogatását. Közlemény.

Martonyi János: Szerbia júniusban kaphat dátumot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

Több tagállam jelezte az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán, hogy időszerű volna, hogy júniusban eldőljön, mikor kezdheti meg Szerbia a csatlakozási tárgyalásokat - tudatta április 22-én, a miniszterek tanácskozását követően Martonyi János külügyminiszter.

Németh Zsolt: a világnak szüksége van Európára

Az Egyesült Államok mindenképpen fontos alakítója a világ eseményeinek, de a szoros amerikai-európai szövetség is lényeges, különösen biztonságpolitikai kérdésekben, mert a világnak Európára is szüksége van – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy, a magyar–amerikai kapcsolatokról rendezett nemzetközi konferencián 2013. április 22-én.

Martonyi János a magyar–örmény kapcsolatokról

Martonyi János 2013. április 20-án levélben köszöntötte az örmény népirtás áldozatainak szegedi emlékműve felavatásán résztvevőket. A miniszter levelében kifejtette: a magyar és az örmény népet mély és évszázadokra visszanyúló barátság köti össze, amely közös keresztény hitünkből, a sorsközösségből és a hazánkban letelepedett és itt velünk, magyarokkal együtt élő örmény közösségek elismerésre méltó eredményeiből táplálkozik.

Németh Zsolt: Kolozsvár ma az együttélés pozitív példája

Kolozsvár ma pozitív példa, az együttélésnek látványos eredményei vannak a városban – hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Németh Zsolt külügyi államtitkár azt követően, hogy Emil Boc polgármesterrel, Románia korábbi miniszterelnökével és Horváth Anna alpolgármesterrel tárgyalt 2013. április 19-én.

Németh Zsolt: Magyarország nem támogat romániai pártot

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára határozottan cáfolta Kolozsváron 2013. április 19-én azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Magyarország támogatást nyújt az Erdélyi Magyar Néppártnak.

Az osztrák külügyi államtitkárral tárgyalt a Külügyminisztérium helyettes államtitkára

A földkérdés, a hulladékgazdálkodás és a közép-európai kezdeményezés témája is szóba került a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint az osztrák külügyminisztériumi államtitkár 2013. április 19-i budapesti tanácskozásán.

Prőhle Gergely: elismerésre méltó a visegrádi országok befolyása

A visegrádi országoknak elismerésre méltó befolyásuk van Európában - jelentette ki a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára 2013. április 19-én Gödöllőn egy konferencián.