Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 11., csütörtök

16.844 - A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el, nincsenek előre kiosztott földek.



Tárgy: FW: kényszerhasznosítás
Dátum: Wed, 10 Apr 2013 09:39:10 +0000
Feladó: Koncsek Krisztián dr. <KoncsekKrisztian@nfa.hu>
Címzett: JOZSEF@KUTASI.EU <JOZSEF@KUTASI.EU>, gazdatanacs@gmail.com <gazdatanacs@gmail.com>

-->
Gazdatanácsok Szövetsége

Kutasi József úr

és dr. Boór Ferenc úr

részére


Tisztelt Cím! Tisztelt Uraim!

Tájékoztatásul küldöm a mellékelt korábbi közleményeinket.

Üdvözlettel:

Dr. Koncsek Krisztián

sajtóreferens


1149 Budapest, Bosnyák tér. 5.



Telefon: (06 1) 467 67 91


Honlap: www.nfa.hu

Sajtóközlemény
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el, nincsenek előre kiosztott földek. A földhaszonbérleti pályázati rendszer úgy épül fel, hogy abban spekulálni lehetetlen.
A Bábonymegyeren történt földfoglalás esetében a szükséges jogi lépéseket a föld használója és az NFA is megtette. Minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk a földfoglalók ellen! Nem hagyjuk, hogy kár érje a magyar államot vagy a hazai gazdákat! A pályázatokon bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint egységes feltételekkel történik.
            Az NFA, most is visszautasítja az ilyen nyomásgyakorlásra tett kísérleteket, valamint elítéljük, ha bárki jogellenes cselekedetre buzdítja a keményen dolgozó, becsületesen gazdálkodó földműveseket. Az NFA komolyan veszi az esetet, véleményünk szerint a Bábonymegyeren történtek jogellenesek, amelyhez példátlan módon a jogszabályokra felesküdött országgyűlési képviselő is nevét adta.
A bábonymegyeri területeket az NFA haszonbérletre meghirdette, a bírálat folyamatban van. A földalap célja, hogy terület ne maradjon parlagon, ezért a nyilvános pályázati eljárás végéig jó gazda módjára ezeket a földeket ideiglenesen művelésbe adja. Ennek köszönhetően az NFA teljesíteni tudja a hasznosítási kötelezettségét, valamint a Magyar Állam sem esik el a földrészletek hasznosítása után járó bevételektől. 
Somogy megyében eddig 28 szerződést kötött az NFA mintegy  359,3743 ha területre. A területek 84,43%-át természetesek személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők kapták, összesen mintegy 303,4041 hektárt. A megyében az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 12,8348 hektár, amelynek 13,37 %-a 10 hektár alatti, és 29,77 %-a esik 50-100 hektár közé.
2013.03.25.                                                               Nemzeti Földalapkezelő Szervezet
 
-->
Sajtóközlemény

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el, nincsenek előre kiosztott földek. Az NFA minden időben a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a kis- és közepes vállalkozások földhöz juttatását segíti.
Eddig több mint 1500 haszonbérletet a szabályok szerint meghirdettünk és sikeres pályázat után határidőn belül szerződést kötöttünk. Az NFA célja, hogy terület ne maradjon parlagon, ezért a pályázati eljárás végéig jó gazda módjára ezeket a földeket ideiglenesen megbízási szerződéssel művelésbe adja.  
Az NFA felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt napokban a megbízási szerződést többször is tévesen kényszerhasznosításnak nevezték. A hatályos jog nem ismeri a kényszerhasznosítás fogalmát. A megbízási szerződés pedig nem egyenlő a ’90-es évekből ismert köznyelvben kényszerhasznosításnak nevezett művelésre való kijelöléssel. A megbízási szerződés éppen a hosszú távú földhaszonbérleti pályáztatás előkészítése azzal, hogy az adott föld így legfeljebb egy évre művelésbe adható, hogy ne maradjon parlagon.  
Pályáztatni csak olyan földet lehet, amely a szabályok szerint per, teher és igény mentes, valamint megközelíthető és a művelés feltételei adottak. Az NFA számtalan rendezetlen földterületet örökölt, amelyeket rendezni kell.
Országosan eddig 1550 db szerződést kötött az NFA közel  30 ezer hektár területre. A területek több mint 75 %-át természetesek személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők nyerték. Az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 16 hektár.
Az NFA a jövőben is a gazdákért dolgozik, mivel tudjuk a földművelés nagyon kemény munkával jár, de tisztességes és kiszámítható megélhetést ad.  

2013.03.27.                                                                Nemzeti Földalapkezelő Szervezet
-->