Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 28., csütörtök

19.268 - Euro-Travel Westend City Center: > 9 TIPP, hogyan éld túl az Oktoberfest -et!

3 NAPOS SÖRFESZTIVÁL MÜNCHENBEN 
NON-STOP UTAZÁS MÜNCHEN-I VÁROSNÉZÉSSEL!
SZÓRAKOZZON EURÓPA LEGNAGYOBB SÖRÜNNEPÉN,
AZ OKTOBERFEST 2014-EN!

9 TIPP, hogyan éld túl az Oktoberfest -et

   

9 TIPP, hogyan éld túl az Oktoberfest -et
Korsók, keblek és bőrnadrágos lábak – az Oktoberfesthez kapcsolódó klisékből valószínűleg egy nagyobb sörsátrat meg lehetne tölteni, de lefogadjuk, azt mégsem tudod, miért nem lehet lefordítani azt, hogy "Gemütlichkeit", vagy hogyan került egy műfogsor a talált tárgyak osztályára, és hogy a jódlizás vagy az oompah illik-e jobban a személyiségedhez.


Olvassatok tovább, mert jobb, ha alaposan felkészültök Bajorország háromhetes sörimádó ünnepére!



1. Melleket magasra, nadrágot felkötni!

Amiatt aggódsz, hogy a "kebeldúsító" Dirndl-ben vagy a feszülős Lederhosen-ben nevetséges leszel? Ne aggódj, az leszel. De mivel mindenki más is úgy néz ki, mintha egy középkori jelmezbálból érkezett volna, tökéletesen passzolni fogsz a képbe. Bérelj egy kosztümöt, és csinálj úgy, mintha bajor lennél – ők nagyon büszkék erre az örökségükre.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 1

2. Tanuld meg kimondani: "Ein Prosit der Gemütlichkeit"!

Az éneklés minden formája elfogadott az Oktoberfesten, még a japán jódlizás is, ahogy az bebizonyosodott tavaly. A bajorok nagyon szeretik egyedül is énekelni a legkülönbözőbb dalokat, van azonban egyvalami, amit az örök visszatérőnek nevezhetünk: "Ein Prosit der Gemütlichkeit". A "Gemütlichkeit"-et nem igazán lehet lefordítani, a "boldogság" és az "összetartozás" egyfajta sajátos fúziója egy szóban. Ezt a mondatot lehet kiabálni, lehet dalolni, a lényeg hogy közben mindig koccints!

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 2

3. Ha találtál szabad asztalt, ne menj ki a mosdóba!

A német sztereotípia a pontosságról és előrelátó gondolkodásmódról igencsak jól tükrözi a valóságot. Az Oktoberfest esetében ez azt jelenti, hogy a németek már hónapokkal a fesztivál előtt lefoglalják az asztalaikat, és nagyon jól teszik! Akár órákat is ácsoroghatsz üres hely után sóvárogva, és ha megszerezted is, csak addig a tied, amíg meg nem kell látogatnod a mellékhelyiséget.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 3

4. Vigyázz a sisakodra!

A több ezer tárgy közül, amik a talált tárgyak osztályán kötnek ki, néhány eléggé nyilvánvaló: vikingsisak, karikagyűrű, francia kürt. Mások már kevésbé nyilvánvalóak: műfogsor, (élő) szöcskék. Tanulság: semmi értékeset ne hozz az Oktoberfestre – különösen a méltóságod ne.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 4

5. Úgy igyál, mint egy európai!

Európai módon inni annyit jelent, hogy akár 12 óra ivás után is ott ülsz az asztalnál, és Proust-tól idézel. Persze, ez így egy kicsit túlzás, de szembeállítva az amerikaiak, britek és ausztrálok gyorsan-iszunk-gyorsan-kidőlünk mentalitásával szemben biztos érted, mit jelent ez. A németeknek van egy szava is erre a nem európai módira: Bierleiche, azaz sörhulla. Ne akarj közéjük tartozni!

12 órán keresztül inni olyan, mint egy maraton, nem pedig sprint-futás, éppen ezért a Mass-t hagyd utoljára – a 8 %-os búzasör tényleg nagyon erős. + 1 tipp: ha azt akarod, hogy legközelebb is kiszolgáljanak, hagyj rendes borravalót.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 5

6. Válaszd ki a sátrad!

Az Oktoberfesten 14 sátor van, és az, amelyiket választod, elég sokat elmond rólad. Schottenhamel és Hofbräu-Festzelt sátrakban közel 10 ezer ülőhely van, általában fiatalos, oompah-éneklő, mulatozó, nemzetközi tömeggel megtöltve. A pezsgőző celebritások a Hippodrom vagy Käfer's Wies'n-Schänke sátrakban ejtőznek. A legjobb sört – vitathatóan – a tradicionális és családbarát Augustinerben szolgálják fel, míg a Löwenbrau ordító oroszlánjai sokat elárulnak arról, mi folyik a falak mögött. A leendő pásztorok a festett ég alatt isznak a Hacker-Pschorr sátorban, míg a Bräurosl-nak rezidens jódlizója van.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 6

7. Egyél Wurst-ot!

Szerencsére az Oktoberfest kajái úgy vannak megtervezve, hogy védjék a gyomrot és a jó híredet a túlzott búzasör fogyasztás káros hatásaitól. A Wurst ételek számtalan kombinációban kaphatók: csülök savanyú káposztával, gulyás, knédli és háromszor akkora perecek, mint a fejed, Obatzdával, paprikás camembert-mártással. A Saueres Lüngerl, a savanyú borjútüdő gombóc pedig egy olyan bajor specialitás, melynél megvan a kockázat, hogy pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit vártunk.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 7

8. Jobboldalon viseld a Dirndl masniját!

Flörtölni az Oktoberfesten teljesen rendben van, sőt, egyenesen elvárt, de attól még jobb megállni egy nagyon határozott vonalon. Urak! Hívhattok egy hölgyet Fesch-nek (csinos), de ne képzeljétek, hogy egy középkori orgián vagytok, és pláne ne kezdjétek el dicsérni a hölgy Gaudinockerln-jeit (gombóc). Hölgyek! Figyeljetek arra, milyen jeleket küld a Dirndl-ötök kötényének masnija: a jobb oldalon lévő azt jelenti, hogy foglalt, míg a baloldalra kötött azt, hogy szabad, a középen lévő pedig azt, hogy szűz. Utóbbi akkor sem javasolt, ha igaz.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 8

9. Legyél rendes turista!

Hiszed vagy sem, az Oktoberfest azért több mint sörvedelő, combcsapkodó mulatozás. Igazán tradicionális arcát láthatod például a szombati nyitó Festzug-on, ahol több ezer sörsátor-tulajdonos és sörfőző parádézik keresztül München utcáin lóhúzta, virággal és söröshordókkal megpakolt szekerekkel. És persze az a giccs-menyország sem elhanyagolható, amit a szuvenírként beszerezhető Oktoberfest által ihletett korsók, hűtőmágnesek és hógömbök jelentenek, nem beszélve az utolsó pillanatban elcsípett eredeti hímzéses Dirndl-ről vagy Lederhosen-ről.

Oktoberfest , 9 tipp a túlélésre 9