Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 30., szombat

19.274 - Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója > 2014. augusztus 29. 16:00

Állapotfrissítés
Készítette: Szűcs Julianna
Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója
2014. augusztus 29. 16:00

Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója, az új hajókikötő és a villamosmegállók már üzemelnek, a Lánchíd utcát pedig két hét múlva vehetik birtokba az autósok és a 86-os busz - mondta el a pénteken tartott ünnepségen a L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

L. Simon László, aki kormánybiztosként felügyelte a beruházást, felidézte: április 2-án, Ybl Miklós születésének 200. évfordulóján adták át a Várkert Bazár fejlesztésének első ütemét és a kormányzat vállalásának eleget téve augusztus végére elkészültek az új épületrészek, a liftek és a mozgólépcsők mellett a királyi kertek rekonstrukciója, a mélygarázs és a rendezvényterem is.

"Mától látogatható az Öntőház udvar is, holnap pedig a kerület polgármestere megnyitja a Hungarikonok című kiállítást az északi testőrpalotában" - tette hozzá. A beruházás két üteme, a műemléki rekonstrukció és a közlekedés-fejlesztés, valamint az új épületrészek felépítése több mint 11 milliárd forintba került, az összeget európai uniós és állami forrásokból biztosították. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy nemsokára megindul a budai Várban található karmelita kolostor felújítása, amely jelenleg minisztériumi háttérintézményeinek ad otthont.
Fotó: Botár Gergely

Jelezte, hogy a kolostorral egybeépült épületrészben jelenleg a Nemzeti Táncszínház működik, amely egy év múlva már a Millenáris park egy szintén megújuló terében kap új helyet, addig ideiglenesen a Várbazár előadóterét fogja hasznosítani. L. Simon László hangsúlyozta, hogy a Lánchíd utcában a felújítással egy új "rendezvénytér" is létrejött, amelynek célja, hogy a Budavári Palota felújításának idejére és utána is képes legyen a palota belső tereinek és udvarainak kiváltására, amely kulturális és gasztronómiai élményeket nyújthat a közönségnek a forgalom hétvégi kizárásával.

Az utca csaknem 5000 folyóméter járdaszegélyt, 7000 négyzetméter bazalt kockakő burkolatot, korszerű közműveket és közvilágítást, új villamosmegállókat és zöldterületeket kapott. Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a 2010-ben elindult gondolkodásmód folytatásával időről időre élhetőbb és szerethetőbb várossá válik Budapest. Úgy vélte: építészeti, városépítési szempontból a kiegyezés után élte virágkorát a főváros, később viszont nagyon kevés történt. 2010 óta nagyobb szerepet kapnak a közösségi terek, a gyalogos utcák, a belváros mellett a külső kerületek is fejlődnek - tette hozzá, megjegyezve: Budapest fejlesztési koncepciója ma már "nem mesekönyv", hanem komoly műszaki gondolkodás terméke.
Fotó: Botár Gergely

A főpolgármester ennek egyik bizonyítékaként hivatkozott a Várkert Bazárra és környékére, ahol élhető közösségi tér jött létre. Kitért arra: a vári gépkocsiforgalom csökkentése továbbra is cél, emellett folyamatban van 21 környezetbarát, elektromos autóbusz beszerzése is. Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere egy sebhelyhez hasonlította a Várkert Bazárt, ami eddig elcsúfította Budát.

Felidézte, hogy a felújítással nagy volumenű, összetett munkára vállalkoztak. Kifejtette, hogy a beruházás nem ér véget, hátra van az Lánchíd utca és a Clark Ádám tér összekapcsolása, a Döbrentei és a Szarvas tér befejezése. A polgármester a hagyomány és megújulás fontosságát hangsúlyozta, szavai szerint "megőrizve kell meghaladni és meghaladva kell megőrizni emlékeinket".
Fotó: Botár Gergely

A hétvégén színes, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyermekprogrammal, valamint hat kiállítással várja az érdeklődőket a Várkert Bazár. Az északi palotában Kárpáti Tamás gyűjteménye a Világörökség - magyar örökség: Hungarikonok kiállítás több mint száz hírességhez kötődő relikviát mutat be kortárs művészeti alkotásokba ágyazva, az Ybl-bicentenárium alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat alkotásait bemutató tárlatot pedig a várat egykor megtámasztó boltívek között láthatja a közönség.

Ezek mellett a déli palotákban áprilisban megnyílt három kiállítás is látogatható lesz. A hegybe vájt multifunkciós terem nagyobbik részében a Nemzeti Táncszínház négy ingyenes előadása várja az érdeklődőket augusztus 30-án és 31-én, míg a terem másik részében egy hatalmas Budapest-makett lesz körbejárható. A kiállítások a hétvégén ingyenesen tekinthetők meg, ahogy augusztus 29. és 31. között valamennyi programon való részvétel is díjtalan.

(MTI)