Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 10., hétfő

22.016 - Magyar Lobbi Akció: Javaslat és kérés ​ Dr. Áder János urtól, a Magyar Köztársaság Elnökétől


Feladó: Liptakbela via Hungarian-Lobby
Dátum:
2017. április 10. 22:11
Tárgy: (Hungarian-Lobby,513) Magyar Lobbi Akció: Javaslat és kérés Dr. Áder Jánostól
Címzett: 

 

​​

Dr. Áder János

A Magyar Köztársaság Elnöke

1014 Budapest
Szent György tér 1-2
T: +36 (1) 224-5000
E: http://www.keh.hu/messages_to_the_presidents_office

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Mint az 1506 résztvevővel rendelkező Magyar Lobbi alapítója, - de tagjainak nem képviselője - megkérem Önt, hogy ellenőriztesse az Országgyűlés által elfogadott felsőoktatási törvény módosításának alkotmányosságát. Mivel a Magyar Lobbi célja, hogy megvédje nemzetünk jó

​ ​
hírét a világban, tisztelettel javaslom, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság dönthessen ebben a kérdésben. Kérem ezt azért, mert a nemzetközi médiában megjelent tudósítások szerint, ez a törvénymódosítás összeegyeztethetetlen a jogállami kritériumokkal. Egyesek azt állítják, hogy orosz nyomásra született a módosítás, mások azt, hogy a kormány minden egyeztetés nélkül nyújtotta be a módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, mely azt minden érdemi tárgyalás nélkül, egyetlen nap alatt elfogadta. Azt is állítják, hogy az Országgyűlés egy, a felsőoktatás autonómiáját súlyosan sértő törvénymódosítást fogadott el.

 

A Magyar Lobbi mindent megtesz hazánk jó

​ ​
hírének javítása és a minket érő alaptalan rágalmak megcáfolása érdekében! Ezért fontosnak tartjuk, hogy hazánk vezetői tettekkel bizonyítsák azt, hogy alkotmányos jogállam vagyunk, hogy nincs nálunk "keletre tolódás" és nem áll szándékunkban követni, - sőt elutasítjuk -, a tőlünk keletre formálódó authoritariánus és a jogállamiság kritériumait utasellátó rendszerek, (török vagy az orosz) példáját.

 

Nagyon remélem, hogy elnök úr egyetért ebben és megteszi a szükséges lépéseket.

 

Lipták Béla

 

Mióta a fentieket megírtam, tájékoztatást kaptam arról, hogy a magyar állam a CEU-t semmiképen sem szándékszik bezáratni, hanem csak arra kívánja kényszeríteni, hogy kettős (amerikai és magyar) diplomát ne adhasson ki, hanem kizárólag csak magyart, mivel csak Magyarországon működik. Azzal nem vagyok tisztában, hogy miért sérti a magyar érdekeket az, ha egy budapesti egyetem amerikai diplomát is ad,-  tehát ha diplomáját Amerikában is elfogadják -, és éppen ezért kértem meg Áder elnök urat, hogy csak akkor írja alá a törvénymódosítást, ha Magyar Alkotmánybíróság véleménye szerint az egyetem jelenlegi működési formája valamilyen okból ütközik a nemzetközi gyakorlattal, tehát működése törvénytelen és ezért a törvénymódosítás semmiképen sem sérti az akadémiai szabadságot.

 

A Magyar Lobbi résztvevőit továbbra is arra kérem, hogy leveleikkel továbbra is támogassák az elnök úrhoz benyújtott kérésemet. Ugyanakkor kérem azt is, hogy a nyugati médiában megjelenő olyan riportokban, melyek azt állítják, - hogy a magyar kormány a CEU-t magát kívánja bezáratni és ezt teszi vagy azért, mert nem tartja kívánatosnak, hogy Budapesten egy viszonylag liberális (magyar szóval szabadelvű) egyetem működhessen, vagy azért, mert az egyetem működését anyagilag támogató Soros György politikai tevékenységét helyteleníti -, tájékoztassák ezeket a médiákat és riportereiket a fentiekről és hangsúlyozzák, hogy Magyarország az akadémiai szabadságot tiszteletben tartó jogállam és a CEU-t érintő törvénymódosítás törvényességét a Magyar Alkotmánybíróság fogja felülvizsgálni és elfogadni, vagy elutasítani attól függően, hogy az sérti-e a magyar törvényeket vagy a nemzetközi gyakorlatot.

 

Lipták Béla