Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. április 30., vasárnap

22.111 - ​Almási L.: Gaudi "betiltott" fóruma Zentán: "Joglemondás és árulás helyett önrendelkezés jár a délvidéki magyaroknak!"


Feladó: Almási L.
Dátum: 2017. április 29. 19:25
Tárgy: Gaudi "betiltott" fóruma Zentán: "Joglemondás és árulás helyett önrendelkezés jár a délvidéki magyaroknak!"
Címzett:



2017. április 21-én Zentán nem tudták meghiúsítani a Nemzeti Jogvédő Szolgálat dr. Morvai Krisztina független európai képviselővel  közös négynapos délvidéki jogi monitorozó útja (http://www.gaudinagytamas.hu/d%C3%A9lvid%C3%A9ki_jogs%C3%A9rt%C3%A9sek_megh%C3%ADv%C3%B3vide%C3%B3) során eredetileg a Városházán tervezett tájékozódó fórumát és találkozóját a helyi magyarsággal. 
Végül egy harmadik helyszínen, a Bali Étterem, Panzió és Discoban (https://www.bali.co.rs/hu/index.html) sikerült megtartani a rendezvényt, köszönet az intézmény tulajdonosának és szervező partnereinknek, különösen Rácz Szabó Lászlónak. 
Az út apropóját az adta, hogy az Európai Parlament 2017. május 16-án dönt az Európai Bizottság szerb uniós csatlakozásról szóló, magyar szempontból előnytelen, rózsaszín képet festő jelentéséről: ennek kívántunk utána járni. Azért idézzük fel: 2013 őszén az Európa Tanácsban is akadályozni próbálták az akkori délvidéki akciónk végrehajtását (https://www.youtube.com/watch?v=um5K93LyZOY&t=6s), úgy látszik az igazság sokaknak fáj...

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője áttekintést adott félórában a "betiltott" fórumon arról, hogy melyek a legfontosabb délvidéki magyar követelések és miért szükséges a magyar önrendelkezés kikényszerítése Délvidéken, a közösségi jogok kivívása, milyen  akadályok gátolják jelenleg a negyedmilliós délvidéki magyarságot ebben, különösen miért segíti elő az asszimilációt és fogyást (kétóránként egy magyarral kevesebb Délvidéken) a legnagyobb délvidéki magyar párt, a VMSZ működése, amely pártállami módszerekkel igyekszik elhallgattatni a magyar érdekekért küzdőket, kizárólagossá tenni uralmát, miközben a magyar kormány politikai és pénzügyi támogatását élvezi és nem megszüntetni törekszik a szerb elnyomást, hanem azzal összejátszva asszisztál ahhoz. 

Döntő jelentőségű, hogy a magyar kormány a szerb EU csatlakozás kapcsán szakítson eddigi, feltétel nélküli támogató álláspontjával és a bolgár, horvát, román kormányokhoz hasonlóan vétót kilátásba helyezve szorítsa rá Szerbiát arra, hogy teljesítse a délvidéki magyar közösség megmaradását és gyarapodását, egyenjogú és méltó életét szolgáló követeléseket.  
Joggal tehető fel a kérdés: mi szükség volt Aleksandar Vucic szerb elnöké választását a magyar kormánynak feltétel nélkül támogatnia a kampányban való aktív részvétellel? 

Dr. Morvai Krisztina előadása a tiltott fórumon  és a fórum legérdekesebb hozzászólásai itt láthatók:

A monitorozó út egyik legfőbb tanulsága, hogy a délvidéki magyarság számára biztosított nyelvi és kisebbségi jogok egyáltalán nem érvényesülnek megfelelően. 
Sokan megerősítették:  számukra a területi autonómia és a 2012-ben megfogalmazott 15 pontos magyar követelés (https://www.peticiok.com/peticio_a_vajdasagi_magyar_kozosseg_azonossaganak_megrzeseert) megvalósítása lenne szükséges. Döbbenetes, hogy a hat évvel korábbi délvidéki nemzeti jogvédő monitorozó utunkon (https://gaudinagytamas.hu/d%C3%A9lvid%C3%A9ki_magyars%C3%A1g_ig%C3%A9nyeinek_teljes%C3%ADt%C3%A9s%C3%A9t_felt%C3%A9tel%C3%BCl_kell_szabni_szerbia_eu-csatlakoz%C3%A1sa_el%C5%91tt)  tapasztaltakhoz képest lényegében minden téren visszalépés és a helyzet súlyosbodása volt tapasztalható.

Folyamatosan tesszük közzé az út során Óbecsén, Zentán és Szabadkán közhivatalokban, bíróságokon és rendőrségen végzett vizsgálataink, illetve fórumaink filmes összefoglalóit.

Honfitársi üdvözlettel: 
dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője