Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. szeptember 24., vasárnap

22.469 - ​ Szíria területének 85 százaléka felszabadult az Iszlám Állam és az An-Nuszra terrorszervezet megszállása alól


Feladó:
​​
Békekör Magyar

Dátum: 2017. szeptember 24. 7:31
Tárgy: Szíria rövidesen felszabadul a terrorista megszállás alól
Címzett:



Szíria rövidesen felszabadul a terrorista megszállás alól

Budapest, 2017. szeptember 24. vasárnap (MSZF)

   

​​
 Szíria területének 85 százaléka felszabadult az Iszlám Állam és az An-Nuszra terrorszervezet megszállása alól, és rövid időn belül kisöprik őket az ország egész területéről – tudatta Dr. Makt Mazen, a Magyarországi Arab Közösség Egyesület tájékoztatási alelnöke szombaton a Magyar Békekörben tartott budapesti előadásán.

    A fegyvertény a szír-orosz katonai összefogásnak, Aszad elnök hazafias kiállásának, a szír nemzeti hadsereg példás állhatatosságának és a szír nép hősiességének köszönhető – mondta. A magyar népnek is megköszönte, hogy kiállt Szíria mellett a terroristákkal szemben.

    Most az a legfontosabb, hogy szavatolják Szíria területi egységét, és megakadályozzák felosztását idegen befolyású területekre. Megemlítette, hogy Amerika és szövetségesei Észak-Kelet Szíriát igyekeznek kiszakítani velük szövetséges, illetve őket követő kormányozással, Törökország Aleppót szeretné, Izrael a Golán további részét, az Öböl-menti országok pedig Dél-Nyugat Szíriára vetettek szemet. Ennek legfőbb biztosítéka a további szoros együttműködés Oroszországgal, és a szír nép kiállása az ország egysége mellett.

   Makt óva intette a Szíriában élő kurdokat attól, hogy Amerikára bízzák jövőjüket, és Szíria területi egységének rovására akarják megvalósítani önrendelkezésüket. „A kurd kérdést jelenleg nem lehet megoldani anélkül, hogy szét ne szednék a Közel-Keletet, és ne ártanának a felszabadulási folyamatnak nemzeti, faji és vallási alapon kiváltott újabb feszültségekkel. Szíria minden ott élő nép tulajdona, a kurdoké is" – mondta.

    Arra a kérdésre, hogy várható-e az orosz haderő visszavonása Szíria teljes felszabadulása után, azzal válaszolt, hogy biztos benne, hiszen „Putyin nem megszálló, mint az USA", de a szír kormány egyelőre ragaszkodik az orosz katonai jelenléthez, mert láthatólag még mindig „meg kell védeni az országot a külső támadásoktól". „Oroszország szavahihető, megbízható szövetségesünk, ellentétben egykori gyarmatosítóinkkal és későbbi megszállóinkkal, akiknek egyetlen céljuk az olajkincs megszerzése volt, továbbá az, hogy Szíria elfoglalásával éket verjenek Irán és Libanon közé" – fűzte hozzá.

    Az újjáépítés feladata a szír népre hárul. Belső erőforrásuk az olaj és a földgáz. Új szír útlevelet adnak mindazoknak a szíreknek, akik külföldre menekültek a háború elől, de haza akarnak térni, hogy cselekvően bekapcsolódjanak Szíria újjáépítésébe. Nem sietik el azoknak a „menekülteknek" a visszafogadását, akik úri kényelemből mentek külföldre, vagy azért, hogy mentsék az irhájukat a megszállókkal való kollaborálásuk miatt. Az ország újjáépítésében elsősorban azok az országok fognak szerepet játszani, amelyek segítettek Damaszkusznak a sötét erők leküzdésében. Kiemelte Oroszországot, Kínát és Iránt.

     A Nyugat elvesztette Szíriát, bármilyen nehéz is beismernie – mondta a magyar-szír kettős állampolgárságú előadó, aki mérnökként, hosszabb ideje él hazánkban, mint Szíriában. Most azt kell eldöntenie, mit tegyen az Iszlám Állam harcosaival és vezetőivel, akiknek fegyvert adott Aszad ellen. Leghűségesebb cimboráikat kimentik Szíriából, másokat átcsoportosítanak más térségekbe, ahol ugyanazt akarják elérni velük, mint amit Szíriában szerettek volna, de kudarcot vallottak. A harcosok más részét pedig a sorsukra hagyják, hadd morzsolja fel őket a szír hadsereg.

     Felszabadításra vár Rakka, az Iszlám Állam fellegvára, és az Eufrátesztől keletre fekvő országrész, valamint Idlib térsége az An-Nuszra alól – tájékoztatta hallgatóságát a Magyar Békekörben Dr. Makt Mazen.+++

https://www.facebook.com/bekekor/photos/a.1506590226299893.1073741828.1488213324804250/1786515951640651/?type=3&theater

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu