Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. március 18., csütörtök

4.994 - Nagy a baj, áprilisra meglehet az egész évi hiány!

From: Apu Lengyel

Date: 2010. március 18.
Subject: Nagy a baj, áprilisra meglehet az egész évi hiány + Videó + Képriport
To: Kutasi József


http://www.mno.hu/portal/701645

MNO - FMM
A Fidesz szerint az államháztartási hiány nagysága várhatóan április végére eléri a kormány által az egész évre tervezett mértéket.
Nézze meg képgalériánkat!

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke ezt azután mondta, hogy a Fidesz által létrehozott gazdasági tényfeltáró bizottság – amelyet ő vezet – csütörtökön azzal a 29 közgazdásszal találkozott, akik tavaly november végén élesen bírálták a 2010-es büdzsét, és arra szólították fel az országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg a költségvetési javaslatot.

Varga Mihály a tanácskozás után tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: április végén már ott fog tartani az államháztartási hiány, ahol év végén kellene tartania. Az már tehát biztos, hogy a hiány jóval magasabb lesz annál, mint amit a kormány mond – tette hozzá. Hangsúlyozta, ha a hiány nagysága meghaladja az egész évre tervezett szintet, az befolyásolni fogja az ország megítélését és a piac magatartását is Magyarországgal szemben.

A másik témával, a szén-dioxid-kvóta értékesítéséről szóló hírekkel kapcsolatban azt mondta: meg kell vizsgálni a „titkos ügyletet”, és azt, hogy az mekkora károkat okozott Magyarországnak. Emlékeztetett arra, hogy szerdai hírek szerint a magyar kormány különböző brókereken keresztül értékesített szén-dioxid-kvótát, amely azután „érdekes módon” visszakerült a kvótatőzsdére, és emiatt fel is kellett függeszteni a kereskedést.

A gazdasági tényfeltáró bizottság munkájával kapcsolatban kifejtette: 2006-hoz hasonlóan – amikor a választások előtt a kormány „eltitkolta, manipulálta, és időnként meg is hamisította” a gazdasági tényeket – a nyilvánosságnak ma is kevés olyan információja van, amely a gazdaság valós állapotára vonatkozik. Ezért döntött úgy a Fidesz, hogy fel kell tárni a gazdaság valós helyzetét. A bizottság célja az is, hogy egy reális gazdasági stratégia készüljön a következő kormány segítésére – tette hozzá. Megjegyezte, nemcsak a 29 közgazdásznak, hanem más szakértőknek is számítanak a munkájára. (A 29 közgazdász 2009. decemberben Orbán Viktor Fidesz-elnök kérésére készített el egy jelentést, amelyben húsz olyan „költségvetési trükköt” vázoltak fel, amely szerintük jelentősen befolyásolja majd a hiány mértékét.)

Arra a kérdésre, hogy a gazdasági tényfeltáró bizottság milyen ügyeket szeretne még átnézni, a Fidesz alelnöke példaként említette a garancia- és kötelezettségvállalások körét, valamint a munkanélküliség, a foglalkoztatás és a körbetartozások ügyét. Varga Mihály tájékoztatása szerint gazdasági tényfeltárásuknak két szakasza van. Az egyik a választásokig, a kormányváltásig tart: ezen időszakban olyan adatokból dolgoznak, amelyeket szakértőktől, külföldről kapnak meg. A másik szakaszban – ha a Fidesz kormányra kerül – már olyan dokumentumokhoz is hozzá tudnak férni, amelyet most nem ismernek – jegyezte meg.

A jegybanktörvény megváltoztatásával, illetve a Simor András jelenlegi jegybankelnök eltávolításának esetleges tervével kapcsolatos sajtóhírekre vonatkozó felvetésre Varga Mihály úgy válaszolt: a következő kormány a választási eredmények tükrében fog foglalkozni a jegybank, a pénzügyi rendszer kérdéseivel. Kérdésre közölte: nem egyeztettek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az idei évre tervezett és megengedett államháztartási hiány mértékéről. Az álláspontokat tisztázták, ismertették az IMF-fel – mondta, hozzátéve, hogy a gazdaság helyzetéről a Fidesz és az IMF véleménye között több ponton van lényegi különbség.

Azzal kapcsolatban, hogy az Index információja szerint egy Fidesz-kormányban Varga Mihály lehetne Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese, a Fidesz alelnöke úgy reagált: a pártelnök Kecskeméten világosan fogalmazott, a Fideszben munkát osztanak, személyi találgatások majd a választások után lehetnek időszerűek.

(MTI)