Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. augusztus 21., szombat

6.061 - A kettős (pontosabban és helyesen: magyar) állampolgárságért folyamodó, elszakított területen élő magyarok/...

From: Péteri Attila Árpád

Date: 2010. augusztus 20.
Subject: Állampolgárság - Kossuth háza - Monok!
To: Kutasi József

Kossuth szülőházában lehet állandó lakcímük az állampolgárságukat visszakérő magyaroknak

 

A kettős (pontosabban és helyesen: magyar) állampolgárságért folyamodó, elszakított területen élő magyarok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon állandó lakcímet kérhetnek - erről döntött a település képviselő-testülete. A határozat szerint az igénylőket a község önkormányzata Kossuth Lajos szülőházába jelenti be.


A képviselő-testület határozatáról Szepessy Zsolt, Monok polgármestere azt mondta: mivel a "kettős állampolgárságról" szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lép hatályba - alkalmazni 2011. január 1-jétől kell -, ezért közölte az aktuális időpontban a döntést.


Hozzátette: a kormány "történelmi tettet hajtott végre. Az elszakított országrészeken maradt és azóta is ott élő, magyarságukat megőrző, nehéz körülmények között is helytálló magyar emberek felé egy régi adósságot rendezett a kettős állampolgárság megszavazásával". Úgy fogalmazott, hogy a monoki önkormányzat a kettős állampolgárság történelmi jelentőségét felismerve, annak kiteljesedésének elősegítése érdekében lehetővé teszi, hogy az elszakított országrészeken élő magyarok állandó lakosként Monokra bejelentkezhessenek, és ezáltal minden magyar állampolgárnak járó jog megillesse őket. Az állandó lakcímért folyamodókat Monok Község Önkormányzata a saját tulajdonában lévő Kossuth Lajos szülőházába jelenti be, ezzel kifejezve a nemzeti együvé tartozást.


Kossuth Lajos szülőháza minden magyar ember otthona és oltalma - jelentette ki a polgármester, hozzáfűzve, hogy arra kérik Magyarország valamennyi önkormányzatát, kövessék Monok példáját, és biztosítsanak állandó lakcímet a trianoni határon túl élő magyar emberek számára. Külön kérik azokat az önkormányzatokat, ahol a magyarság történelmének meghatározó, kiemelkedő alakjai születtek, éltek vagy munkálkodtak, hogy szimbolikusan az ő szülőházukba vagy a hozzájuk kapcsolható helyszínekre jelentsék be az állandó lakcímért folyamodó magyarokat - részletezte Szepessy Zsolt. Az MTI azon kérdésére, egyeztetett-e ez ügyben alkotmányjogásszal, jogi szakemberrel, közölte: nem egyeztetett, ahhoz ugyanis, hogy bejelentsenek valakit valahová, véleménye szerint nincs szükség erre.

(MTI nyomán)