Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 2., csütörtök

9.789 - Auschwitz Kolozsváron? - Válasz példa nélküli rágalmakra

From: MVSZ Sajtószolgálat

Date: 2011. június 2.
Subject: Auschwitz Kolosváron? - Válasz példa nélküli rágalmakra
To: Kutasi József Antal


A Kolozsvári Magyar Mozgássérültek Társulata sajtótájékoztatón ad választ azokra a példa nélküli rágalmakra, amelyek Kolozsvár egyik román nyelvű újságjában jelentek meg. Tokay Rozália, az egyesület elnöke június 3-án, pénteken délelőtt 11 órakor, a Szent Kamill Otthon dísztermében tart sajtótájékoztatót – Kolozsvár, Hajnal negyed, Erdő (Padurii) u. 11. – „Merénylet a Szent Kamill Otthon és az idősek ellen” címmel. A sajtótájékoztatóra minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.

A román nyelvű Gazeta de Cluj címoldalon botrányos írást jelentetett meg, A Szent Kamill Otthon, egy Auschwitz, amelyben Kolozsvár öregjeit semmisítik meg cím alatt. A példa nélküli rágalmak Kolozsvár legjobban szervezett, legmagasabb színvonalú öregotthonra zúdultak.

Sajtószolgálatunk telefonon érdeklődött Tokay Rozáliánál a támadás körülményeiről és lehetséges indítékairól. Megtudtuk, hogy a román újság a Szent Kamill Otthon egy korábbi alkalmazottjának „vallomásaira” alapozta támadását.

Mindent elmond az újság szándékáról és a rágalmak valótlanságáról az a tény, hogy nyilatkozó, egykori alkalmazott öt évvel ezelőtt, 2006-ban távozott a Szent Kamill Otthonból – mondta Tokay Rozália.

Mi még aznap perbe hívtuk az újságot, amely azzal fejezi be intézményünk elleni uszítását, hogy egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva kijelenti: „a Szent Kamill Otthonban, mind az alkalmazottak, mind az ott lakók körében nyilvánvaló etnikai diszkrimináció zajlik, természetesen a románok hátrányára.”  Mostanra eltűntek a román újság honlapjáról, azok a hamis képek, amelyeken ketrecekbe zárt öregeket mutattak és hazug módon azt állították, hogy a képek a Szent Kamill Otthonban készültek volna. A többit majd meglátjuk a bíróságon – nyilatkozta a Szent Kamill Otthon vezetője.

A Kolozsvári Magyar Mozgássérültek Társulata közel két évtizedes harcot folytatott a sovén polgármester Funar Gheorghe támadásai ellen, amelyekben megedződött. Olyan időket éltek, amikor az erdélyi magyarság akkoriban egyetlen jogvédő szervezete, az RMDSZ is azt javasolta nekik, hogy hagyják el nevükből a Magyar szót.(!?) Az egyesületet sem a magyar, sem a román állam, sem az RMDSZ, sem valamely közalapítvány nem támogatta nagy vállalkozásában, a száz öreget befogadni képes Szent Kamill Otthon felépítésében. Az otthont nyugatról hazahordott használt ruhák eladásából befolyó összegekből, és kis mértékben az osztrák kamilliánus rend adományaiból építették.

A román újság képtelen rágalmait az is leleplezi, hogy abban az évben, amikor a most rágalmazóvá előlépő, egykori alkalmazott az otthonban dolgozott, tehát 2006-ban, a Szent Kamill Otthonban élt – többek között – Tokay Rozália édesapja, és az RMDSZ országos elnökének, Markó Bélának az anyósa – tudtuk meg az egyesület elnök asszonyától, aki arra a kérdésünkre, hogy minek tulajdonítja ezt a példa nélküli támadást, azt válaszolta:

Most kezdtük el a Szent Erzsébet Otthon építését a Szent Kamill Otthon tőszomszédságában. Lehet, hogy ezt próbálják meghiúsítani. De az sem kizárt, hogy Budapestig érnek el a szálak, hiszen a közelmúltban leleplező adatokat hoztam nyilvánosságra egy Erdélyből Budapestre elszármazott csalóról…

MVSZ Sajtószolgálat

7210/110602