Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. június 14., kedd

9.864 - Vattay Szabolcs > Csíksomlyó üzenete; Pünkösdi Mise Pilisszántón

From: Ifj. Szilas László
Date: 2011. június 12.
Subject: Csíksomlyó üzenete; Pünkösdi Mise Pilisszántón
To: Kutasi József Anta
l

Tekintettel arra, hogy internetes portálokon nem találok híradást a Pilisben tegnap megtartott Pünkösdi miséről, ezért foghíjas emlékezetemre hagyatkozva én adnék tisztelettel hírt e csodálatos eseményről, elsősorban ennek rám és Feleségemre gyakorolt hatásairól.

Akik nem tudtak ebben az évben Csíksomlyóra elzarándokolni, de lélekben együtt akartak lenni a Somlyói Nyeregben minden évben egybegyűlő több százezres főnyi zarándok tömeggel; Ők a Pilisben találták meg azt az áhítatot, kegyelmi állapotot, ami ezen a napon áthatja az embert.

Időben kellett érkeznie, ez esetben legalább egy órával a mise kezdete előtt ahhoz, hogy jó helyet kapjon az ember: hogy lásson, halljon mindent. Feleségemmel mi késtünk, mert kb. fél órával korábban érkeztünk, így nekünk a néhány méterrel lejjebb lévő síkon jutott hely, ahonnan látni semmit nem lehetett, hallani pedig csak akkor, ha nagyon füleltünk. Ennek a kis kellemetlenségnek örömteli oka, hogy évről évre nagyobb tömeg keresi fel ezt a zarándokhelyet is!

KÉPEK A MELLÉKLETBEN!

A SZER-tartás 11:30-kor kezdődött Csíksomlyó üzenetével, a Pilisben egybegyűltek köszöntésével. A lelki kapcsolat a Székelyföldön ünneplő magyar testvéreinkkel, jó szándékú embertársainkkal ekkor, ezzel a kihangosított üzenettel teljesedett ki igazán!

A Szentlélek segítségét kérve, a mi Szent Koronánk népünket egyesítő erejében bízva imádkoztunk édes hazánk, drága szülőföldünk tiszta erkölcsű jövőjéért, a világ mély sebeinek begyógyításáért!

Ám ahhoz, hogy könyörgő imáink meghallgatásra találjanak, szívünkben egyre többünknek kell vissza találnia Nagy Boldogasszonyunk tiszteletéhez, szeretetéhez, amelyhez nagy segítséget kell, hogy nyújtsanak ÚJRA keresztény egyházaink lelki pásztorai, papjai, lelkészei.

Örömmel tapasztalhattuk, hogy a meghirdetett program szerint a Szentmisét bemutató Palánki Ferenc Egri Főegyházmegye segéd-püspöke prédikációjában kellő nyomatékkal szólt a hazáról, a nemzetünkről, nemzetünk felemelkedéséről. Elítélően szólt a feslett erkölcsökről, az Istentelenségről, a pénz hajhászásáról, a napjainkban egyre inkább tapasztalható embertelen bánásmódokról, népünk, nemzetünk tudatos sanyargatásáról. Az utóbbi években, évtizedekben ez a fajta prédikáció mintha szándékosan maradt volna el a mi templomainkban.

Az időjárás is nagyon kegyes volt Pilisszántó hegyoldalában néhány évvel ezelőtt felépített kicsiny kápolna előtt duzzadó sokasághoz, hiszen kellemesen hűvös szellő lengedezett, és időnként egy-egy felhő is el-elúszott a Nap előtt, csillapítva annak olykor kellemetlenül kisugárzó melegét. Sok jó magyar ember önkéntes, önzetlen munkájával épült Boldogasszony Kápolna két tornyában lakó két harangocska csilingelése, a mise idején időnként felhallatszó Pilisszántó templomának öreg harangjának búgó zenéje gazdagította ennek a SZER-nek tartását.

Sajnos a technika vívmányai nem mindig hatnak „áldásosan”. Az emelkedett hangulatom áhítatát a magasból kétszer is megzavarta egy-egy repülőgép moraja.

Számomra ugyancsak zavaróan hatott, ahogyan Pitti Katalin énekelte a régi Székelyhimnuszt. Ezt nem szabad operaénekesnőnek énekelni, bármennyire is tehetséges, bármennyire is híres az illető. Mint ahogyan népdalénekes se énekeljen operaáriákat. Ha mégis, akkor igyekezzen a dalt, áriát elénekelni ugyanabban a zenei stílusban, mint amilyenben szokás elénekelni!

Személy szerint engem zavart az is, hogy nagyon jól hallható volt a művésznő skálázása, hangjának beéneklése is. Szerintem meg lehetett volna tenni ezt a mikrofontól sokkal távolabb, vagy arra az időre ki kellett volna kapcsolni a hangosítást.

A zavaró körülményeket csak zárójelben, nagyon halkan jegyeztem meg abban a reményben, hogy ezek nem vontak le mások élményéből semmit! -- de biztosan nem árt a jövőben a rendezőknek ilyen apróságokra is figyelemmel lenni.

Mindent összevetve, megint egy csodálatos, lelket átható élménynek lehettünk részesei a Pilisben, Földünk Szívcsakrájának közelében!

A Boldogasszony anyai szeretete óvja meg az Ő országát, a mi édes hazánkat: Nagy-Magyarországot!

Az Atya, a Fiú És a Szentlélek egyesült ereje győzze le a szülőföldünkre rátelepedett sötét hatalmak pusztító erejét, és emelje le végre a keresztfáról ezt a csodálatos országot, s helyezze el a népek, s nemzetek sorában; az Őt méltán megillető helyen!

Úgy legyen!

2011. június 12.

Vattay Szabolcs