Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. április 11., szerda

14.487 - Hogyan spórol a kormány? Április második felében kiderül

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Hogyan spórol a kormány? Április második felében kiderül 
2012. április 10., 16:32 Privátbankár, MTI 

A kormány április 15. és 30. között nyújtja be az aktualizált konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium holnapján lesz nyilvános - válaszolta a tárca kedden az MTI kérdésére. 

Március közepén a tárca az MTI megkeresésére azt is közölte, hogy a költségvetés-politikai irányelvek és a konvergenciaprogram kapcsán március második felében és áprilisban több ízben tárgyalja a következő év, évek költségvetését, a hiánycél tartásához szükséges intézkedéseket a kormány. Ezek az április folyamán elfogadandó konvergenciaprogramban válnak nyilvánossá. Ebben több kiigazító lépést is ismertethet a kormányzat. Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára a Privátbankárnak adott interjújában azt mondta, hogy "drasztikusabb lépések" már nem várhatóak, de a Széll Kálmán Tervnek vannak elmaradásai, amiket pótolni kell. 

A Széll Kálmán Terv alapján összeállított konvergenciaprogram eredetileg 3 százalékos növekedéssel számolt 2012-re és 3,2 százalékkal jövőre. A kormány azonban az idei költségvetés benyújtásakor már csak 0,5 százalékos bővüléssel számolt 2012-re. Az idén az államháztartási hiányt a GDP 2,5 százalékára, jövőre 2,2 százalékra tervezte a kormány a konvergenciaprogramban. 

Az NGM korábban többször is leszögezte, hogy az idei hiánycélt a kormány minden körülmények között biztosítani kívánja.