Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 2., hétfő

15.137 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium > Polgári perek sorozata várható az áron alul eladott állami üdülők miatt

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2012. július 2. 13:31
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A KIM heti hírlevele 2012-07-02
Soha kormány ilyen rövid idő alatt ennyit nem tett egy ország kivezetéséért a válságból, mint a második Orbán-kormány, amely újra választási lehetőségeket teremtett – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy csütörtöki interjúban. A KIM heti hírleveléből megtudhatják még többek között, hogy igazságos büntető törvénykönyv született, illetve júliustól gyorsul az örökbefogadás és az apai elismeréshez kapcsolódó ügyintézés.
A kisgyermek fejlődésének kulcsa az anyanyelvi környezet

Sikerrel zárult a "2012 – A külhoni magyar óvodák éve" programsorozat Kárpát-medencei körútja – fogalmazott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján.

Közel félezer kiüresedett jogszabályt iktatnak ki ismét a jogrendszerből

A tavaly indított jogszabály felülvizsgálatok idén is folytatódnak. Az Országgyűlés által 2012 júniusában elfogadott törvényről – melyet Áder János, köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött – ma szavazhat ismét a parlament.

A KIM reagálása az UNICEF magyar bizottságának állításaira

Az új Büntető Törvénykönyv büntethetőségi korhatárra vonatkozó része teljes összhangban van a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezményben foglaltakkal, amelyet 1991-ben Magyarország is elfogadott. Alaptalan az UNICEF magyar bizottságának tiltakozása.

Tobin-ügy – Navracsics Tibor levélben fordult Viviane Redinghez

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden levélben fordult Alan Shatter ír igazságügyi miniszterhez és Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztoshoz a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében.

Polgári perek sorozata várható az áron alul eladott állami üdülők miatt

Összesen csaknem negyven, a korábbi kormányzati ciklusok alatt indokolatlanul elidegenített, vagy áron alul eladott állami üdülőként használt ingatlan miatt vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Az ingatlanok egy részét piaci ár alatt értékesítették, és volt olyan eset is, hogy a vásárló több mint tizennégyszeres haszonra tett szert egy állami ingatlan értékesítésekor. Gaál Szabolcs Barna, a KEHI elnöke elmondta, hogy várhatóan még a nyáron lezárják a vizsgálatokat, és azt követően feljelentések sem kizártak.

Répássy: igazságos büntető törvénykönyv született

Az igazságügyi államtitkár szerint igazságos büntető törvénykönyv (Btk.) született, az ugyanis a tettarányos büntetőjogi szemléleten alapul. Répássy Róbert ezt azután nyilatkozta az MTI-nek, hogy hétfő este a parlament kormánypárti többsége elfogadta az új Btk.-t, amely a több mint harminc éve hatályos kódexet váltja majd 2013. július 1-jén.

A kormány Új Nemzedék Jövőjéért Programja az Európa Tanács ülésén

A munkanélküliség az egyik legfőbb probléma az európai fiatal generációk számára – ez derült ki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi vitanapján, ahol Magyarország kormányát Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program kormányzati koordinációjáért felelős miniszteri biztos képviselte. A fiatal politikus felszólalásában megerősítette a magyar kormány elhivatottságát a fiatalok életminőségének javításáért, és felvetette a diákigazolvánnyal járó kedvezmények kiterjesztését.

Szabó Erika a járásokról tartott előadást Szentendrén

A járások kialakításának jelenlegi állásáról tartott előadást Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára szerdán, a Pest-megyei települések polgármesterei és jegyzői számára szervezett fórumon, Szentendrén.

Rétvári Bence: az állam partner legyen a befektetők számára

Az államot úgy kell alakítanunk, hogy a befektetők partnert érezzenek benne, ne pedig egyfajta bürokratikus féket – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán egy német-magyar konferencián, Veszprémben.

Navracsics Tibor: Magyarország stabil demokrácia

Soha kormány ilyen rövid idő alatt ennyit nem tett egy ország kivezetéséért a válságból, mint a második Orbán-kormány, amely újra választási lehetőségeket teremtett – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy csütörtöki interjúban.

Júliustól gyorsul az örökbefogadás és az apai elismeréshez kapcsolódó ügyintézés

Egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást és csökkenti a felesleges bürokráciát a családjogi törvény csütörtökön kihirdetett módosítása. A kormány intézkedéseinek köszönhetően már mostantól több lépcsőben egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások, ennek köszönhetően már idén több száz örökbefogadást kezdeményező család számára lesz könnyebb az ügyintézés.

A zsidó kárpótlás jogszerű elszámolásának szükségességéről egyeztetett Gál András Levente az USA-ban

Június 24-én és 29-én New Yorkban ismét tárgyalt Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumi elnöke a Claims Conference képviselőivel. Greg Schneider ügyvezető alelnökkel és Ariel Bucheister jogi képviselővel a 2007- és 2009-ben született 21 millió dollár összértékű támogatási szerződések első részeinek a Claims Conference által szervezett folyósításának elszámolásával kapcsolatban egyeztettek.