Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 7., hétfő

3.310 - Nemzeti Fórum Egyesület: A helyzet súlyossága ellenére még nem merültek ki a hagyományos diplomácia lehetőségei, a kormány azonban körülbelül oly módon él velük...

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: hétfő, 2009. szeptember 7. 22:14
An: Kutasi József (094223)
Betreff: Nyílt levél Bajnai Gordonnak

 

Nyílt levél Bajnai Gordonnak
2009. szeptember 7. 15:38:28

Miniszterelnök úr,

Az új szlovákiai nyelvtörvény, továbbá Sólyom László államelnök és rajta keresztül hazánk megalázása nyomán egyre inkább világossá válik, hogy Budapest közelmúltbeli és jelenlegi politikája alkalmatlan Magyarország - egyébként részben önhibából elveszített - nemzetközi tekintélyének helyreállítására, valamint a bajba került határon túli magyarság megvédésére.

A helyzet súlyossága ellenére még nem merültek ki a hagyományos diplomácia lehetőségei, a kormány azonban körülbelül oly módon él velük, mint a Kádár korabeli megszeppent magyar diplomácia, melynek vezetői főként azt tartották szem előtt, hogy még véletlenül se okozzanak csalódást és bosszúságot kenyéradó gazdáiknak, és bármi történik, ne sértsék a ,,proletár internacionalizmust". Ennek érdekében gondoskodtak arról, hogy a nemzeti érdeknek még a fogalma se zavarja tevékenységüket, és szemrebbenés nélkül bármikor hajlandók voltak a legszánalmasabb meghunyászkodásra, mint például még a rendszer legutolsó pillanataiban is Grósz Károly Aradon.

Most, amikor Pozsony arroganciája túllépett minden eddigi határt, a hivatalos Magyarországnak nemcsak a nemzettel szembeni kötelessége, de számos lehetősége is lett volna arra, hogy határozottan és gyorsan reagáljon. Orbán Viktor a komáromi Erzsébet hídon történt incidenst követően azonnal megtette azt, amit ellenzéki helyzetben egyáltalán megtehetett: egyértelműen kiállt Sólyom László mellett.

A kormánytól és Öntől hiába vártuk el ugyanezt. Tett azonban egy olyan lépést, amivel méltán kiváltotta nagyon sokunk megrökönyödését: a régi pártállami, szolgai reflex szellemében, mintha mi sem történt volna, könnyed hangnemben találkozóra hívta szlovák kollégáját. Még csak azt sem mondta, hogy - mint a jelen esetben magától értetődő lett volna - kifejezetten a szóban forgó kérdésről kíván tárgyalni. Igaz, ez esetben Robert Fico talán el sem fogadta volna a meghívást. Akkor viszont hogyan és miről kívánnak tárgyalni?

Mivel a találkozóban konkrétan megállapodtak, és néhány napon belül sor kerül rá, fölösleges, hogy időszerűtlenségével foglalkozzunk. Kész helyzet előtt állunk. Leszögezzük azonban az alábbiakban, hogy szerintünk egyebek között mitől kell tartózkodnia a megbeszélésen, és emlékeztetjük arra, amit viszont Magyarország, illetve a felvidéki magyarság érdekében szerintünk kötelességszerűen meg kell tennie.

1. Ezúttal ne tárgyaljon semmilyen hagyományosan bilaterális, gazdasági, kereskedelmi, vagy bármilyen hasonló kérdésről, és ne emlegesse a Balázs Péter által ,,nagyon hosszúnak" nevezett együttműködési listát. Ezzel csökkentené a jelenlegi helyzet súlyosságát, zárójelbe tenné a fő problémát, köznapi nyelven szólva megint ,,elmaszatolná" a lényeget; ismételten a magyar fél gyöngeségét és tehetetlenségét jelezné a szlovák fél számára. Inkább azt próbálja megértetni kollegájával, hogy mi az a folyamat és mik azok a tényezők, amikkel a másik fél akadályozza az együttműködést. Vagyis:
2. A diplomácia írott és íratlan lehetőségeinek végső határáig terjedően vesse föl és kérje számon a mostani helyzethez vezető, azt mintegy előre vetítő szlovák atrocitásokat és törvénytelenségeket Malina Hedvig meghurcolásától kezdve a dunaszerdahelyi magyarverésig, melyért a mai napig nemhogy nem kaptak a sértettek elégtételt, hanem a szlovák fél egyszerűen letagad mindent; csökönyösen szabotál mindenfajta megoldás- és kiútkeresést.
3. Fejtse ki és erősítse meg határozott álláspontunkat, miszerint az új szlovák nyelvtörvény a tömeges kitelepítések óta a legsúlyosabb magyarellenes lépés Szlovákiában; ahhoz hasonlóan újabb európai botránykő. Hosszú távon egész Szlovákiára és a szlovák népre is káros. Kérje Robert Ficotól a törvény visszavonását.
4. A szlovák államelnök kövesse meg a magyar köztársasági elnököt az őt ért méltánytalanságért és megaláztatásért.

Meggyőződésünk szerint egy nemzeti érdekeinket és értékeinket érvényesíteni kívánó magyar kormány számára (létezhet másfajta magyar kormány is a rendszerváltás óta?) ezek a kérdések a jelenlegi helyzetben teljességgel megkerülhetetlenek. Nem lehet az igazságot és a jogos magyar érdeket továbbra is a szőnyeg alá söpörni egy minden áron való jószomszédi viszony hamis jelszavának és látszatának érdekében. Ezért első lépésként most mind a szlovák fél, mind a nemzetközi közösség számára világossá és egyértelművé kell tenni az álláspontunkat. Nem vagyunk azonban annyira naivak, hogy ne sejtenénk, (akár ,,borítékolhatnánk"), hogy mi lesz a szlovák fél kezdeti reakciója. Erre természetesen fel kell készülnie a magyar félnek, és elemeznie kell a következő lépések lehetőségeit, beleértve a nemzetközi kontextusban megtehető és megteendő lépéseket is.

Budapest, 2009. szeptember 5.

A Nemzeti Fórum Egyesület nevében:

Pordány László
a Külügyi Munkacsoport vezetője
Kelemen András
az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja

Forrás: internetes körlevél
-------------------------------------------------------------------------