Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 8., kedd

3.316 - Frigyesy Ágnes: A Szegedi Dómban követelték a szlovák nyelvtörvény visszavonását - A Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó Á L L Á S F O G L A L Á S A!


Von: Frigyesy Ágnes
Gesendet: kedd, 2009. szeptember 1. 11:56
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: A Szegedi Dómban követelték a szlovák nyelvtörvény visszavonását

 

Kedves Barátaim, Kollégák!

Tegnapelőtt az összefogás példaértékű Találkozóján vehettünk részt a Szegedi Dómban, nevezetesen a Kárpát-medencei Ökumenikus Találkozón, ahol a felszólalók a szlovák nyelvtörvény visszavonására szólították fel az illetékeseket! Küldöm a róla szóló tudósításomat!

Sajnos a fotók sötétek lettek, így csak hármat küldök ízelítőül. A Szűz Mária a Kis Jézussal szobor a Püspöki Hivatal épületének belső udvarán látható, olyan, mint valami csoda!

Hittel, szeretettel:  Ágnes

A Szegedi Dómban követelték

a szlovák nyelvtörvény visszavonását

 

Az antidemokratikus szlovák nyelvtörvény bevezetése ellen tüntettek és tartottak Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozót a Szegedi Dómban, 2009. szeptember 30-án. A Szlovákiában szeptember 1-én hatályba lépő nyelvtörvény ellen példa nélküli összefogásra került sor, a nemzeti szolidaritás és a testvéri közösségvállalás jegyében. Az ökumenikus Nagytalálkozót Tőkés László EP-képviselő és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés-püspök kezdeményezésére jött létre, s azon a történelmi egyházak püspökei, valamint politikusok képviseltették magukat.  A Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó résztvevői állásfoglalást írtak alá, melyben kérik és követelik az illetékeseket: vonják vissza a szlovák nyelvtörvényt, mely a Szlovákiában élő magyarok nyelvhasználatát korlátozná.

 

A mai magyarok nem területet

– hanem területért jogokat követelnek

 

A szentmisét követően Tőkés László EP-képviselő felszólalásában Jakab Antal erdélyi katolikus püspök gondolatait idézte fel: – „A kereszténység és a magyarság egy és szétválaszthatatlan. Ha szétválasztjuk, az olyan, mint amikor a test a lélektől válik el: az a halál.” Majd hangsúlyozta: húsz évvel az ateista nacionál-kommunizmus bukása nyomán – még mindig ugyanott tartunk. Puszta nyelvi jogainkért kell síkra szállnunk, a távolra tolódó autonómiáról, a közösségi önrendelkezés jogáról nem is beszélve. Tőkés László kijelentette: – Ma, a II. Bécsi döntés 69. évfordulóján megnyugtatja Ján Slotát és a „magyar kártyát” kijátszó eszmetársait, hogy a mai magyarok nem területet – hanem területért jogokat követelnek. Emberi és kisebbségi jogokat és közösségi önrendelkezést az Európai Unió szövetségi rendszerében, melytől teljességgel idegen akár a hírhedt Benes-dekrétum, akár a szlovák államnyelvtörvény, akár Sólyom László államfő brutális kiutasítása Szlovákiából.

 

Minden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata

hazájában és szülőföldjén

 

A Nagytalálkozó kezdeményezője, Tőkés EP-képviselő rámutatott: –Minden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata saját hazájában és szülőföldjén. Az „egység a sokféleségben” elvén alapuló egyesült Európában a nyelvi egyenjogúság és a szabad nyelvhasználat alapvető értékek. Ennek megfelelően követeljük a szlovák nyelvtörvény feltétel nélküli visszavonását. AZ EP-képviselő kitért az Európai Unió szerepére is. Mint mondta, joggal, várjuk el, hogy az EU ne folytasson struccpolitikát, hanem a saját alapvető normáival és értékeivel ellentétes nyelvtörvényt utasítsa vissza. Általános viszonylatban pedig ne a tagországok belügyének, hanem egyetemes európai ügynek tekintse a kisebbségi kérdést.

Tőkés László húsz éven át szolgáló református püspök talán nem véletlenül zárta sorait a katolikus II. János Pál pápa gondolataival, aki sürgette a keleti országokban évtizedeken át tomboló kommunizmus megbuktatását. A nagy tiszteletnek örvendő pápa a következőket mondta: – „Ne csüggedjetek, hanem kövessétek az igazság és a hit útját! … Legyetek olyan új világ építői, amely azoknak az értékeknek az alapjára támaszkodik, melyek Szent István király tetteit ihlették.”

 

Szabadságunk nem irritálhat másokat!

 

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke kérte a világ demokratáit, tüntessenek egy antidemokratikus törvény ellen, miközben kifejtette, a Szlovákiában élő magyarok ragaszkodnak anyanyelvükhöz, értékeikhez. Rámutatott: – Húsz éve nem azért küzdöttek a rendszerváltozásáért, hogy 2009-ben egy nacionalista, diktatúra üljön a nyakukra! Mi szabad emberek voltunk, vagyunk és maradunk, s szabadságunk nem irritálhat másokat.

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke hangsúlyozta: – Az Európai Unió értéke épp a nyelvi, kulturális, vallási sokszínűségben rejlik. Egység a sokszínűségben – hangsúlyozta, magyar és szlovák nyelven a politikus.

 Bernd Posselt EP-képviselő díszvendégként tartotta meg hozzászólását, aki kijelentette, szlovák és bajor vér csörgedezik benne. Ezért bárki feltehetné neki a kérdést, mit keres egy szlovák-ellenes tüntetésen? Majd válaszában kifejtette: –  Itt nem szlovák-ellenes tüntetés zajlik, hanem össz-európai összejövetel. A találkozó megmutatja a magyar nép- és az európai összefogás erejét. Kijelentette: – Az Európai Unió nem létezhet kereszténység nélkül. A keresztény népek és szentjeink összekötnek bennünket. Bernd Posselt szerint a szlovák nyelvtörvény kötőanyaga a szocializmus és a nacionalizmus. A magyarok pedig, akik húsz éve épp a berlini fal leomlásán fáradoztak, nem érdemlik meg ezt a negatív megkülönböztetést. Véleménye szerint az EU nem tarthatja a szlovák nyelvtörvény problémáját két nép belügyének.

A széleskörű összefogást példázza, hogy beszédet mondott többek között Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület- és Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke.

 

Amikor rálőttek a lengyel pápára, anyanyelvén imádkozott

 

Bábel Balázs rámutatott: – Az ember legcsodálatosabb képessége a beszéd. Ezt pedig ünnepivé teszi Isten igéje. Oktatni lehet idegen nyelven, de tanítvánnyá tenni embereket csak az anyanyelven lehet, melyhez érzelem köt mindenkit. Felidézte II. János Pál pápa legsúlyosabb balesetét, mely halállal is végződhetett volna. Amikor rálőttek a lengyel pápára, anyanyelvén imádkozott. Ha ezt a jogot megvonják az embertől, családi gyökereitől és nemzeti múltjától szakítják el. Bálint Benczédi Ferenc kifejtette: – Szlovákiában a magyarellenességet törvényszinten űzik, Délvidéken verik a magyarokat, Kárpátalján nélkülöznek honfitársaink, s ez tarthatatlan. Ne bántsd a magyart! – kérte az unitárius egyház püspöke. A Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó végén elfogadott és aláírt állásfoglalást mintegy 40 egyházi méltóság, közéleti személyiség írta alá. A szentmise és az ökumenikus nagytalálkozó koszorúzással ért véget. A résztvevők tisztelegtek Kazinczy Ferenc és Vörösmarty Mihály emléktáblájánál, valamint Kölcsey Ferenc szobránál, a Dóm téren.

Frigyesy Ágnes

 

 A Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó Á  L  L  Á  S  F  O  G  L  A  L  Á  S  A

 

 A múlt század elején Ady Endre a Kárpát-medencében uralkodó, korabeli nemzeti, nemzetiségi és etnikai viszonyok, valamint az osztrák–magyar monarchia népeit sújtó társadalmi-politikai igazságtalanság és elnyomatás vonatkozásában fogalmazta meg változásokat sürgető, biblikus kérdését:

„Vajon fölébred valahára / A szolganépek Bábele?

Kérdése egyetemes érvénnyel hangzott:

„Hiszen magyar, oláh, szláv bánat / Mindigre egy bánat marad”.

Húsz évvel ezelőtt a bukott fasiszta totalitárius parancsuralmi rendszert megöröklő kommunista diktatúra bábeli építménye szintén összeomlott. Isten „összezavarta azoknak a nyelvét”, akik a bűnre, a jogtalanságra és igazságtalanságra építették társadalmuk „égig érő”, istentelen rendszerét (1. Móz. 11).

Az ateista kommunizmus bukása után az Európa szabad közösségébe visszatérő „szolganépekre” – országokra és nemzetekre – híven ráillik az, amit 1996. szeptemberi, magyarországi látogatása alkalmával, Budapesten II. János Pál pápa mondott:

„Magyarország bizalommal tekint Európára, mint arra a nagy közös otthonra, amelyben minden népnek ki kell tudnia fejezni azt a sajátos gazdagságot, amely őt jellemzi. Ennek megvalósulása érdekében arra van szükség, hogy az egyes nemzetek együttélése mindig a jog és az igazságosság, a szolidaritás és az együttműködés szilárd alapján nyugodjon.”

Az 1989-es rendszerváltozás 20. évfordulóján az egyházaink ökumenikus közösségében, a Szegedi Dómban összegyülekezett hívő Gyülekezet ezrei,  Kárpát-medencei magyarságunk magyarországi és határon túli közösségeinek tagjai és képviselői megdöbbenéssel és egymás iránti testvéri szolidaritással állapítják meg, hogy a volt szovjet tábor azon országainak legtöbbikében, amelyekben élnek, az egykori nemzeti-kommunista rezsimek szelleme kísért, és azok elnyomó, jogfosztó, magyar-, illetve kisebbségellenes, intoleráns és diszkriminatív politikája és módszerei tovább hatnak és érvényesülnek.

A szegedi Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó résztvevői, egyházi, polgári és politikai képviseletei a mintegy 600 ezres lélekszámú, az ország lakosságának több mint 10%-át kitevő felvidéki magyarság iránti együttérzéssel emelik fel szavukat és tárják a nemzetközi demokratikus nyilvánosság elé a 2009. szeptember 1-jével hatályba lépő szlovákiai államnyelvtörvény ügyét, annak haladéktalan felülvizsgálatát, illetve visszavonását követelve a posztkommunista szlovák kormánytól.

Határozottan visszautasítjuk a Ján Slota nevével fémjelzett szlovák „posztkommunista-soviniszta országlás által elkövetett durva jogszabályt”, mely súlyosan diszkrimináló rendelkezéseivel a felvidéki magyarság nemzeti identitását veszélyezteti, és kimeríti az „etnikai totalitarizmus, a „nyelvi imperializmus” és a kulturális fasizmusfogalmait.

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk az Európai Bizottság hivatalos álláspontját, mely szerint a szlovák nyelvtörvény – sem Sólyom László magyar államelnök Szlovákiából való botrányos kiutasítása – „nem tartozik az Európai Unió illetékességi körébe”, hanem a két uniós tagország „belügyének” számít.

Jerzy Buzek európai parlamenti elnök állásfoglalásával összhangban, az egyesült Európa szervezeteihez és intézményeihez, hasonlóképpen testvéregyházainkhoz, valamint nemzetközi egyházi és ökumenikus szervezeteinkhez fordulunk segítségért és támogatásért.  Az EP elnöke szerint:

„Ez a törvény nemcsak a magyaroknak árt, hanem az európai integráció szellemiségének és a demokrácia elveinek is. Ez már nem csupán szlovákmagyar ügy. A kérdés az egész Európai Unió ügyévé válik, mellyel nekünk, az EP képviselőinek is foglalkoznunk kell.”

Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagygyűlésünk továbbá ugyanebben az értelemben utalja az Európai Közösség elé a másik uniós tagország, Románia magyarságának emberi és kisebbségi jogi sérelmeit, – többek között – a csángómagyarok erőltetett asszimilációjának és a készülő diszkriminatív tanügyi törvénynek a kérdését, hasonlóképpen a szerbiai magyarverések, valamint az ukrajnai kisebbségi oktatás módszeres elsorvasztásának ügyét.

Egyházaink kiváltképpen súlyosnak tartják felvidéki hittestvéreik, valamint a romániai – moldvai – csángó katolikusok magyar istentiszteleti nyelvhasználatának a korlátozását, illetve tilalmát.

Magyar egyházaink tavaly tartották a Biblia Évét, melynek kapcsán különleges hangsúly esett arra, hogy: Szent Igéje révén Isten minden néphez a maga nyelvén szól. A múlt évben ugyanezt hirdette a Brüsszelben megrendezett Nemzetközi Bibliakiállítás.

Az első Pünkösd napján, minekutána a Szentlélek kitöltetett, az Apostolok szavát „mindenki a maga nyelvén hallotta szólani” – tartja az Írás (Csel. 2,6).

Mi egy olyan Európában reménykedünk, és azért emeljük fel szavunkat és imádkozunk, melyben ez az isteni méltóság illet meg valamennyi népet és nyelvet, és melyben emberi méltóságunkat sem csorbítja kisebbségeket jogfosztó politika, törvény vagy intézkedés.

A sokféleségében egységes Európában keresztény és nemzeti gyökereink, értékeink és örökségünk szellemében ragaszkodunk önazonosságunkhoz és szabadságunkhoz, annak tudatában, hogy: „Hitében és nyelvében él a nemzet”. Európa Pünkösdjének remélt eljövetele magyarnak, szlováknak, románnak, szerbnek, ukránnak, horvátnak – Isten Igéje és Szentlelke által – itt, a Kárpát-Medencében ezt és ugyanezt jelenti.

 

Szeged, 2009. augusztus 30.

 

A Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó nevében:

 

Kiss-Rigó László                                           Tőkés László

Szeged-csanádi püspök                                        EP-képviselő

 

 

Bábel Balázs                                              Spányi Antal

érsek                                                  rk. megyéspüspök

Kalocsa-kecskeméti Egyházmegye                  Székesfehérvári Egyházmegye

 

 

Pápai Lajos                                        Bogárdi Szabó István

rk. megyéspüspök                                                püspök

Győri Egyházmegye                       Dunamelléki Református Egyházkerület

 

 

Pap Géza                                                 Csűry István

püspök                                                     mb. püspök

Erdélyi Református Egyházkerület        Királyhágómelléki Református Egyházkerület

 

 

Fazekas László                                         Dr. Erdélyi Géza

püspök                                                     ny. püspök

Szlovákiai Református Keresztény Egyház     a Magyar Református Egyházak

Egyetemes Zsinatának elnöke

 

Gáncs Péter                                              Mózes Árpád

püspök                                                     ny. püspök

Déli Evangélikus Egyházkerület               Erdélyi Evangélikus-Lutheránus Egyház

 

 

Bálint Benczédi Ferenc                                     Balázsi László

püspök                                          főjegyző, püspök-helyettes

Erdélyi Unitárius Egyház                         Magyarországi Unitárius Egyház

 

Dr. Bóna Zoltán                                    Dr. Mészáros Kálmán

főtitkár                                                          elnök

Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Magyarországi Baptista Egyház

 

Csáky Pál                                                    Schmitt Pál

elnök                                           az Európai Parlament alelnöke

Magyar Koalíció Pártja

 

 

Berndt Posselt                                               Szájer József

EP-képviselő                                                  EP-képviselő

 

 

Surján László                                              Deutsch Tamás

EP-képviselő                                                  EP-képviselő

 

 

Magyar Anna                                                Becsey Zsolt

elnök                                                              elnök

Csongrád Megyei Közgyűlés                                 Hét Határ Egyesület

 

 

Balog Zoltán                                             Dr. Hende Csaba

elnök                                                 Szövetség a Nemzetért

Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete                    Alapítvány

 

 

Dr. Szűrös Mátyás                                          Lezsák Sándor

volt köztársasági elnök                                   országgyűlési képviselő

 

 

Éhn József                                                   Weisz Péter

elnök                                                              elnök

Társaság a Kárpát-Medence Magyarságáért     Barankovics Izraelita Műhely

 

 

Kamarás István                                       Farkas Csaba László

igazgató                                                         igazgató

Roma Szakkolégium                     Cigány Tudományos és Művészeti Társaság

Békés megyei fővajda

 

Orosz Ildikó                                                 Lászlóffy Pál

elnök                                                              elnök

Magyar Pedagógus Szövetség              Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

 

Ágoston András                                               Páll Sándor

elnök                                                              elnök

Vajdasági Magyar Demokrata Párt      Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége

 

 

Kovács Miklós                                              Jakab Sándor

elnök                                                              elnök

Kárpátaljai Magyar Kulturális          Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége

Szövetség

 

 

Dr. Széchey Béla

Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend

------------------------------------------------------