Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 8., péntek

4.242 - Polgari Hirszemle > Információink szerint karnyújtásnyira került egymáshoz az MDF és az SZDSZ.

Von: Szunomár Attila
Gesendet: péntek, 2010. január 8. 18:29
An: Kutasi József;

Betreff: Együtt induló MDF-SZDSZ

 

Váratlan húzás: együtt indul az MDF és SZDSZ a választásokon? http://holahatar.uw.hu/news.php?readmore=58 2010.01.08.

To: phh

Sent: Friday, January 08, 2010 11:46 AM

Subject: [polgari_hirszemle] Együtt indul az MDF és SZDSZ a választásokon?

 

Információink szerint karnyújtásnyira került egymáshoz az MDF és az SZDSZ. A közöttük zajló tárgyalások aláírás közelébe jutottak.

 

Gyakorlatilag már csak az aláírás hiányzik a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetségének együttműködési megállapodása alól, tudta meg a STOP. Információink szerint a két kis párt között tavaly nyár óta folyamatosak a tárgyalások, miután az SZDSZ nemhogy az Európai Parlamentbe nem tudott képviselőt delegálni, de két parlamenten kívüli párt is megelőzte. Az MDF-nek Bokros Lajos megszerzésével sikerült egy képviselőt az EP-be juttatnia.

 

Az MDF-nek szüksége lenne az SZDSZ bázisára, hiszen sem a Hit Gyülekezetétől, sem a Tisztelet Társaságától, sem a párt környékén felbukkant roma szervezetektől nem sikerült megfelelő ígéretet kapniuk a szükséges számú kopogtatócédulák összegyűjtésére. Információink szerint az MDF-ben attól tartanak, saját erőből képtelen lennének összegyűjteni a 2010-es választásokon az induláshoz szükséges támogatást.

 

A két párt megállapodását megnehezíti ugyanakkor, hogy az együttműködésről más és más a véleményük. Az SZDSZ-nek kényelmes lenne egy formalizált megállapodás után egy közös listát indítani. Az MDF ezzel szemben az SZDSZ infrastruktúrájára tart igényt, és csak egyes SZDSZ-eseket szeretnének, de a saját listájukon indítani.

 

Az MDF-es politikai körökből származó információnk szerint valóban közel a megállapodás, ugyanakkor forrásunk felhívta arra a figyelmet, hogy nem a két párt kötne megállapodást, hanem az csak egyes személyekre vonatkozik. Az ő elképzelései szerint néhány SZDSZ-es politikus az MDF listájára kerülne fel. Egy SZDSZ forrásunk is elismerte a tárgyalások tényét, ugyanakkor szerinte a megállapodásból nem lesz semmi. Szerinte az SZDSZ nem adna az MDF listájára politikusokat, azt viszont nem tartotta kizártnak, hogy a Magyar Bálint féle politikai kezdeményezés végül az MDF listájában manifesztálódik.

 

Az SZDSZ szóvivője a STOPnak cáfolta a megállapodás hírét, ugyanakkor nem tagadta, pártja "különböző pártokkal" folytat tárgyalásokat a választási felkészülés során.

 

Az SZDSZ a közvélemény-kutatások szerint alig éri el a két százalékos támogatottságot, ugyanez igaz az MDF-re, de Dávid Ibolyáék egyelőre tartják magukat, igaz, ez már inkább a média-megjelenésekre vonatkozik. Az MDF jelenlegi pozícióját Bokros Lajosnak köszönheti, mondta egy politikai elemző a STOPnak. Forrásunk szerint azonban Bokros a választás után nem akar Magyarországon maradni. A választási eredménytől függetlenül ugyanis a volt pénzügyminiszternek "nagyobb biznisz" az EP-ben dolgozni, mint az MDF frakcióvezetőjeként.

 

stop.hu