Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 9., szombat

4.245 - SAJTÓSZEMLE HEVES MEGYEI HÍRLAP 2010-01-07 CSÜTÖRTÖK

Von: Kovács Endre
Gesendet: péntek, 2010. január 8. 15:28
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff:  Sajtószemle

 

SAJTÓSZEMLE HEVES MEGYEI HÍRLAP 2010-01-07 CSÜTÖRTÖK

PÉTERVÁSÁRAI VÁLASZTÓKERÜLET HÍREI:

MÓNOSBÉL: A napokban rendezett az önkormányzat ünnepséget azok tiszteletére, akik különösen sokat dolgoztak a településért. SZERZŐ:HMH.3.OLDAL.

RECSK: Ma délután 17. órától az általános iskolában tart előadást Dopita Gáborné egészségvédő tart előadást az inkontinenciáról. SZERZŐ:HMH.3.OLDAL.

RECSK: Felülvizsgálták az óvoda épületének felújítására benyújtott, ám első körben sikertelen pályázatot. Ennek eredményeként az önkormányzat 114 millió forintot nyert el a célra. A munkálatok a tavasszal kezdődnek. A Csengővár Óvoda felújításra 2008 februárjában nyújtotta be pályázatát az önkormányzat, ám az első körben nem jártak sikerrel. A kudarc oka az volt, hogy az óvodákra vonatkozó kiírás az iskolákkal versenyzett, mely intézmények sokkal esélyesebben indulhattak. SZERZŐ:HMH.3.OLDAL.

EGERCSEHI: Immár a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytatja a nyomozást Egercsehi polgármester-asszonya, Tóth Andrásné ellen. Az eljárás a Btk. 319. szakasz (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés b.) pontja szerint minősülő jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette gyanúja miatt folyik. Soltész Bálint r. százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a nyomozás határidejét, amely eredetileg 2009. december 28. volt, az ügy bonyolultságára tekintettel két hónappal meghosszabbították, s az eljárás az Egri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozó alosztályáról átkerült a megyéhez.

Mint azt korábban hírül adtuk, a polgármester asszony ellen három községbeli önkormányzati képviselő tett feljelentést az Egri Városi Ügyészségen. Dorkó Ottóné, Argyelánné Józsa Györgyi és Surányi László úgy vélte, feltehetőleg nincs minden rendben a mikrotérségi általános iskola és óvoda vizesblokkjának felújítására elnyert pályázat pénzügyei körül.

Azt gyanították, az összeget, amely már korábban megjött az önkormányzat számlájára, felhatalmazás nélkül másra költötték. A munkálatokra 16 millió forint pályázati pénz érkezett minisztériumi forrásból. SZERZŐ:HMH.1.OLDAL.

ERŐMŐ PROJEKT: Miután a Mátraterenyére tervezett erőmű tulajdonosa másodfokon újra létesítési engedélyért folyamodott, tovább folytatódik a tiltakozás az érintett megyei településeken. Mint azt hírül adtuk, bár a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség decemberi elsőfokú határozatában elutasította az Első Nógrádi Erőmű (ENE) ZRt. létesítési engedély iránti kérelmét, azonban a beruházó megfellebbezte e határozatot.

A cég közleménye szerint a hatóság a Mátraterenye külterületére tervezett szén- és biomassza-tüzelésű erőmű létesítésére vonatkozó engedélykérelmet azt követően utasította el, hogy a huszonhárom megkeresett szakhatóság közül négy nem támogatta a beruházás megvalósítását.

Az ENE ZRt. mindenképpen élni kíván a jogorvoslattal, mivel â013 szerintük â013 a felügyelőség az eljárás során eljárási és formai hibákat követett el. Ezért a cég az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez fordult.
Az említett felügyelőség elsőfokú döntése értelmében nem adható engedély a Mátraterenye külterületére tervezett 49,9 megawattos, úgynevezett cirkofluid blokkos széntüzelésű erőmű létesítésére.

A tervezett beruházás több mint tucatnyi Heves megyei települést is érint â013 a legközelebb Mátraballa található â013, amelyek közösen tiltakoznak a létesítmény ellen. Nem véletlenül: az erőmű hatásterülete vegyes tüzelés esetén is csaknem nyolc kilométer, tisztán széntüzeléssel 9,4 kilométer. Az emberek félnek, hogy a külszíni fejtés során erdők, hegyek tűnnének el, szénszállító autók terhelnék az utakat. A települések lakói a természet pusztulásától, s attól, hogy végzetes csapást jelenthet a sokak számára megélhetést nyújtó mátrai idegenforgalomra, a gyógyturizmusra a létesítmény.

A szakhatóságok közül az elsőfokú eljárásban a nógrádi Bátonyterenye jegyzője, Kazár, Rákóczibánya és Vizslás körjegyzője, Hevesből Mátraderecske és Mátraballa körjegyzője, valamint Parád jegyzője nem fogadta el az előzetes vizsgálati dokumentációt, és az erőmű létesítéséhez nem járult hozzá, így a felügyelőség is elutasította az engedély kiadását. A felügyelőség ugyanis kötve van a szakhatóságoknak â013 ebben az esetben a jegyzőknek â013 jogszabályon alapuló állásfoglalásaihoz.

Mátraballán ráadásul plusz ellenérv volt, hogy a község külterületén, pár száz méterre azon ingatlantól, ahová az erőművet építenék, 1993-ban és 1994-ben már folyt faszénégetés, s az uralkodó szélirány és a domborzat miatt a felszabaduló füstgázok állandóan Ballán kötöttek ki. Akkor ezt az ÁNTSZ is vizsgálta és az egészségre veszélyesnek találta, 1994-ben a környezetvédelmi hatóság nem is járult hozzá e tevékenységhez.  A megszólalók Eged István pétervásárai alpolgármester, Nagy Oszkár parádi polgármester és Alföldi Imre helyi lakos szerint el kell utasítani a beruházást, SZERZŐ:HMH.2.OLDAL.

PÉTERVÁSÁRA: Jelenleg 80 idős ember vesz igénybe a házi segítségnyújtást, ám a szolgáltatás évről-évre többe kerül. Az idén pedig már nem jár alanyi jogon a finanszírozás, hanem pályázati úton kell elnyerni az állami támogatást. A péterkei kistérség pályázata már túljutott az előminősítésen, így a napokban már a kedvező választ várják a Szociális és Munkaügyi Minésztériumtól. Viszont ha nem járnak mégsem sikerrel, akkor az ellátás veszélybe kerülhet, mert többszörösére kellene emelni a jelenleg 1500 forintos önrészt. Ennek viszont az a gátja, hogy a szociális törvény szerint az ilyenkor kérhető összeg a nyugdíj 2 százaléka lehet. SZERZŐ:HMH.4.OLDAL.

HEVES MEGYE:

EGER-EU: Továbbra sincs béke az egri EGAL klub és a város önkormányzata között. Ezúttal a klubot működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület fordul jogorvoslatért az EU-hoz és a magyar bírósághoz, mert a szervezet szerint az önkormányzat nem tartja be velük szemben vállalt kötelezettségeit, de még tárgyalni sem hajlandó az ügyről.  Az előzmény: a korábbi, MSZPâ013SZDSZ vezetésű közgyűlés az egyesülettel közösen 300 millió forintnyi Phare-támogatást nyert a Szent Miklós városrész rehabilitációjára. A projekt fő részét képezte az EGAL klub felújítása és fejlesztése, valamint a több ezer négyzetméteres EGAL park létrehozása.

A beruházást a partnerek szerződés szerint minimum 2011 őszéig kötelesek együttműködve üzemeltetni, ám az első bajok már a 2006-os önkormányzati voksolás után jelentkeztek. Az új testület pályázatot írt ki a klub üzemeltetésére, azonban ekkor az EU-t képviselő Váti Kht. egyértelműen a városvezetés tudtára adta: az EGAL klub meglévő üzemeltetőjét akarata ellenére elmozdítani csak súlyos szankciók árán lehet.

Maradt minden a régiben, de az önkormányzat a terület fenntartásával kapcsolatos fizetési kötelezettségeit továbbra sem teljesítette, sőt a 2007-re megszavazott költségvetési támogatást sem utalta át â013 állítja Juhász Mihály, az EGAL vezetője. Három éve próbálják elérni, hogy megkapják a nekik járó pénzt, tavaly ötször kérték levélben Habis László polgármestertől az ügy rendezését, hiába. Nyáron egy ügyvédi iroda, ősszel a Váti segítségéért folyamodtak, eredmény nélkül.

Juhász szerint a projekt így nem tartható fenn tovább, szinte mindenük ráment az eddigi finanszírozásra. Sajnos nem sikerül megértetni a várossal, hogy ez komoly dolog: a következmény lehet a támogatás egy részének a visszafizetése, illetve Eger EU-s forrásokból való teljes kizárása, akár öt évre.

- A támogatási szerződés értelmében a klub melletti közpark fenntartásának kötelezettsége az Egri Alternatív Kulturális Egyesületet terheli, amihez főállású alkalmazottat kell foglalkoztatnia. Olyat, aki legalább szakmunkás képesítéssel rendelkezik, mert a park növényzetének gondozásához nem elegendő betanított vagy segédmunka â013 tájékoztatott Habis László megbízásából dr. Barta Viktor, a Városháza jogi és szervezési irodájának vezetője.

Az érintett időszakra a parkfenntartás becsült költsége 7,5 millió forint, ezen összeggel megemelten támogatja a város az egyesületet. Utóbbi azonban a parkfenntartási kötelezettségének idáig nem tett eleget, a főállású szakmunkás alkalmazását nem igazolta, azt sem, hogy milyen pénzeket fordított a parkra. Mostanáig az önkormányzat gondoskodott a közpark fenntartásáról.

Barta szerint a szerződés a parkfenntartási kötelezettség teljesítése esetén kizárólag a fenntartást biztosító támogatás összegét és a fenntartási időszakot tartalmazza, a támogatás kifizetésének időbeli ütemezését nem, azaz a város a kifizetéssel nem esett késedelembe. Az egyesület szerződésszerű teljesítése esetén a városnak is szándékában áll kötelezettségei szerződésszerű teljesítése. SZERZŐ:HMH.1-2.OLDAL.

KÓRHÁZVÉDŐK: Vagyunk, élünk és folytatjuk a harcot â013 jelentette be dr. Pócs Alfréd, az Egri Kórházvédők Egyesületének az alelnöke.

Mint a kórházvédők elnöek fogalmazott: a fenntartó megyei önkormányzat kórházfejlesztési pályázatának a sikerét veszélyezteti, hogy az elképzelések megvalósításához hiányzik a kellő szakmai háttér. Szerintük a megyének tárgyalásokat kellene kezdeményeznie a HospInvesttel nem szerződött orvosokkal, hogy menjenek vissza az intézménybe.

â013 Mi kellenénk oda, mert a betegek életéről van szó. A nagyon jó pályázat előkészítésének a feltétele a megfelelő szakembergárda. Ez vezérel bennünket â013 fejtegette Pócs Alfréd, hozzátéve: már csak a megyei halálozási adatok ismeretében is nagyon fontosnak és szükségesnek tartják az uniós támogatással megvalósítandó elképzeléseket. Ezek között szerepel például a központi intenzív és műtő, valamint a szív- és érrendszeri központ kialakítása. Dr. Pócs Alfréd kitért rá, hogy tudomásuk szerint a konyha és az igazgatóság áthelyezése ugyancsak szerepel az önkormányzati pályázati tervben, csakúgy, mint a tüdőgondozó beköltöztetése a kórházba. Ezt viszont hibás elgondolásnak tartja az egyesületük. SZERZŐ:HMH.4.OLDAL.

KAMARA: A tudomány és a gazdaság kapcsolata állt a középpontban a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ma délelőtti gazdasági évnyitóján. Az ünnepséget ezúttal az egri Líceumban tartották.

A rendezvényen mestereket avattak, valamint átadták az idei kamarai elismeréseket és a Kézművesek a Karácsonyért verseny okleveleit, illetve a Regionális Minőségi Díjakat is. Az Észak-magyarországi Kamarák Szövetsége elnöki tisztét Nógrád vette át Hevestől.

Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében kifejtette, hazánk hiába jár élen a tudományos munkában, ha leszakadóban van a kutatás-fejlesztés területén. Szerinte kutatási prioritásokat kell meghatározni, stabil irányításra van szükség, át kell alakítani a kutatás-fejlesztés pályázati rendszerét és finanszírozását, valamint értékelését is. SZERZŐ:HMH.1.OLDAL.

Egyéb:

Műjégpályás sportcsarnok épülhet a gyöngyösi főiskolán,

Megszűnt az ingyen tankönyv Erdőtelken

Átányban őrzik a néprajzi értékeket

Hatvanban megújulhat a templom orgonája

Sikeres pályázatok Godó Lajos körzetében

BELPOLITIKA:

ŐRIZETBEN: Tegnap este a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai előállították a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. volt humánpolitikai igazgató asszonyát, lakásán házkutatást végeztek, számítógépét, illetve több iratot lefoglaltak - olvasható a rendőrség közleményében. Az esti órákban a nőt különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók, a bruttó 86.282.196 forint összegű végkielégítésével kapcsolatban.  

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy az igazgatóasszony közös megegyezéssel távozott a BKV-tól, majd rövid időn belül, visszafoglalkoztatta őt a közlekedési vállalat. A végkielégítés kifizetése több pénzügyi, illetve munkajogi szabályba ütközött, az összeg utalványozására a nőnek nem volt jogosultsága. Az eljárás során, biztosítási intézkedésként a volt igazgató asszony több bankszámláján lévő mintegy 54.164.867 forintot zároltak a nyomozók.  A volt humánpolitikai igazgatóasszonyt a gazdaságvédelmi nyomozók őrizetbe vették. SZERZŐ:POLICE.HU

SZLOVÁKIA â013 ÍRORSZÁG: A szlovák rendőrség haragját vívta ki az a tiszt, aki elfelejtett eltávolítani egy elrejtett robbanóanyagot egy Dublinba tartó utas táskájából egy gyakorlat során a popradi repülőtéren. A tiszt egy rendőrségi gyakorlat keretében helyezett el két a rendőrség által meg nem nevezett típusú robbanóanyagot a gyanútlan utas táskájában. Az eredeti terv szerint a rendőrségi kutyáknak kellett volna megtalálniuk a robbanóanyagokat a január 2-ai gyakorlat során. A szlovák biztonságiak szombaton összesen nyolc légi utas feladott poggyászába rejtettek egyébként robbanóanyagot és bombaalkatrészeket, így akarták ugyanis ellenőrizni, hogy a repülőtéri biztonsági ellenőrzések, átvilágítások kiszűrik-e a szóban forgó anyagokat és tárgyakat.

A gyanútlan utasok csomagjai közül hét fenn is akadt, ám a nyolcadik, egy 49 éves szlovák villanyszerelő csomagja átcsúszott az ellenőrzésen. Nemcsak a repülőgépre jutott fel a plasztik robbanóanyaggal együtt, de az utas is gyanútlanul vitte haza dublini lakásába. A férfinak mindaddig fogalma sem volt a helyzetről, amíg az ír rendőrség kedd reggel meg nem jelent a lakásánál. A rendőrök lezárták a környéket, kiürítették a szomszédos épületeket és alaposan átkutatták a villanyszerelő otthonát, ahol végül megtalálták a robbanóanyagot.

Szlovák vélemény szerint ugyanakkor az ír biztonsági szolgálat is hibázott, amikor a dublini repülőtéren nem vette észre, hogy az egyik utas poggyászában robbanóanyag van.SZERZŐ:HMH.8.OLDAL.

ANDORT MEGHALLGATTÁK: Amennyiben megválasztják, az Európai Unió történetében példa nélküli szociális válság közepette lehet foglalkoztatási és szociálisügyi biztos Andor László. Ennek tükrében az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti meghallgatásán a jelölt a legsürgetőbb feladatként a társadalmi károk kezelését nevezte meg.  Valamennyi parlamenti párttal és frakcióval egyeztetett az elmúlt napokban Andor László, akit a kormányfő az Európai Bizottság tagjának jelölt. Mint mondta, a felkészülési időszakban fontosnak tartja, hogy öszszegyűjtse az itthoni igényeket, javaslatokat, információkat. De nemcsak Magyarországon vett részt találkozókon, hanem Brüsszelben is egyeztetett EP-képviselőkkel, illetve a legnagyobb pártok ottani vezetőivel. Főképp azokra koncentrált, akik majd segíthetik a foglalkoztatási és szociálisügyi tárca munkáját.

A biztosjelöltet tegnap az Országgyűlés európai ügyek bizottsága hallgatta meg, jövő héten pedig Brüsszelben mutatkozik be.

Andor László szerint az új bizottságnak, tekintettel a válságra, nagyon hamar munkába kellene állnia. Mint mondta: ez egyébként nemcsak várakozás, de igény is, hiszen mielőbb napirendre kell tűzni az újabb válságkezelési intézkedéseket, teendőket. Arra a kérdésre, hogy mikorra teszi az uniós kormány felállását, azt válaszolta, a tervek szerint az Európai Parlament január 26-án szavaz a bizottságról, amely ennek tükrében február elsején kezdhet dolgozni. SZERZŐ:HMH.8.OLDAL

BKV: A szuper kontroll csoport minden telephelyen megkezdte a munkát, és tevékenységének köszönhetően máris lényegesen javult a helyzet - tudatta közleményében a BKV Zrt. . Tegnap reggel 58 autóbusszal kevesebb volt a garázsból ki nem adott járművek száma, és a gyors intézkedések eredményeként csak 150 autóbusz nem állt forgalomba, ugyanis az azonnal javítható hibák kiküszöbölése, hiányok pótlása a helyszínen megtörtént. A kontroll csoportok tevékenysége máris érezhetően akadályozza a munkalassítási folyamatot. Két járművezető azonnali elbocsátása megtörtént, további 6 elbocsátás folyamatban van. A Műszaki Igazgatóság területén â013 a hatékonyabb munkavégzés érdekében â013 6 vezető (üzemvezető, szolgálatvezető, művezető) áthelyezésére került sor. Több olyan vizsgálat indult, mely a műszaki feltételek és bizonyos hibák eredetét vizsgálja, ezek eredménye értelemszerűen később várható.SZERZŐ:HMH.7.OLDAL.

DRASKOVICS: Ez év elejétől két személyi változás is történt a PricewaterhouseCoopers-nél. George Johnstone az új vezérigazgató míg Draskovics Tibor, hajdani igazságügyi miniszter is csatlakozott a PwC csapatához.

Draskovics Tibor szintén január 1-jén csatlakozott a PricewaterhouseCoopers-hez, aki cégtársként fog dolgozni a vállalat Tanácsadási üzletágában, valamint a vállalat egyik vezérigazgató-helyetteseként a szabályozási kérdésekért és az új üzleti tevékenységekért lesz felelős. A jogász végzettségű Draskovics Tibor karrierje során számos vezető üzleti pozíciót â013 igazgató az Arthur Andersen-nél, vezérigazgató az ABN-Amro Banknál, elnök az MVM-nél â013 és magas rangú kormánytisztségeket töltött be. A hazai gazdaságot jól ismerő szakember pénzügyi és a jogrendszerrel kapcsolatos átfogó tapasztalataival jelentősen hozzájárulhat a PwC további fejlődéséhez. SZERZŐ:HMH.7.OLDAL.

Egyéb:

Fordulat az ipari átképzésben

Orosz tulajdonosa lehet a Dunaferrnek

Satuban a fuvarozócégek a benzinárak miatt

Öt magyar prefektust ad az RMDSZ

Ítéletidő Európában