Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 12., kedd

4.265 - Dr. Kolozsy Sándor: Örömmel veszem tudomásúl, hogy az életnagyságnál nagyobb Dr. Wass Albert mellszobor alkotásom 4.számú, ...

Von: Kamocsárné Mező Szilvia
Gesendet: hétfő, 2010. január 11. 21:39
An: Kutasi József

Betreff: Re: Örömmel veszem tudomásul, hogy az életnagyságnál nagyobb Dr. Wass Albert mellszobor alkotásom 4.számú, és egyben az utolsó másolata Székely Földre a Múzeumnak megérkezett.

 

Kedves Sándor!

 

Örömmel értesültem róla, hogy a 4. Wass Albert szobra is célba ért! Tudom, hogy nem volt könnyű az ügyintézése, de a Jó Isten áldása kísérte a szobor útját Ausztráliától Budapesten át, Alsó-Csernátonig a végső helyére.

Mint a 3.számú szobor "tulajdonosa" (képletesen!) igazán szívből örülök, hogy életének meghatározó állomásait követte adományainak útja is. Erdély és Ménfőcsanak az Ön Wass Albert szobraival is közelebb került egymáshoz! Úgy, ahogy szívében (és leveleiben is) egymást követik mind a mai napig.

Azt kívánom, hogy Isten tartsa meg jó egészségben és viszont láthassuk úgy Ménfőcsanakon, mint Alsó-Csernátonban, valamint, hogy a történelmi Magyarország területét sikerüljön ismét bejárnia 20 év elteltével!

Köszönöm Önnek, hogy Wass Albert szobra az internet segítségével nagyon jó és igaz magyar emberekkel "hozott össze". Ez nem lehetett volna másképp, hisz Wass Albert meghalt, de szelleme köztünk él és erősít bennünket magyarságunkban.

Ma erre van a legnagyobb szükségünk! Ön ennek igazán nagy harcosa és példaképe.

Nagy szeretettel várjuk Ménfőcsanakon!

 

Üdvözlettel:

Szilvia

 

To: Kutasi József

Sent: Monday, January 11, 2010 6:52 AM

Subject: Örömmel veszem tudomásul, hogy az életnagyságnál nagyobb Dr. Wass Albert mellszobor alkotásom 4.számú, és egyben az utolsó másolata Székely Földre a Múzeumnak megérkezett.

 

Haszman Pál Úrnak.

Székelyfőld.

 

Kedves Pál, Székely testvér, odafent az Ó-hazában Alsó-Csernáton Székelyföldön.!

 

Köszönettel, és örömmel veszem ebben a mai leveledben tudomásul, hogy az évekkel ezelőtt 2000-ben Czegei Gróf, Dr. Wass Albert Erdélyi Világszövetség- Társelnökéről készített életnagyságnál nagyobb mellszobrom 4.-dik, és egyben az utolsó másolata Székely Földre a Múzeumotokban szerencsésen megérkezett.

 

Köszönöm az  irántam, és alkotásomra való jóindulatú szavaidat, de én semmi mást nem tettem, mint csakis az Albert bátyám kedvenc kijelentését követve,hogy

 

" Aki Magyarnak nem jó, az embernek is hitvány!" tehát én aki hosszú évtizedeken át, Nemzetközileg dolgoztam vele együtt a népünk, az erdélyi romániai moldovai magyarság érdekében mint ugyancsak az EVSZ-egyik Társelnöke, az EVSZ-Sydneyi Csoport elnöke, 1981-2005-szervezetünk felszámolásáig mivelhogy nem akartam hitvány ember lenni, azért megpróbálkoztam, és meg maradtam  Magyar lenni!. Kolozsvári születésű magyarnak lenni, akinek ősei Kolozsváron visszamennek egészen az Árpádokig.

 

Köszönetet mondok a NSW-Magyar Szövetségnek és annak elnökének Kardos Bélának, meg a melbourni Erdélyi Magyar szervezetnek, akik Budapestre a több mint 1.400-dollárt fizettek a repülő posta szállításért.

 

Leveledben jelzed, hogy "Baráti, testvéri öleléssel üdvözlünk Mindannyitokat, akik segítettek a szobor idejuttatásában! Külön köszönettel Kardos Béla, NSW-i Magyar Szövetség elnökének!! 

 Majd  köszönöm a "Bajusz Károly fia és egy barátja hozták le autóval." Bajusz Károly otthoni való vámnál való közbejárását, és a fiának ,és annak barátjának való mellszobrom szülőföldemre, Erdélyben " végső helyére, új otthonába, Alsócsernátonba." való szállításáért!

 

Mily érdekes az élet, és a sors keze mily kiszámíthatatlan?

 

Kitudtat volna, hogy az 1938.február.15.én való születésem után, mint gyermek 1944.szeptember 4.én, a második Világháború, és az Alföldön a harcok közepette, alatt Incze Rozália nevezetű anyámmal, és Dunántúlról Győr-Ménfőcsanakról származó Pauszni János mostoha apámmal, szülővárosomból Kolozsvárról valómenekültként Győr-Ménfőcsanakra kerültem, ahol 1956-ig is éltem. Győrbe jártam felsőbb iskoláim. Majd mint 18-éves fiatal fegyveresesen vettem részt az 1956-os  Magyar Szabadságharcban, a győri vagongyári teherautók tetején az Oroszok, és a Kommunisták ellen.

 

Városról városra, Győr-Mosonmagyaróvár, Budapest. Majd sebesülten a kórház, és végül is nyugati menekült emigrációs élet,  Hollandián keresztül 1958-évvégén Ausztrália következett.

 

Aztán 1972 Karácsonyán az Ausztrál születésű feleségemmel először tértem vissza  Karácsony Új-évre az Ó-hazában Magyarország Győrbe, és 1973 Új-év folyamán autóval szülő városom Kolozsvár következett.

 

És onnan a kolozsvári rokonaimmal, autóval Székely Föld,  Alsó Csernáton következett. Soha nem felejtem el, amikor a havas udvarotokban kitárt karokkal üdvözöltél feleségemmel együtt bennünket, amikor megtudtatd, hogy én is erdélyi Magyar vagyok, de már Ausztrália Sydneyben élek.

 

És jöttek mentek, az évek, néha ritkán még az otthoni utunk alatt személyesen de mi mindig is ha másként nem, csakis Karácsonyi üdvözlő lapokkal, de fent tartottuk a kapcsolatot 37-éven át, a mai napig is.!!!

Majd a későbbi években 1981-évvégén  a Dr. Wass Albert, Erdélyi Világszövetség Társelnökével hozott össze a sors, akinek meghívására az évvégén a Floridai házban kb. 7-napot töltöttem el.

 

S akivel mint ugyancsak az egyik EVSZ-társelnöke, az EVSZ-Sydneyi Csoport elnöke évtizedeken át együtt dolgoztam nemzetközileg a népünk az Erdély-romániai magyarság érdekében. Haláláig Ő "Albert bátyám", és én meg "Sándor Öcsém" voltunk egymással szemben. Aztán a tragikus halála után, 1999-nyarán, feleségemmel, és a 19-éves Sándor nevezetű fiammal " Pilgramish"ként autóval bejártuk a Történelmi Nagy Magyarország térképét, és egyben Holt Maroson is ahol a hamvait tartották a Református Templomban a Bartha József Református Pap ügyeletében.

 

Utána utoljára még tinálatok is ugyancsak személyesesen találkoztunk!.

Majd 2000-ben az Albert bátyám  fiai általi Fényképek után és emlékezetemből megalkottam a Wass Albert életnagyságnál nagyobb mellszobrot, melynek másolatai, 1) Székely Föld Holt-Maros. 2) Bonyhád. Dél-Magyaroszág, 3) Győr-Ménfőcsanak ahol gyerek éveimet éltem és anyám is ott van eltemetve. És most  4.) és egyben az utolsó másolat, tinálatok az Alsó Csernátoni Székely Műzem következett.

 

És ezzel a tettel, kedves Haszman Pál, Székely testvér, közöttünk a kőr bezárult!

Sok sikert kívánok nektek, szerencsét, boldogságot, és gondoljatok az Albert bátyám egyik legkedvesebb kijelentésére, hogy " Sándor Őcsém" Aki Magyarnak nem jó, az Embernek is hitvány!"

 

Isten áldását nektek és népünknek a Kárpát medencében. Erdélyi Magyar,Testvéri szertettel, öleléssel üdvözöllek : Sándor.

 

Dr. Kolozsy Sándor.C.D.V.A.

kolozsvári születésű szobrászművész.

 

Szabadságharcos 1956.

Sydney-Blacktown.

Ausztrália.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sent: Monday, January 11, 2010 12:25 AM

Subject: Dr. Wass Albert mellszobra

 

Dr. Kolozsy Sándor szobrászművész úrnak!

 

Drága Sándor testvérünk!

 

Nagyon nagy örömmel és kifejezhetetlen hálával értesítünk, hogy Dr. Wass Albert általad készített mellszobra megérkezett végső helyére, új otthonába, Alsócsernátonba. Bajusz Károly fia és egy barátja hozták le autóval. A dobozt itt együtt bontottuk fel, el sem tudjuk mondani mekkora örömmel és meghatódottsággal. Nemes cselekedeted kifejezi székely néped iránti elkötelezett hűséged, szereteted, s ez csodálatos érdemed, nagy művészeted mellett.

 

Gratulálunk gyönyörű munkáidhoz, és kívánunk a drága Jóistentől sok erőt, egészséget, sikereket a pályádon! A további fejleményekről, a szoboravató ünnepségről majd adott időben tájékoztatunk. Egyelőre a fontos, hogy munkád biztonságban van, és megbecsüljük, soha nem felejtve azt a szeretetet, amivel kaptuk Tőled.

 

Baráti, testvéri öleléssel üdvözlünk Mindannyitokat, akik segítettek a szobor idejuttatásában! Külön köszönettel Kardos Béla, NSW-i Magyar Szövetség elnökének!!

 

Haszmann Paliék Csernátonból