Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 12., kedd

4.267 - Szentesi Emil: Kisebb lehet az országgyűlés 2010-ben?!

Von: Szentesi Emil
Gesendet: kedd, 2010. január 12. 09:08
An: Dr Pali Jeno; civilosszefogas@yahoo.com
Betreff: kisebb lehet az országgyűlés

                            Kisebb lehet az országgyűlés 2010-ben?!

 

1989-ben megalkotott választási törvény, egyetlen alkalomra, 1990-re vonatkozóan lett rafináltan kifundálva. Az elmúlt 20 évben, minden választás előtt ígérték, a parlamenti pártok, hogy kisebb létszámú országgyűlést akarnak. Azután minden maradt a régiben, mert nekik ez a törvény a jó, hiszen az ő érdeküket szolgálja.

Megelégelve e visszás állapotot, 2009. augusztus 5-én (több civil szervezet) beadvánnyal fordultunk dr. Szabó Máté úrhoz, mert szerintünk alkotmányellenesen működik ez a demokratikusnak mondott párthatalom. Válaszában (2009. szept. 30.) közölte, nincs jogköre ennek vizsgálatára.

Kénytelenek voltunk ezért beadványunkat dr. Sólyom László államelnök úrnak megküldeni, a szükséges intézkedések megtétele érdekében. Tekintve, hogy 60 nap multán sem kaptunk semmiféle választ, 2010. jan. 4-én az aláírók nevében, levelet írtam, melyből idézek:

 

                                        „Tisztelt Elnök úr!

 

Tisztelettel érdeklődünk, a 2009.10.29.-i keltű levelünk mellé csatolt „Alkotmányosan működik-e a Párthatalom" című beadványunk felöl.

Beadványunkban kifogásoltuk, hogy jelenleg 210 fő,- „a képviselők" több mint 54%-a ,-„pártlistán" választás nélkül, pártvezetői kijelölés alapján jut mandátumhoz!

 

A 2§ (2) rögzíti:…minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

 

Az alaptörvényben nincs pártlistás mód megnevesítve, amely alapján sokan már ötödször voltak, és ha e módszert,- mint alkotmányellenes tevékenységet,- nem semmisítik meg az illetékesek, hatodszor is ilyen módon lesznek (párt) képviselők!

 

Tekintve, hogy az ez évi országgyűlési választásra már ismét készülnek pártvezetői kijelölés alapján a listák,- véleményünk szerint,- az alkotmányellenesség okán az illetékeseknek sürgősen intézkedni kell(ene)!

 

Egyúttal az Elnök úr szíves figyelmébe ajánljuk a 2 X 3 oldal terjedelmű dolgozatot, amely javaslat egy valóban demokratikusan működő új államszervezet megvalósítására és az eddigi párt(vezetői) hatalom kiküszöbölésére!"

 

Alkotmányellenesség megállapítása esetén, a pártok érdeke, hogy azonnal új választási törvényt fogadjanak el, mert ennek hiányában, csak a 176 egyénileg megválasztott képviselő jutna be a Parlamentbe!

Egy új választási törvény szerint, a pártok és a kisebbségek által összeállított országos listáról 30 illetve a 15 legtöbb szavazatot kapott személy jutna mandátumhoz.

Ilyen módon valóban, csak választott képviselőkből állna az Országgyűlés Testülete, és végre megvalósulna a kis létszámú Parlament.

2010. jan. 11.

 

                                                                                                      Szentesi Emil

                                                                                  A Sajtólevelezők Klubjának elnöke