Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. február 16., kedd

4.660 - Máté Imre előadása: A tűz misztikája a Rábaközi hagyományban, a fényünnep jelentősége. 2010. február 20-án (szombat)

Von: Yotengrit Hírlevél
Gesendet: vasárnap, 2010. február 14. 08:23
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Tüne és Tunár/ Fény Ünnepe meghívó

 

 A Fény Ünnepe

 

Hitvilág megrögzött rögzítések nélkül

/Ezen írás kivonat a 2010. február 20.-án szombaton tartandó előadásból/

46601.jpg 

Őseink hitvilágában és vallásaiban a tűz misztikája fontos szerepet játszott. Ha a Honfoglalás korát nézzük, több vallás nyomait is megtalálhatjuk. Például az iráni eredetű SZEREDÁS vallást, annak plebejus utódját a MANÓS hitet a MÓZSIÁS vallást, a Nesztoriánus és Jakobita kereszténységet, az iszlámot, az izmaleita szektát. A Tűz, a fény mindegyikben az éltető szellem jelképe, megjelenési formája. A legősibb magyar vallásban a BÜ-ÜN-ben is, melyet a Yotengrit vallás elődjének tekintünk. Nyugat-Magyarországon különösképpen. A Fényünnepe február vége felé, valószínűleg csak erre a tájra volt jellemző. Ennek okát a BÜ-ÜN vallás integráló jellegében találjuk. Magába rendezett hasznavehető elemeket más vallásokból. Az is lehetséges, hogy a Rábaközi tudók által megőrzött szellemi hagyaték helyi keletkezésű: keleti, északi elemekből és az itten talált kultúrákból. A jégkorszak kultúrája itt bizonyíthatóan találkozott a MEGALIT-kultúrával (megalit= nagy kő)

A megalit kultúrában, melyre kb. kr.e 1500 körül erősen behatott a Mitra- kultusz is, mérték és jegyezték a napfény beesési szögét az év különböző szakaszaiban. Föltételezhetjük hogy naptárkészítés céljából.. A templomnak megfelelő kőépítmények és szent helyek egyben csillagvizsgálók is voltak. Ilyen szent hely volt az ÍROTT KŐ Kőszeg fölött. (eredeti neve GÜN vagy Gönszék= napszék. Erre utal a város német neve is; GÜNS)

Azért Írott-kő az Írott-kő, mert ott jelölték, hogy mikor, hová vet fényt a Nap. Hasonló kultikus hely volt még Meggyesnél (Mörbisch) a Fertő fölött, de Hegykő, Hegyeshalom nevei is EGYES= szent helyre utalnak. Ahová nem tudtak követ vinni, ott faoszlopokból építették a napszéket a szentélyt. Ennek maradványait találta meg Bősárkány határában egy mocsaras réten Gősi Imre (Mosómagyaróvárott tanárkodott) és mutatta meg nekem még gimnazista koromban.

A fény ünnepén hóvirággal díszítették az oltárt. A leányoknak is hóvirágot ajándékoztak ilyenkor a hódolóik.

Oltalmazzon Tüne, Tunár, legyé bögyös mégis sudár”

 

46602.jpg

köszöntéssel nyújtottak át a fiúk hóvirágot a serdülő lányoknak. Ők köszönetül gyertyát gyújtottak és zabszemet ajándékoztak a fiúknak, : „ jól hántold ha beérik!” megjegyzéssel.

Tüne és Tunár alakjában az etruszk dualizmus istenpárjára ismerünk a Tündérekre.

Erre az ősi ünnepre. Az ünnep révén az ősökre emlékezünk, amikor a fényt ünnepeljük. A megvilágosodás, a tisztánlátás eszközét.

                                                                                                  Máté Imre

MEGHÍVÓ

 

Fény ünnepére Rábapatonára

2010. február 20-án (szombat)

Legyenek ünnepeid! Rítusaid, mert azok tartanak meg mint egyént, és azok tartanak össze mint közösséget, népet, nemzetet. Ez az Ősök üzenete…”

Az Ősöktől ránk hagyott „javallatoknak” és hagyományainknak megfelelően újjáélesztve, elkezdtük újra fölépíteni Ünnepkörünket. A Yotengrit Egyház szakrális naptárának megfelelően megünnepli február 20.-án a Fény napját, melyre melyre minden megvilágosult, és sötétségben tapogatózó érdeklődőt egyaránt szeretettel várunk.

13.óra Fényekszentelése szertartás

13-14 óra: ebédszünet

14-15 Máté Imre előadása : A tűz misztikája a Rábaközi hagyományban, a fényünnep jelentősége.

15-16 óra: Cser Zoltán előadása: A szertartás 7 lépése a Rábaközi táltos hagyományban.

16-17 óra :szünet

17 órától: Hitvallás a Yotengrit eszmeiség jegyében – Egyházba belépés szertartása.

/A rendbelépés szertartása során az ember nem csak papíron, de spirituálisan is az Egyház tagjává válik, azáltal, hogy a szertartás keretében szentelődik Gönüz fényével és iszik Ukkó vizéből, valamint megfogadja az Egyház alapelveiben leírtakat (a jószomszédság törvényét, a természet és a másik nem tiszeteletét, a Tanok tisztaságának megőrzést stb. összefoglalva, elfogadja a kilenc könyvben leírtakat). Ezzel részévé válik a szellemi láncnak./

 

HELYSZÍN:

 Rábapatona Rábaszer 1. Rábapatona csodálatos természeti környezete. A Tudós Nagy Ferenc Dédunokájának birtokában lévő 2 hektáros ártéri liget közvetlenül a Rába partján. Az előadásokat a Diófa vendéglőben tartjuk.http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&pid=1287772296 /

 

BELÉPŐ:

A Rendezvényre a belépés díjtalan! A programokról, egyéb részletekről az érdeklődőket kérésre tájékoztatjuk e-mail: yotengrit.egyesulet@postafiok.hu

Tel: Z-Farkas Csilla: 20/801-2605, Györe Gabriella: 30/ 289-9925, Megkérjük Önöket , hogy részvételi szándékukat jelezzék e-mailban vagy telefonon a szervezés további lebonyolítása végett.

 

KÖZLEKEDÉS:

A helyszín megközelíthető Autóval a 85 -ős főút felől , Budapestről az M1 autópályáról....

Busszal részletes menetrend itt: http://menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi

Vonattal részletes menetrend itt:http://elvira.mav-start.hu/  Ezenkívül kerékpárral ,lóval , sárkányhajóval, kenuval egyéb vízi közlekedő alkalmatossággal és gyalogszerrel is várjuk mindenkit a Fény Ünnepére

Üdvözlettel: Yotengrit a Tengervégtelen Ős-szellem Egyháza