Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 1., kedd

8.311 - A jobboldal lejárató hadjáratot indított liberális filozófusok ellen. > Feladó: 168 Óra

Feladó: 168 Óra <hirlevel@168ora.hu>
Dátum: 2011. február 1. 9:57
Tárgy: Túdósaink védelmében
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Tudósaink védelmében

A jobboldal lejárató hadjáratot indított liberális filozófusok ellen. A támadássorozatot a Magyar Nemzet kezdte: a kutatás-fejlesztésre szánt pályázati közpénzek ,,lenyúlásával" vádoltak meg több tudóst. Ám időközben kiderült: a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) elindításáról Orbán Viktor első kormánya döntött 2000 augusztusában - a kabinet által felkért Tudományos Tanácsadó Testület javaslatára. E tudósgrémium elnöke történetesen éppen Pálinkás József, az MTA jelenlegi elnöke volt, aki felügyeleti jogot kapott a kutatásokra fordítható közpénzek fölött.
A Magyar Nemzet a január 8-i számában Félmilliárdot kutattak el Hellerék címmel közölt cikket. A napilap – a „birtokába került dokumentumok” alapján – azt írta: „Morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető módon jutott hozzá csaknem félmilliárd forinthoz a Gyurcsány-kormány idején az a liberális filozófusi kör, amely szinte naponta állítja erkölcsi pellengérre a konzervatív oldal szereplőit. A társaság tagja Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György is.”

Görömbei András
A lap arra hivatkozott, hogy 2004–2005-ben a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program pályázatán sorra nyertek több tízmilliós összeget az említett filozófusok. A cikk megemlítette azt is: e pályázatot Magyar Bálint „hozta létre” és felügyelte oktatási miniszterként.

A napilap másik írásában – szintén január 8-án – úgy fogalmazott: „Mégis milyen erkölcsi alapról oktatnak minket demokráciáról, európaiságról, értékekről a tolerancia felkent papjai, akikről most kiderült: otthon vannak a Hagyó-féle való világban is.”

Fricz Tamás
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos e cikkek megjelenésének napján máris sajtótájékoztatót tartott, s bejelentette, a „gyanús pályázatok” kapcsán feljelentést tett. A Magyar Nemzet vádjaihoz azonnal csatlakozott a jobboldali társmédia, a Magyar Hírlap, a Magyar Fórum, a Heti Válasz, a Hír TV.

Különös jelentőségűnek tetszett, hogy a „filozófusügyben” megszólalt az MTA elnöke, Pálinkás József is. Az MTV Ma reggel című műsorában – egyebek mellett – azt mondta: „Az egész pályázati rendszert hazugnak tartom, amennyiben átláthatatlan dzsungel, és mindenki megtalálja benne a kiskapukat ahhoz, hogy jelentős összegekhez jusson.”

Az Akadémia irányítója a riporter kérdésére hozzáfűzte: „Képzelje el azt a biológust vagy orvoskutatót, aki szembesül azzal, hogy abból az alapból, amelyből technológiai fejlesztést kellett volna finanszírozni, filozófiai, esztétikai tanulmányokra megy el a pénz.”

De voltaképpen milyen pályázatokról van szó, amelyek kapcsán kormányzati elszámoltatási és sajtóhadjárat indult a liberális tudósok ellen? Valóban Magyar Bálint az, aki kitalálta a „gyanús pályázatot”, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programot?

tovább a cikkre