Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 24., csütörtök

8.662 - Szijjártó: Elindul a legnagyobb politikai bűn kivizsgálása! >Szijjártó: Elindul a legnagyobb politikai bűn kivizsgálása > Forrás: fidesz.hu

Szijjártó: Elindul a legnagyobb politikai bűn kivizsgálása
Tartozunk a jövőnek annyival, hogy felderítjük, mik voltak az okai hazánk drámai mértékű eladósításának - jelentette ki Szijjártó Péter.

Magyarországot kétszer adósították el: először a 80-as évek végén, a 90-es évek elején, másodszor pedig az előző nyolc éves szocialista kormányzás alatt. 1998 és 2002 között a polgári kormány komolyan csökkentette Magyarország államadósságát, és úgy adta át a kormányzást a szocialistáknak, hogy annak mértéke 53 százalék volt a GDP-hez viszonyítva.

Szijjártó Péter szerint jogos a kérdés, hogy mi történt 2002 és 2010 között, hogyan fordulhatott elő, hogy 53 százalékról 80 százalékra növekedett hazánk államadóssága a GDP-hez viszonyítva. Nominális értéken 12 ezer milliárd forinttal növelték 8 év alatt a szocialista kormányok az ország államadósságát - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2008-ig semmilyen nemzetközi gazdasági okra nem lehetett hivatkozni az államadósság növelése tekintetében, így kizárólag az elhibázott, kudarcot vallott, rossz felfogáson alapuló szocialista gazdaságpolitika okozta Magyarország államadósságának drámai növekedését- fejtette ki a politikus.

Az MSZP-kormányok elhibázott politikája okozta azt is, hogy alacsony volt az ország gazdasági növekedése, rendkívül magas volt a hiány, az államadósságon belül duplájára nőtt a devizaarány, ráadásul elvált hazánk államadósság-növekedése a regionális tendenciáktól - sorolta az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a kamatteher tavaly elvitte a befizetett személyi jövedelemadó 57 százalékát. Az államadósság az egyik legnagyobb ellensége Magyarországnak - szögezte le.

Tartozunk a jövőnek annyival, hogy felderítjük, mik voltak az okai az ország drámai mértékű eladósításának. Magyarország eladósítása az egyik legnagyobb politikai bűn, amit politikusok elkövettek hazánkkal szemben. A politikai bűnök okait, felelőseit és részeseit fel kell deríteni. Ezért kezdeményezte a Fidesz, hogy az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága vizsgáló albizottságot hozzon létre, amely azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, melyek az ország eladósításához vezettek, milyen mozgatórugói és motivációi voltak a döntéseknek, és milyen magánérdekek játszottak szerepet - jelentette ki Szijjártó Péter. Azért az mégsem megy, miközben az emberek és a kormány közös erőfeszítéssel azon van, hogy csökkentsük az államadósságot, addig azok, akik az ország eladósítását okozták, "éljenek mint Marci Hevesen" - jegyzete meg a fideszes képviselő.

Az albizottságnak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapítható-e jogi felelősség az ország eladósítása kapcsán. A bizottság kikérné azok személyes véleményét, akik az ország eladósítása során felelős döntéseket hoztak, miniszterelnökök vagy pénzügyminiszterek voltak. Szívesen hallgatjuk meg majd akár Gyurcsány Ferenc, Veres János vagy Draskovics Tibor álláspontját a kérdésben - jegyezte meg Szijjártó Péter.

A politikus elmondta azt is, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottság hétfői ülésén javaslatot tesznek a fideszes tagokra. A vizsgáló albizottság elnöke Dancsó József, alelnöke Szijjártó Péter lenne.

Szijjártó Péter jó hírrel is szolgált, ugyanis január végére 20 ezer milliárd forint alá csökkent hazánk államadóssága, egy hónap alatt több mint 50 milliárd forintos csökkenést sikerült elérni.

Kedden jelentik be a strukturális reformokat

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte: a jövő héten kedden, várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány a reformcsomagját. Szombaton kerül a kabinet elé a strukturális reformokkal kapcsolatos végleges előterjesztés - tette hozzá.

Nem lesznek kilakoltatások

A sajtótájékoztatón szóba kerül a kilakoltatási moratórium ügye is. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter leszögezte: senkit nem lehet utcára tenni csak azért, mert nem tudja fizetni a törlesztőrészletet. Hozzátette: a moratórium lejárta után is gondoskodni fognak arról, hogy ne lehessenek kilakoltatások. Az ehhez kapcsolódó jogi forma a következő hetek kérdése - húzta alá a fideszes politikus. Forrás: fidesz.hu