Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 21., hétfő

8.628 - Magyarok Világszövetsége > "Justizmord"

From: MVSZ Sajtószolgálat
Date: 2011. februál 21.

Subject: "Justizmord"
To: Kutasi József


Amint arról Sajtószolgálatunk korábban tájékoztatott – Folyamatos hatósági zaklatás, http://www.mvsz.hu/sajtoszolgalat/20110218_zaklatas.html – az utóbbi 2-3 hónapban súlyosan vitatható bírósági ítéletek születtek a Magyarok Világszövetsége ellen első fokon, nem jogerősen, jóllehet, hogy az MVSZ eddig valamennyi ellene indított és jogerősen lezárt pert megnyerte, összesen több mint ötvenet. Alább ismertetjük a kétes ítéletű perek egyikét, amelynek első fokon hozott ítéletére joggal kimondható, hogy „Justizmord”.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke 2008. június 23-án azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta az MVSZ kizárólagos tulajdonában lévő cég, a Pax Pannoniae Kft. ügyvezetőjét. A felmondólevélben közölt indoklás szerint a rendkívüli felmondásra azért került sor, mert az ügyvezető – immár visszatérően – súlyos munkaköri mulasztást követett el, amellyel jelentős erkölcsi kárt okozott az általa vezetett cégnek, és a tulajdonos Magyarok Világszövetségének. A felmondólevél tartalmazta azt is, hogy hasonló mulasztás miatt az elbocsátott ügyvezetőt korábban utolsó figyelmeztetésben részesítették.

 

Mi is történt tulajdonképpen?

A Magyarok Világszövetségének Semmelweis utcai székházát, a Magyarok Házát üzemeltető Pax Pannoniae Kft. vezetője számára szigorú, minden egyes bérleti szerződésben nyomatékkal említett szabály írja elő, hogy a politikai jellegű rendezvényeket előzetesen a Magyarok Világszövetségével engedélyeztetni kell. A rendkívüli felmondással elbocsátott ügyvezető szerződést kötött a Jud Süß című náci, zsidóellenes propagandafilmnek az MVSZ székházában való nyilvános vetítésére anélkül, hogy a számára kötelezően előírt előzetes engedélyt megkérte volna. Aznap, amikor ez – még a vetítést megelőzően – az MVSZ elnökének tudomására jutott, felbontotta az ügyvezető munkaszerződését. Súlyosbító körülményként rótta fel azt, hogy két évvel korábban a rendkívüli felmondással elbocsátott ügyvezető ugyancsak elmulasztotta egy rendezvény engedélyeztetését, befogadta az MVSZ székházába a Ku-Klux-Klanos, rasszista David Duke könyvbemutatóját, az antiszemitizmus súlyos vádját vonva a világ magyarságának érdekvédő szervezetére.

           

A Jud Süß című film a hitleri Németország elsőszámú zsidóellenes propagandafilmje volt. E filmnek az MVSZ székházában 2008-ban való vetítése súlyos MVSZ-ellenes hangulatkeltésre, az antiszemitizmus bélyegének rásütésére szolgáltatott volna ürügyet. Ez veszélyeztette volna a két hónap múlva esedékes Magyarok VII. Világkongresszusát, amelyre 21 országból vártak magyar küldötteket és előadókat, és 16 országból – a Sárga-tengertől az Atlanti-óceánig – nem magyar előadókat, és amely Világkongresszus legfőbb feladata A magyar nép önrendelkezési nyilatkozatának elfogadása volt. http://www.mvsz.hu/mellekletek/mell1_hu.htm

 

Bírósági tárgyalások és az antiszemitizmus vádja

A történet világos és egyértelmű. A rendkívüli felmondással elbocsátott ügyvezető által indított munkaügyi pert egyetlen tárgyaláson le lehetett volna rendezni. A felmondólevél mindenben megfelelt a törvényi előírásoknak, maradéktalanul tartalmazta az ügyvezető mulasztását, amellyel az általa vezetett cégnek és annak tulajdonosának rendkívül súlyos és maradandó kárt okozott. Ezzel szemben a Fővárosi Munkaügyi Bíróság több mint két évig tárgyalások, tanúmeghallgatások, bizonyítási eljárások, bírósági könyvszakértők véleményének kikérésével, szinte vég nélkül folytatta az ügyet. A bíróság legfőbb dilemmája az volt, hogy valóban súlyos kárt okozott-e a rendkívüli felmondással elbocsátott ügyvezető a David Duke- és a Jud Süß-üggyel a Magyarok Világszövetségének?

 

Az utolsó tárgyalásra 2011. január 17-én került sor. Az MVSZ elnöke írásos előterjesztésben szemléltette a rendkívüli felmondással elbocsátott ügyvezető által okozott erkölcsi kár súlyosságát: a legbefolyásosabb magyarországi médium, a Heti Világgazdaság 2010 decemberében a Magyarok Világszövetségéről háromoldalas összeállítást közölt, amelynek üzenete az volt, hogy az MVSZ nem méltó a költségvetési támogatásra. A cikk szerinti legfőbb indok az MVSZ antiszemitizmusa, amelynek elsőszámú bizonyítékaként David Duke 5 évvel korábbi befogadását rótta fel….

 

Az ítélet, első fokon

A bíró az eljárást lezártnak minősítette, és az ítélethirdetést február elsejére tűzte ki. Február 1-jén a „Justizmord” bekövetkezett: az eljáró bíró az ügyvezető elbocsátását törvénytelennek minősítette!?

Történt ez annak ellenére, hogy a felmondólevelet Dr. Léh Tibor, az MVSZ egyik vezetője fogalmazta meg, aki mind Franciaországban, mind Magyarországon neves gyakorló ügyvéd. A perben az MVSZ elnökét, mint munkáltatót Dr. Kiss Gyula ügyvéd képviselte, aki munkaügyi minisztereként a hatályos munkaügyi törvény előterjesztője volt.

 

A munkaügyi bíróság ítélete, amely ellen az MVSZ fellebbezéssel él, írásban mindmáig, három hét múltán sem érkezett meg. Annak ismeretében Sajtószolgálatunk az ügyre visszatér.


MVSZ Sajtószolgálat

7155/110221