Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. augusztus 3., szerda

10.208 - Körmenet az egyenjogúságunkért Erdélyben > 2011. augusztus 11. · 19:00 - 21:00

Körmenet az egyenjogúságunkért Erdélyben

Idő
2011. augusztus 11. · 19:00 - 21:00

Helyszín
Marosvásárhely Főterén

Készítette


Az új román tanügyi törvény reményt ébresztett bennünk arra, hogy Románia komoly szándékkal szeretné teljesíteni a nemzetközi fórumokon hangoztatott multikulturalitás elvét az országban élő valamennyi kisebbség részére.

A törvény szándékos hiányossága, hogy a számunkra is előnyös egyetemi charta létrejöttét a román többségű szenátus döntésére bízza.

Azzal, hogy a szenátus román tagjai kihasználták létszámfölényüket és leszavazták... az önállósági törekvéseinket, bebizonyosodott, hogy ismét tanúi vagyunk a szemfényvesztő politikájuknak.

Az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hír, hogy a felvételi vizsgák után a magyar hallgatóknak nem akart fizetős helyeket biztosítani az egyetem szenátusa, így 80 helyre kizárólag román hallgatókat vettek föl.

Politikai nyomásra az egyetemen újabb 40 fizetős helyet biztosítottak a magyar hallgatóknak. Ez az akció figyelemelterelő célból történt azért, hogy fel tudjanak mutatni segítő szándékot is a magyarsággal szemben anélkül, hogy módosítanák az egyetem chartáját. Ne engedjünk a megtévesztésnek, hiszen a román hallgatók száma ma lehetővé teszi, hogy három szériát is indítsanak, amely több oktató alkalmazására ad lehetőséget. A hasonló trükkök alkalmazása folytatódni fog, amíg nem tudunk összefogást tanúsítani egyenlő jogaink megvédéséért. A beletörődésünkkel a nemzetünk fiainak jövőjét temetjük el évezredes szülőföldünkön.

A történelmünk során tapasztalhattuk, hogy amíg elnyomásunkat nem tudtuk megszüntetni, a népünk sorvadása folytatódott.

A szervezők felkérik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatóit, hallgatóit arra, hogy tanúsítsanak összefogást elnyomásunk ellen, és az új tanévben ne vállalják az oktatás elindítását mindaddig, amíg a népünket megillető, fennmaradásunkat biztosító törekvéseink teljesítésére nem adnak lehetőséget.

A román tanügyi törvény szerint 2011. augusztus 9-én le fog járni a határidő az új egyetemi charta elfogadására. A szervezők tudomására jutott, hogy a nemzetünk negatív diszkriminációjának esetén számos magyarországi civil szervezet és a diaszpórában élő magyarság 2011 augusztus 11-én csütörtökön romániai idő szerint 19-21 óra között gyertyás imát szervez a román nagykövetségek előtt, hogy a keresztény Európában tartsák tiszteletben a kisebbségek jogait Romániában, Marosvásárhelyen is és a MOGYE-n állítsák vissza a magyar oktatás önállóságát, amelyet az emberi jogok, az Európai Unió és az ország törvényei biztosítanak.

2011. augusztus 11-én, csütörtökön, 19-21 óra között a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) és a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) körmenetet szervez Marosvásárhely Főterén.
A találkozó a Városháza, a Megyeháza és a Kultúrpalota előtt 19 órakor lesz. Nagy méretű monitoron élő kapcsolatba lépünk a Magyarországon és a diaszpórában fohászkodó testvéreinkkel és onnan kihangosítva, körmenetben vonulunk végig a város főterén. A magyar történelmi egyházak, felekezetek és a magyar többségű települések polgármesterei is kapnak meghívót. Elhatárolódunk olyan egyénektől, csoportoktól, akik illetlen, sértő, agresszív, törvénybe ütköző magatartást tanúsítanak.

Felkérjük az erdélyi magyarságot, az erős identitástudatú székelységet, hogy e történelmi pillanatban álljon talpra és ragaszkodjon népünk egyenjogúságához. Vegyen részt a Körmeneten, hogy együtt imádkozzunk a jó Istenhez megmaradásunkért, anyanyelvünk korlátlan használatáért, az egyenjogúságunkért.

Tisztelettel kérjük, hogy amennyiben az idejük engedi, személyesen hívják össze a rokonságukat, szomszédjaikat, barátaikat és együtt jöjjenek a Körmenetre, hogy egységet mutassunk föl a közösségünkért. Amennyiben van külföldön élő rokonságuk, ismerősük, akik szívesen csatlakoznak a közös imához, jelezzék telefon-elérhetőségüket e-mail címünkre, és mi közvetítjük az illetékes szervezőknek. Ha tehetik továbbítsák a levelünket ismerőseiknek.
Kérjük a vendégoktatóinkat bátorítsák levélben a helyi kollégáikat kitartásra, hogy ne vállalják a továbbiakban a magyarságra nézve negatív diszkriminációt.

Ádám Valerián
szervező

Ádám Valerián (az egyesület titkára) Mobil (RO) :00 40-742143660 E-mail: adam.valerian@gmail.com

http://www.rmogyke.ro/inde​x.php?option=com_content&v​iew=category&layout=blog&i​d=63&Itemid=71&lang=hu