Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. április 16., hétfő

14.561 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium > Mihalovics Péter: az Új Nemzedék jövőjéért program

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dátum: 2012. április 16. 12:27
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A KIM heti hírlevele 2012-04-16
A hét kiemelkedő rendezvénye a KIM szempontjából a ReGeneráció volt, amikor is a minisztérium ismeretterjesztő céllal nyitotta meg kapuit a felsőoktatásban tanuló vagy frissdiplomás látogatók előtt, akik bepillantást nyerhettek a kormányzás kulisszái mögé. Az előadók között Navracsics Tibor miniszter mellett ott volt Biró Marcell, a tárca közigazgatási államtitkára, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, Mihalovics Péter miniszteri kabinetfőnök és Gál András Levente kormánybiztos. E heti hírlevelünkben – többek között – valamennyiük beszédét ismertetjük.
Megkezdődött a járásokról szóló általános vita a Parlamentben

„Minden esetben az állampolgárt kell a döntések középpontjába állítani, hiszen a folyamat egyik legfontosabb eleme a valódi szolgáltató állam megteremtése, amelynek központjában az ügyfelek állnak” – mondta Szabó Erika parlamenti expozéjában, amellyel megkezdődött a járásokról szóló törvénymódosítási javaslatnak az általános vitája.

Április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Április 16-án, hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján. A következő hónapokban Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon 13 nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak létre, ahonnan 437 ezer zsidót hurcoltak el. Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban, valamint Szolnokon és Tatabányán lesz.

Az Európai Bizottság mindössze tájékoztatást kér az egyházügyi törvényről

Az Európai Bizottság mindössze tájékoztatást kér az egyházügyi törvényről a magyar hatóságoktól, a folyamatot pedig nem a testület, hanem csupán képviselők egy csoportja kezdeményezte – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Balog Zoltán: a cigánykérdés nem probléma, hanem lehetőség

A cigánykérdésben nem a problémát, hanem a lehetőséget, az erőforrást kell meglátni – jelentette ki csütörtökön Marosvásárhelyen, az erdélyi magyar ajkú cigányok helyzetével foglalkozó konferencián Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Ülésezik a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a közoktatás átalakításáról szóló beszámolójával indult a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülése. A testület a társadalmi párbeszéd legmagasabb szintű fóruma, amelyben a civilek, a gazdasági oldal, a munkáltató és munkavállalói érdekképviseletek, az egyházak és a tudomány képviselői foglalnak helyet. A mai ülés napirendjén a fejlesztések, a felnőttképzés és a közoktatás átalakításáról szóló beszámoló, az adórendszer eddigi átalakításának áttekintése is szerepel. Az ülést Gaskó István soros elnök (a Liga Szakszervezet elnöke) vezeti.

Navracsics Tibor: a non paper nem hivatalos dokumentum

Navracsics Tibor nem tekinti hivatalos dokumentumnak azt a "non papert", amelyet a Velencei Bizottság titkára fogalmazott meg az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban.

ReGeneráció: nyílt napot tartott pénteken a KIM

A minisztérium ismeretterjesztő céllal nyitotta meg kapuit a felsőoktatásban tanuló vagy frissdiplomás látogatók előtt, akik bepillantást nyerhettek a kormányzás kulisszái mögé, megismerkedhettek a KIM kiemelt projektjeivel és még a miniszteri szobába is bepillanthattak. A program a nagy sikerű ReGeneráció programsorozat (Karrier Expo, Nyílt nap és Nyári Tábor) folytatása.

Navracsics Tibor: A ReGeneráció célja a folyamatos utánpótlás

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium második nyílt napját Navracsics Tibor miniszter nyitotta meg. A program a nagy sikerű ReGeneráció programsorozat (Karrier Expo, Nyílt nap és Nyári Tábor) folytatása.

Biró Marcell: a közigazgatási tárca a „közigazgatás zászlóshajója”

Mindenki tudja, hogy melyek egy miniszter vagy egy szakállamtitkár feladatai, azt viszont sokan nem tudják, hogy mik a közigazgatási államtitkáré – mondta a második ReGeneráció KIM nyílt napon elhangzott köszöntőjében Biró Marcell, majd ismertette hallgatóságával a közigazgatási államtitkár feladatkörét.

Mihalovics Péter: az Új Nemzedék jövőjéért program

A KIM által második alkalommal megrendezett ReGenráció elnevezésű nyílt napon Mihalovics Péter kabinetfőnök beszélt a még tavaly elkészült Új Nemzedék Jövőjéért Programról. A pénteki rendezvényen hangsúlyozta, hogy a fiatalokat két eszközzel lehet itthon tartani: az identitás erősítésével, illetve a szolgáltatások bővítésével – az Új Nemzedék Program is ezt szolgálja.

Gál András Levente: A Jó Állam Fejlesztési Program

Gál András Levente kormánybiztos a ReGeneráció második nyílt napján a „Jó Állam Fejlesztési Programot” mutatta be. Elmondta: a program legfontosabb elemei az igazságügyi reform, az önkormányzati reform, illetve a Magyary Program.

Répássy Róbert: Igazságügyi reform

A függetlenség és hatékonyság közötti egyensúly megtalálását tekinti fő feladatának az igazságügyért felelős államtitkár, aki a ReGeneráció második alkalommal megrendezett nyílt napján tartott előadása kezdetén röviden bemutatta az alá tartozó három főosztályt, a közel kétszáz munkatársat számláló apparátust.

"Devictus vincit" -"Legyőzetve győz"

Mindszenty József életútja tele van szimbólumokkal. Az ő magyarsága sokunk magyarsága is – mutatott rá Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Sümegen, a Mindszenty József bíboros érsek, hercegprímás életéről szóló kiállítás megnyitóján.

Rétvári: Magyarország csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nyilatkozathoz

Magyarország a kormány döntése értelmében csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek. A program célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzás megteremtése.