Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 4., csütörtök

15.696 - Botrány! Földhivatalok segítik a külföldiek termőföldhöz jutását 2012, szeptember 30 - 19:56 barikad.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Botrány! Földhivatalok segítik a külföldiek termőföldhöz jutását 
2012, szeptember 30 - 19:56 barikad.hu 

Törvénytelenül jegyezték be a földhivatalok öt megyében a külföldiek tulajdonjogát a termőföldre. 

Precedens jellegű ítéletet hozott a Kaposvári Törvényszék a Somogy Megyei Főügyészség keresetének helyt adva: az országban először állapította meg, hogy a földhivatal jogszabálysértően jegyezte be külföldi állampolgár termőföldre vonatkozó tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba - közölte a sonline.hu

A termőföldről szóló törvény előírásai alapján egy külföldi akkor szerezhet termőföld-tulajdonjogot, ha rendelkezik olyan hatósági bizonyítvánnyal, mely igazolja, hogy a tulajdonszerzést megelőző három évben saját nevében, saját kockázatára folyamatosan mezőgazdasági tevékenységet végzett Magyarországon. 

A főügyészség vizsgálata azonban megállapította, a földhivatalok öt megyében, így Somogyban is megfelelő igazolás nélkül jegyezték be a tulajdonjogot. A vádhatóság a törvénysértés orvoslására hívta fel a földhivatalokat, majd mivel azzal a Kaposvári Körzeti Földhivatal nem értett egyet, ráadásul az ügyészi hatáskört is vitatta, bírósághoz fordult. A bíróság döntésében az ügyészi álláspontot fogadta el. 

A Jobbik Somogy megyében több tiltakozó akciót is szervezett külföldiek törvénytelen földszerzései miatt. Hegedűs Lorántné a Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben is számos alkalommal sürgette, hogy a kormány lépjen fel a törvénytelen külföldi földvásárlásokkal szemben. A somogyi Rinyaszentkirály, Görgeteg, Lábod környékén egy olasz földesúr, Carlo Benetton használ kétezer hektár földet zsebszerződésekkel, de további ötezer hektár már ténylegesen is az ő tulajdonában van. Az ellenzéki képviselő felszólalásában elmondta az, hogy hogyan szerezhette meg az ötezer hektár tulajdonjogát, bűncselekmények gyanújának sorozatát vetheti fel olyannyira, hogy ebben a kérdésben már maga az NBH is nyomozott, egyébként eredménnyel. Ám ennek ellenére az olasz tulajdonos és annak helytartója olyannyira birtokon belül érzik magukat, hogy a zsebszerződések elleni demonstrációnk előtt zaklatták, sőt fenyegették is a helyi lakókat. A Jobbik képviselője a törvénytelenül szerzett földekkel kapcsolatban a tulajdonjog megsemmisítését sürgette és a gyarmatosítók által okozott károk megfizettetésére. A Benetton család földszerző akciójának ügye a Legfőbb Ügyészség elé került, de ott elévülés miatt lezárták. 

A Kaposvári Törvényszék mostani döntése után ismét a kormány térfelén pattog a labda. Hajlandó lesz-e végre valamit lépni a külföldiek törvénytelen földvásárlásaival szemben? Vajon felelősségre vonják azokat a földhivatali vezetőket, akik elnézték, hogy törvénytelenül jegyezzék be termőföldre a külföldiek tulajdonjogát? Vagy ezek az ügyek is arra a sorsa jutnak, mint Benettonéké? Elévülnek...