Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 4., csütörtök

15.695 - Orbán-Fico találkozó: hidat épít a két jó barát 2012.10.02. 16:42 hir24

www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbán-Fico találkozó: hidat épít a két jó barát 
2012.10.02. 16:42 hir24 

Megállapodások aláírásába torkollott a pilisi szlovákok központjának átadása Pilisszentkereszten. Megháromszorozzák a határátkelőhelyek számát, ezzel adnak lökést a két ország gazdaságának, illetve a regionális együttműködésnek. 

Közös nyilatkozatot írt alá a magyar és a szlovák miniszterelnök a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd megépítéséről, valamint a két ország közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről. Ez utóbbi többek közt azt jelenti, hogy megháromszorozzák a jelenlegi 28 határátlépő számát. 

Idehaza a határ 15 kilométeres övezetében 366 település található, több mint 790 ezer lakossal, a szlovák oldalon pedig 543 település és 1 millió 368 ezer lakos. Összesen tehát 2 millió 160 ezer embert érintenek a fejlesztések több mint 900 településen - részletezte Orbán Viktor. Szerinte ez a program nagy lökést ad a két ország közötti gazdasági együttműködésnek. 

Fotó: Neményi Márton

Orbán Viktor megjegyezte: nem akármilyen vendég érkezett Pilisszentkeresztre. Robert Fico azt a Szlovákiát vezeti, amely tíz éve még Magyarország mögött állt, de mostanra megelőzött bennünket, és példaként szolgálhat a válságkezelésben.Ez utóbbi kapcsán hangsúlyozta: amíg a Nyugatot egyre inkább megbéklyózza a válság, addig Közép-Európa megbirkózik a problémákkal. 

A Pilisi Szlovákok Központja a két nemzet együttes erőfeszítései révén épült fel. Azért előremutató eredmény ez, mert tudjuk, voltak nehézségek és viták, de a két népnek, a két országnak együtt, együttes erővel sikerült legyőznie az akadályokat. A magyar kormány arra törekszik, hogy a szlovák kisebbség otthon érezhesse magát Magyarországon, és azt szeretné, ha a szlovákiai magyar kisebbség is otthon érezné magát Szlovákiában - mondta a miniszterelnök.

A szlovák miniszterelnök szerint hazájának igen fontos érdeke, hogy jószomszédi, baráti kapcsolatot ápoljon Magyarországgal, és ehhez a kisebbségek is hozzájárulhatnak. Robert Fico hozzátette: a központ felépülése azt bizonyítja, hogy ha mindkét oldalon megvan a szándék, akkor a kényes kérdéseket is meg tudják oldani. 

Kapcsolódó: 
   Orbán és Fico a focin keresztül közeledhet egymáshoz? (hatharom.hu